Inbjudan och information om Radiolördag den 23 november på SK7RN…

Info om radiodagen den 23 november samt viktig fråga: Tänker du komma?

Viktiga frågor längs ned i mejlet

Längst ned i det här mejlet finns några frågor som jag vill att du besvarar och skickar tillbaka. Det är nödvändigt för att radiodagen ska fungera. Det viktigaste är att vi måste veta hur många som kommer. Vi har besök av krishandläggaren för Borgholms kommun, och vi vill inte skämma ut oss genom att visa upp en tom lokal för henne. Men vi behöver också veta hur många vi blir för att fikat ska räcka till, om vi ska välja mackor (enklast) eller soppa (lite krångligare och lite dyrare) vid lunchdags, samt hur många som kommer att hänga med till Borgholms Kök och Bar, när dagsprogrammet är slut.

Besvaras senast 14 november av dej som har Borgholm inom räckhåll
(Ni som redan svarat behöver inte göra det igen. )
De här frågorna riktar sig till er som bor inom rimligt avstånd från Borgholm och er som kan tänka er att komma hit från avlägsnare platser. Bor du på andra isdan Sverige från Borgholm räknat så antar vi att resan blir för lång och att du inte kan komma.

I klubbens verksamhetsplan har vi bokat den 23 november för radiolördag. Vi har gjort det för att vi någon gång emellanåt behöver ha en heldag med radio, och att vi dessutom behöver någon stund när vi kan prata om annat än radio…

Program
Vi har därför planerat en dag där vi, efter ankomst fika, börjar med öppet styrelsemöte – öppet för alla närvarande. Därefter fortsätter vi med lite allmänna diskussioner om olika utvecklingsmöjligheter. Vi får lyssna till Linda Hedlund som är krishandläggare vid Borgholms kommun. Vi kommer också att försöka finna former för utbildning av de som just nu står i kö för att få gå utbidlning till radioamatörer.

Tre workshop
Eftermiddagen kommer vi att ägna åt praktiska workshop på tre stationer:

• På en kommer vi att visa, demonstrera och ge exempel på användning av digitala trafikmetoder, DMR och SDR. Vi kommer också att visa hur man med hjälp av SDR-servrar på nätet kan lyssna till radiotrafik utan att själv ha egen trafikmottagare eller antenn.

• På en annan kommer vi att ge möjligheter att med hjälp av handledare använda våra radiostationer i klubblöokalen en trappa ned. Vi vill avdramatisera själva radiosändningen så att alla känner sig bekväma med att trycka in PTT och tala i mikrofonen. Vi kommer också att förklara hur EchoLink fungerar och hur man den vägen kan nå radioamatörer längt bort och i främmande länder.

• Den tredje stationens uppgift kommer att bli att bli att beräkna, bygga samt mäta upp och justera en dipolantenn för 80-metersbandet. Antennen ska senare monteras hemma hos Olle SM7VPF, som sedan länge varit QRT på grund av antennbrist. Monteringen kommer att få anstå till en dag med dagsljus.

Avslutning på Borgholms Kök och Bar
Efter det programmet är det dags att avsluta dagen. Det gör vi genom att de som så önskar går till Borgholms Kök och Bar i angränsande kvarter, där vi äter en bit mat och pratar en stund innan vi rullar hemåt igen.

Frågan om vi ska ordna någon form av lätt lunch, soppa eller liknande, mitt på dagen, eller om vi ska nöja oss med att ha kaffepannan varm och bröd och smör tillgängligt under dagen. Ska vi äta en bit mat vid dagens slut är det ju inte så praktiskt att ha bottnat med en stabil lunch.

Svara senast 14 november
Här är frågorna. Svara alla och mejla tillbaka ditt svar senast den 14 november:

1. Jag kommer till radiodagen (ja/nej)
2. Jag klarar mej på kaffe och mackor vid lunch (ja/nej)
3. Jag kommer att följa med till Borgholms Kök och Bar när vi avslutat för dagen. (ja/nej)

Mer information kommer när vi vet vilka som tänker delta.

Välkomna alla!
73
Erik
SM7DZV

Ring om något är oklart: 0705 52 45 53

_________________________________________________________________________________________

Tidigare utsänd information:


1. Våra repeatrar
Som ni alla vet har vi tre tvåmetersrepeatrar igång på Öland: i Böda, Borgholm och Mörbylånga. Repeatrarna är länkade – öppnar du en så går alla tre igång. Länkningen innebär att vårt täckningsområde blir stort och det ökar chansen att du får svar när du gör ett allmänt anrop.

Vi har under hösten haft kontakter med Mörbylånga och Borgholms kommuner. Avtalet om krissamband är klart och påskrivet av Borgholms kommun. Avtalet med Mörbylånga kommun är klart. Vi har skrivit på men vi har inte fått tillbaka den underskrivna avtalet från kommunen.

När det gäller två meter vill jag påminna om att Åke SM7NJD och undertecknad läser SSA-bulletinen på SK7RFL i Algutsrum, varje söndag klockan 0900. Frekvensen är 145.600 MHz. Lyssna på bulletinen och checka in!

2. Tidigare utskickad information om radiolördagen den 23 november
Vi har en radiolördag inplanerad den 23 november med start klockan 10, ankomstfika från klockan 09.30.
Vi räknar med att hålla till i IOGT-huset i Borgholm och vi som vill kommer att efter programmets slut, klockan 15 – 16 ungefär, kunna gå ut på något näringsställe  och äta en bit mat. Jag tror det är för tidigt för jultallrik, exakt vad vi ska ha på menyn är därför öppet. Naturligtvis är familjemedlemmar välkomna.

Programmet består som vanligt av
• styrelsemöte – öppet för alla,
• visning av klubblokalen – vi har monterat antenner så riggarna går att köra för dem som vill testa.
• redovisning och demo av vårt repeaternät
• praktiska och teoretiska övningar
• eventuell miniloppis
• årets bildspel

3. Ölandsringen på kortvåg
Kjell SM3WUT och undertecknad försöker hålla liv i Ölandsringen på kortvåg. Andra som brukar kunna höras är Weine SM7USW och Leif SM7WSS. Vi kör klockan 09.00 måndag – fredag alla veckor på 3637 kHz LSB. Söndagar avstår vi eftersom tiden annars skulle kollidera med SSA-bulletinen på SK7SSA över SK7RFL. Lördagar när HQ-nätet inte sänds är vi också QRV. HQ-nätet med info från SSA:s styrelse sänds första och tredje lördagen i månaden på 3705. Lyssna och checka in!

4. Medlemsavgift 2020
De nya medlemmar som tillkommit under fjärde kvartalet 2019 och fått besked att din avgift gäller även för 2020, behöver inte fästa något avseende vid de följande raderna.
Jag vet att många redan har betalat sina medlemsavgifter, 200 kronor, för 2020, och jag be er som ännu inte gjort det att betala årsavgiften senast under december. Betala till bankgiro 413-4797. Glöm inte att ange ditt namn eller callsign samt “2020” så att kassören ser hur han ska bokföra. Det går också att swisha till 123 232 48 61.
Skicka ett mejl på enklaste sätt och meddela ifall du inte vill fortsätta att vara medlem.

Mer information kommer både i fråga om program och eftersits. Ring om något är oklart.

Välkomna alla, lördagen den 23 november.
73
Erik, SM7DZV

ordförande

— Erik Nyberg+46 705 52 45 53

DL7 (SM7HZK) Bo
Share