Distrikt 7

Gå med i Facebook gruppen: VI SOM GILLAR 2M OCH 70CM…….

Publicerat 13 juli, 2019

En grupp för oss som gillar att köra 2 meter och 70cm. Och där vi kan tala om för andra amatörer att vi ska ut och åka och vara mobila och vilka freq som vi använder , för att få kontakter eller när vi sitter hemma och ropar.
Så jag hoppas vi kunde knyta ett kontakt nät, här och tala om att vi är ute och rullar.
A group for those who like to drive 2 meters and 70cm. And where we can tell other amateurs that we should go out and be mobile and which freq we use, to get contacts or when we sit at home and cry.
So I hope we could establish a contact network, here and tell us that we are out and about.
GRUPPTYP

Allmänt

DL7 (SM7HZK) Bo
Share

Av: DL7 (SM7HZK)Mer info från SM7RME om 2m och 70cm banden…..

Publicerat 6 juli, 2019

Hej igen på alla.

Jag har fått en hel del positiva svar och det är roligt.

Jag skulle vilja understryka några saker kopplat till tidigare Mail.

Vi har som sändaramatörer blivit tilldelade naturresurser i form av radiospektrum. All radiospektrum idag värderas i pengar.

Min uppfattning är att vi då som sändaramatörer har ett stort ansvar att förvalta och AKTIVERA dessa.

Det viktigaste vi måste uppnå är mer radioaktivitet på 2 meter i det här fallet. Det börjar med den enskildes åtgärder.

På 2 meter finns inga ursäkter. Alla kan sätta upp en antenn för två meter, man kan aktivera bandet till exempel vid transporter till och från jobbet, vid olika fritidsaktiviteter eller vid idrottsaktiviteter.

Personligen har jag alltid med mig min handapparat på resor eller när jag rör på mig i naturen.

Som sagt, Förändringen börjar med oss själva . Det är inte SSA eller IARU som skall köra radio åt oss.

Väl mött på banden.

73 /Tobbe SM7RME

DL7 (SM7HZK) Bo
Share

Av: DL7 (SM7HZK)INFO från SM7RME om 2m och 70cm bandens framtid …..

Publicerat 6 juli, 2019

Hej på er allihopa.

Hoppas ni alla har en bra sommar och får en bra möjlighet att ladda batterier inte bara för radion.

Jag har grävt lite i bakgrunden till den uppkomna situationen runt det hot som uppstått mot 144-146 MHz

Den som vill använda texten i andra sammanhang helt eller i delar må göra detta.

Bakgrund:

Som det ser ut så har THALES i Frankrike under många år anmält behov av spektrum för bland annat drönare. THALES har en enhet som jobbar just med spektrumfrågor och de har en stor impakt på den franska Telemyndigheten. Man har på senare tid satt stor press avseende detta.

Behovet är sannolikt koordinerat med andra företag i samma bransch runt om i världen.

Försvarsindustrin har också store behov av VHF-spektrum

Frågan är på intet sätt avgjord men ingen Telemyndighet har egentligen motsatt sig (Tyskland, men de har ändå lämnat öppningar i förslagets riktning).

Det slutgiltiga beslutet skall upp på agendan vid WRC2023.

Analys – finns det en risk att vi förlorar bandet.

Det finns absolut en hög risk för detta. Vi radioamatörer som kollektiv har under många år trott att vi kan behålla spektrum utan att använda dom. Den tiden är över sedan länge. Det finns stora behov inte bara i flygbranschen utan även i andra branscher. Det har också förekommit en falsk  information att industrin bara skulle vara intresserad av mycket höga frekvenser. Inget kunde vara mer fel.

Även HF banden är under lupp då industrin just nu utvecklar bredbandiga HF-system som kräver upp till 24 kHz breda kanaler.

Även här kommer vi se att industrin kommer att trycka på tele myndigheter för att ändra i frekvensplaner för att möta detta.

Det är absolut så att om vi inte kan påvisa reell användning i framtiden så kommer vi att förlora mer än bara tvåmetersbandet.

Vad skall vi göra?

