Information från SSA:s ungdomsgrupp

Information från SSA:s ungdomsgrupp

Tjena radiokompisar över hela landet!

Nu är 2019 över och vi blickar fram mot vad 2020 har att erbjuda. Nedan följer roliga radioaktiviteter som vi varmt rekommenderar just DIG att spana in!

NOTA – Nordics On The Air, 2020 i Norge, camp Killingen

Ett nordiskt ungdomsläger med deltagare från alla de nordiska länderna. Lär känna nya vänner, kör radio och lär dig nya kunskaper. Anmälan är öppen till den 9 februari. Inbjudan finner du längst ner i detta brev samt även i februarinumret av QTC.

Friedrichshafen i Tyskland – Europas största radiomässa.

Varje år går mässan av stapeln och det samlas hur många radioamatörer som helst från hela världen i en stad i södra Tyskland i enorma mässlokaler. Tre stora hangarer med radioloppis, en hangar med företag/föreningar samt många spännande föredrag om allt möjligt inom hobbyn. Det är även en stor knutpunkt för ungdomar från hela Europa. En hel separat hangar ställs i ordning med sovplatser för oss ungdomar där även roliga aktiviteter ställs upp.

Självklart kostar det en del att ta sig ner till Tyskland, men för oss ungdomar så kostar boendet + frukost för hela vistelsen endast omkring 50 Euro tack vare ”ham camp” som tyska DARC anordnar. Se Länk : https://www.darc.de/en/derclub/referate/ajw/hamcamp/

Subregionala läger

Likt NOTA så anordnas det andra subregionala läger i världen och framförallt i Europa. Dessa innebär att ett land anordnar ett radioläger för ungdomar där merparten av deltagarna är från närregionen men har även öppet några för internationella deltagare. Kostnaderna man får stå för själv är resan samt lägeravgiften på en symbolisk summa (~20 Euro) täcker in boende och mat under hela lägret. Information om dessa finner du på ”ham-yota.com” och klickar in dig under news-subreginal camps.

Youth Contesting Program, YCP Dessa möjligheter innebär att stora

conteststationer runtom i Europa bjuder in ungdomar, vilka som helst, med eller utan erfarenhet av contesting för att köra contest från en ”big gun” station. Resa får man stå för själv men logement och mat brukar bjudas på eller ingå för en symbolisk summa.

Upplev skillnaden mellan en longwire i trädgården till 50 m vridbara towers med stackade yagis och 1+kW. Info går att hitta på ham-yota.com när de publiceras för året.

December YOTA Month, DYM

IARU:s ungdomssatsning uppmanar alla ungdomar att köra så mycket radio som möjligt under hela december månad. Sverige använder specialsignalen SH9YOTA och den genererar pileups så fort man ropar CQ. Vi har i ett par år nu mötts upp vid olika radioklubbar (SK0QO, SK2AT, SK3BG & SK7AX) och spenderat hela helger tillsammans för att träffas ungdomar sinsemellan och köra radio, hitta på roliga saker att bygga och umgås. Vi kör så mycket radio det går och samtidigt spenderar tid att ha kul tillsammans. Vill du jättegärna vara med men bor på annan ort? Skriv till oss så kanske vi kan hitta en radioklubb som passar nära dig!

Vill du låna signalen en tid i december för att köra på egen hand? Då hör du av dig till Peter SA2BLV på sa2blv@ssa.se!

Mer information kommer i QTC när vi närmar oss december.

SSA:s ungdomsgrupp, kort om oss!

Vårt syfte är att hitta på roliga aktiviteter som just DU vill delta i! Det hela går ut på att utveckla ditt intresse för amatörradio och ge dig möjligheten till att träffa kompisar i samma sits, knyta kontaktnät och låta ungdomar sporra varandra!

Vilka är vi?

Oliver Djurle, SA5ODJ

Född: 1996

Lokal klubb: SK5DB, Uppsala radioklubb

Cert sen: 2017

Kör vanligtvis: CW & SSB på kortvåg

Gillar contest: Ja

Hej!

Jag heter Oliver och är ordförande för ungdomssektionen i SSA, kontaktperson i distrikt 5 samt provförrättare. Jag gör i skrivande stund mitt examensarbete på Ericsson som slutkläm på civilingenjörsutbildningen energisystem i Uppsala. Som student har jag inga egna antenner uppe så jag kör mest radio under våra ungdomsaktiviteter, jag tycker det är roligast att köra tillsammans med vänner! Jag kan cw och tar mig alltid tid att träna med de som vill lära sig, så sakta som behövs. Alla börjar från nivå noll och vi kan bara hjälpa varandra att klättra uppåt. Övriga intressen inkluderar segling, gädd- och flugfiske samt musik. Jag är trummis sen barnsben och lyssnar alltid på hårdrock och metal.

