Köra radio med “drakantenn”

Sommarsemester ger nya möjligheter till radioevent och man får nya radiovänner. Den 28 juli ordnade DL1,SM1CQA och Gotlands radioklubb SK1BL tillsammans med mig, SM0ZEU en fieldday!
Vad kan vara vackrare än att åka över Gotland från västsidan till östsidan för att komma fram till ett tyst, enormt vackert fiskeläger, Hangrebodar. En gång i tiden var där ett fisksalteri. SM1CQA, Rickard, hade ordnat tillgång till salterilokalen.
Efter veckor med enbart sol, startade morgonen med lite regndroppar och noll vind…..Det fick bli en rigg som monterades upp inne i salteriet. Vi körde en FD100, LDG-AT och en 70 meters långvajer. Att få upp en långvajer är alltid ett litet äventyr med kastspön (vegetationen är inte så hög på Gotland),stegar och god kastförmåga. Stationen fungerade bra men konditionerna var dåliga mitt på dagen.
Sedan kom solen och sjöbrisen 🙂 Dags att få upp de två stora drakarna. Vi förflyttade oss till bryggan som vätte mot östersjön och Baltikum. Jag hade köpt en mycket fin “lyft”-drake, som tydligen kunde lyfta max 90 kg! Dessutom hade den en lång färggrann svans. Luftkanalerna och svansen gör att draken ligger mer stilla i luften. SM1CQA, Rickard skickade upp en något mindre drake. Till denna drake kopplades en antennlina i form av en ca 50-60 m lång häststängseltråd. På bryggan körde vi med en IC706 + AH-4 kopplat till ett tolvvolts batteri med en kraftig  jordledaren ner i vattnet. SM1DVV, Stefan fick hålla i AH-4an så att den ej skulle fara upp i luften. Nu hade konditionerna blivit mycket bättre. Vi hörde och körde Thailand/HS, Indien/VU, Moskva/RA, Polen/SP, Grekland/SV, England/M, Lettland/YL och Uruguay/CX.
Vi hann också förstås med att grilla korv, dricka kaffe och allmännt trivas tillsammans.
Att köra drakantenn är verkligen jätte spännande och roligt. Vi kommer att prova detta på Överlevnadsdagen den 11 september ute på Vaxholms kastell. Mer information kommer, boka dagen!

Glöm ej Fyrskeppshelgen, ILLW 2016 på fyrskeppet Finngrund vid Galärvarvet på Djurgården, Stockholm den 20/8 klockan 0001 UTC tom 21/8 klockan 2400 UTC.                Arrangörer SK0ZA i samarbete SK0QO. Signalen för dagen blir 7S0SFJ.

Själv har jag fått äran att tillsammans med SM0OTX åka till HF 2016 konferensen på Fårö. SM0OTX/Gunnar och SM0AOM/Karl-Arne kommer att ställa ut Collinsnostalgi på Amtele/Collins-Rockwells initiativ.

Framöver kommer jag att publicera ett litet inlägg om bl.a. ICOMs 7300.

Nu drar en kul radiohöst igång!

73 de SM0ZEU/Ann

 

Delar av SM1 fiel day gänget på Hangre Bodar

ZEU & IRS

SM1IRS/ordf GRK & SM0ZEU

DVV & AH4

SM1DVV håller AH-4 så att den inte flyger iväg, SM1CQA kör CW

CQA & OTX

SM0OTX & SM1CQA/DL1

IRS & OTX i salteri

SM1IRS & SM0OTX fixar radio i salteriet

Drake

Drakantenn 60m upp

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share