Karlsborgsepoken av DX-möten avslutad
SK7AX – SVARK – tar över under åren som kommer?

SM6CTQ DSCI0027

Kjell Nerlich SM6CTQ, ordförande i Lake Wettern DX Group, hälsade välkommen och öppnade mötet, som riskerar att bli det sista.

Uppdaterat 8 september 2014 klockan 22:42.
När årets DX-Möte i Karlsborg rullade igång på lördagen konstaterade Kjell Nerlich SM6CTQ, ordförande i Lake Wettern DX Group, LWDXG, i sin hälsning till de 100-talet besökarna, att årets DX-möte skulle bli det sista som genomfördes Karlsborg. Vem som skulle ta över var då fortfarande höljt i dunkel.

Innan mötet avslutades på söndagen kom uppgiften att en ny arrangör anmält sitt intresse: Södra Vätterbygdens Amatörradioklubb, SVARK, känd som SK7AX.

SVARK har sedan uppgiften publicerades, genom sin ordförande Jan SM7NDX, om inte dementerat så åtminstone kraftigt nyanserat uppgiften:

 – Vi har lovat att se över möjligheterna att ta över DX-mötet. Vi kommer att träffa gänget i Karlsborg för att titta på upplägget, framför allt hur ekonomin i det hela ser ut. Därefter kan vi bestämma oss.

– SVARK:s ekonomi är just nu ansträngd, eftersom vi håller på att bygga nytt QTH / klubbhus. Därför är det viktigt att kalkylen för DX-mötet visar på ett överskott. Vi kan inte riskera att gå med förlust, säger Jan.

Första DX-mötet 1978
– Det första DX-mötet genomfördes 1978. Från början hölls de varje år, senare vartannat. Det har fungerat bra här. Karlsborg ligger centralt och bra till, det är lätt att ta sig hit. Här finns gott om plats där deltagarna kan bo. Här på Karlborgs fästning, där vi håller till, finns samlingslokaler samt möjligheter att få mat och annan service.

– Lite till åren komna…
– Men vi som hållit i arrangemangen under åren, vi börjar faktiskt att bli lite till åren, lite för gamla, menade Kjell i sitt hälsningsanförande och möttes av skratt från publiken, vars medelålder inte var synbart lägre än organisationskommitténs.

-Vi hoppas att några yngre ska kunna ta över, men vi vet inte hur vi kommer att lyckas, sammanfattade Kjell. I år har vi varit åtta personer i organisationskommittén. Det som är glädjande är att killarna som håller i tekniken blir yngre och yngre.

Tony Nilsson SA6AYN DSCI0028

Tony Nilsson SA6AYN från Karlsborg, tillhör ungdomarna som sköter tekniken under DX-mötet. Här vid mixerbordet.

– Ekonomin ett hasardspel varje gång..
– Det är alltid lite hasard att genomföra DX-mötet, säger Kjell. Föredragshållarna kommer långt bort ifrån. Vi får verkligen pussla för att få ekonomin att gå ihop.

SM0DZB DSCI0026

Tore Andersson SM0DZB rapporterade om en semesterresa – med radio – till karibiska ön Dominica.

Rapport från semester på Dominica
Efter inledningsanförandet gick ordet till Tore Andersson, SSA:s ordförande, som rapporterade inte från en DX-expedition utan från en semesterresa med fru – och radio – till Dominica i Karibien. Tore beskrev ön och visade egna bilder. Det han uppfattade som mest märkligt var återkommande daglig blackout på kortvåg, när solen stod som högst.

Owe SM7XBI, som var den som lockat Tore till Karibien, fyllde därefter på med målande och praktisk information om den tropiska ön samt kort om människorna och förhållandena där.
Programmet fortsatte med att Janne SM5DJZ informerade om aktualiteter kring DXCC och RDA.

Rapporter från DX-expeditioner
Resten av lördagsprogrammet ägnades helt åt rapporter från olika DX-expeditioner:

– Expedition till 7O6T Socotra Island presenterad av UA3AB Andy,
– Expedition till K9W Wake Atoll  presenterad av W8GEX Joe,
– Expedition till RI0K presenterad av RW3RN Alexander samt
– Expedition till NH8S  presenterad av W8GEX Joe.
Föreläsningspassen avslutades av UA9OBA Yuri Zaruba, president av Russian Robinson Club,  som presenterade RRC. Dagen avslutade med DCX-supé på restaturang Alvia.

Söndag morgon inleddes med rapport från den återstående DX-expeditionen:
– Expedition till FT5ZM Amsterdam Island presenterad av UA3AB Andy.
Återstoden av programmet ägnades åt en serie korta presentationer:
– Upcoming DXpedition, SM6CVX Hans,
– SSA Web Helpdesk, SM7DZV Erik,
– The Blessing Project, SM7WT Sten,
– Terrain Analysis, SM6EHY Björn samt
– Lightweight station, SM7EQL Bengt.

Under mötets elfte timma informerade Janne SM5DJZ om nya definitioner av öar som ska ingå i IOTA. De nya definitionerna har tillfört tolv öar, jämt fördelade över jorden. Tre av dessa räknas redan medan de övriga måste kvalificera sig. För det krävs att någon amatör åker dit och har förbindelse med fem kontinenter, totalt krävs 1000 QSOn.

Forskning om hörbarhet och telegrafi
Det sista DX-mötet i Karlsborg avslutades med ett intressant anförande av Peter SM7CMY. Peter  rapporterade om sin forskning kring telegrafi och hörbarhet. ssa.se kommer under hösten att publicera en  populärvetenskaplig artikel kring Peters forskningsresultat.

//Erik SM7DZV

 

 

SM7DZV Erik
Share