Ni hittar mig på Facebook och Instagram 🙂

———————————————————————————————————-

Wilhelm  Elofsson, SA6BET

Född: 1992

Lokal klubb: SK6HD, Falköpings radioklubb

Cert sen: 2009

Kör vanligtvis: SSB på kortvåg eller DMR på 2/70 Gillar contest: Gillar? Älskar!

Tjena!

Jag heter Wilhelm men går oftast under “Wille” och är sekreterare i ungdomssektionen samt din kontaktperson om du bor i SM6. Om dagarna sysslar jag med att planera fibernät. I övrigt är contest en av mina favoriter inom amatörradio men jag gillar teknik överlag. Är åter aktiv efter lite uppehåll och bygger sakta men säkert upp min radiostation hemma utanför Falköping, har du vägarna förbi får du gärna komma på kaffe! Se gärna min QRZ.com eller facebook sida SA6BET för mer info.  73 och hörs på etern!

———————————————————————————————————-

Joakim Svanfeldt, SA0BSJ

Född: 2000

Lokal klubb: SK0QO Södertörns

Radioamatörer, SK0TM Tekniska

Museet

Cert sedan: 2011

Kör vanligtvis: SSB samt DMR Gillar contest: Självklart!

Halloj alla ni ute i etern!

Joakim heter jag och sitter med som ledamot i Ungdomssektionen samt är kontaktperson för SM0 och SM1. Just nu jobbar jag för fullt med allt möjligt roligt och håller förutom radio på med andra hobbys som flygning, segling, träning, körsång och massa annat kul! Sitter även med i flera andra styrelser och ledningar inom olika organisationer, så försöker utnyttja min tid så optimalt det går! Hemma saknar jag för tillfället fungerande station men när det väl finns möjlighet så sitter jag gärna och bränner av någon Pileup!

———————————————————————————————————-

———————————————————————————————————-

———————————————————————————————————-

Markus Lundin, SA3BPG

Född: 1993

Bor i: Sundsvall

Lokal klubb: SK3BG, Sundsvalls radioamatörer Cert sedan: 2010

Kör vanligtvis: 2 m samt SSB & DIGI på kortvåg

Gillar contest: Njäe, men sociala delen av det är fantastisk!

Hej!

Jag är ledamot i ungdomsgruppen och kontaktperson för SM3. Om dagarna så kör jag flis bil. Mitt största intresse inom amatörradio är att skruva och meka med teknik, jag har bra koll på VHF samt är operatör på den lokala bulletinen i Sundsvall. Jag bor för nuvarande i lägenhet och har inga antenner för HF, men när jag väl är på kortvågen så brukar jag söka DX samt lyssna på kommersiella stationer samt rundradio.

Du hittar oss och andra ungdomar här: 

Facebookgrupper: SK0YT, YOTA – youngsters on the air, NOTA – nordics on the air.

Instagram: Nordicsontheair, hamyota_official, yotafinland.

Telegram chattgrupper (NOTA-grupp och YOTA-grupp), för att gå med så krävs inbjudningslänk, maila oss!

Mail: youth@ssa.se web: www.ssa.se/ungdom

NOTA 2020

Nu är det dags att anmäla sitt intresse till att delta på Nordics On The Air lägret som detta år hålls i Norge den 10 till 13 april 2020.

NRRL står första gången som arrangörer tack vare den norska ungdomsgruppen. Första NOTA-lägret var i Sverige 2018, det andra i Finland 2019 och nu är det dags att åka till Norge 2020. Närmare bestämt Camp Killingen just söder om Oslo.

Lägret inriktar sig till alla ungdomar (<27 år) med intresse för amatörradio och radioteknik, med eller utan amatörradiocertifikat, så länge man är medlem i SSA.

Lägergården ligger på en ö där det finns goda möjligheter till roliga radioaktiviteter utomhus, aktivera LA1YOTA, lära sig mycket mer om hobbyn i teori och praktik, samt träffa nya och gamla vänner!

En länk till anmälan får du genom att skriva att du är intresserad till youth@ssa.se.

Avgifter:

Avgiften till SSA är 350 SEK, i detta ingår lägeravgiften på 200 NOK för mat och boende under lägret, samt din resa t.o.r.

Färdkost under resandet står du själv för.

Sista anmälan :

Anmälan stänger den 9 februari! Antalet platser är tyvärr begränsat och det är inte först till kvarn. Du som tidigare inte deltagit på någon av våra aktiviteter har förtur! NOTA är en aktivitet av de nordiska ungdomsgrupperna för att sporra ditt intresse för amatörradio genom roliga aktiviteter, mer kunskap och träffa nya vänner just som du.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss i SSA:s ungdomsgrupp på youth@ssa.se

 

 

DL7 (SM7HZK) Bo
Share