Det räcker inte att enskilda eller enskilda klubbar genomför åtgärder.  Detta behöver lyftas mycket mer på DL-nivå och riksnivå.

Utan aktivitet kommer vi också att misslyckas med vår rekrytering. Att utbilda radioamatörer till tysta band är en omöjlighet.

Ett aktivt tvåmetersband blir ett slags socialt nätverk som kan locka många.

Det enda vi som kollektiv måste göra är att börja använda i detta fall 144-146 MHz. Beläggningsmätningar har redan gjorts av PTS avseende

144-146 MHz. Resultatet var att användningen är nära noll.

Det är svårt att förstå att vi som radioamatörer använder internet eller mobiltelefon på evenemang istället för att använda vårat frekvensband.

Det finns dessutom något mycket värre. Det finns en kategori amatörer som satt någon slags prestige i att inte använda två meter.

Detta är illojalt och helt kontraproduktivt.

Jag håller med SM7DZV i hans artikel att vi faller på eget grepp.

Jag föreslår följande:

 • Istället för att använda Skype eller andra Voip-applikationer. Använd vårt analoga eller digitala repeaternät istället. Infrastrukturen är smått fantastisk.Mycket
  jobb har lagts ner av enskilda på detta. Det är en bra belöning för dom att vi använder deras installationer.
 • Många har utrustning men väljer av princip att ha den avstängd, slå på igen , släng prestigen i soptunnan.
 • Svara alltid på allmänna anrop, Ett kort QSO är bättre än ingenting
 • Ropa CQ själv, borde vara en självklarhet för en radioamatör men uppenbarligen något mycket svårt för vissa.
 • Använd VHF vid klubbevenemang. Kör inte inlotsning via telefon. Använd 2 meter, lotta ut exempelvis pris bland de som checkat in via två meter
 • Använd hellre repeatrar i detta prekära läge än att “gömma” sig på direktkanaler.
 • Checka in på bulletinsändningar exempelvis på SK7RGI söndager.
 • Anordna lokala sprinttester. Det har gjorts förr om åren (ref SVARK-test)
 • Koppla ihop två meter och 70 cm repeatrar får att få en multipliceringseffekt av aktiviteten
 • Varför inte montera in 2 meter /70 cm i bilen igen. Det har aldrig varit billigare och enklare. Små kinesiska mobilstationer får lätt plats även i moderna fordon
  många av dom har bluetooth så det finns möjlighet att använda handsfree för att följa lagarna.
 • En repeater borde ha både subton och 1750 Hz för högsta flexibilitet. Att bara tillåta subtonsöppning är kontraproduktivt. Vi lider inte av för mycket aktivitet.
 • Ta med handapparaten på fritidsaktiviteter. Perfekt nu på sommaren. 300 kronor för en analog duobander 2 och 70 cm. , 2000 för en dito med DMR.

Slutsats:

Det är uppenbart att en låg användning av våra frekvensband på sikt skadar vår hobby och nu i nuläget är det i första hand vårat tvåmetersband som är hotat.

Endast en reell ökning av aktivitetsnivån kommer kunna hjälpa.

Vi måste släppa prestige och börja arbeta tillsammans i  denna fråga.

Jag har svårt att förstå enskilda radioamatörers ointresse för just att använda radion. Vi talar om vår kärnverksamhet. Det som skiljer oss från andra

Till sist:

Sudda bort att VHF 2 meter är något omodernt. Det är något som spridits av vissa radioamatörer, tyvärr med framgång, under många år.

Reell kunskap om vågutbredning på VHF är en mycket efterfrågad kompetens. Det är också en mycket bra plattform för att förstå vågutbredning på ännu högre frekvenser.

Men man blir inte bra på detta genom att ha en radio stående i hyllan eller att delta i Facebookgrupper.

Genuin kompetens kan endast fås genom praktiska försök under lång tid under varierande förhållanden.

Såväl analoga som digital system har fortfarande mycket hög användningspotential. De som säger att det är obsolet teknik har helt fel.
Vid kriser kan just analoga system vara mycket användbara då de har kräver låg energitillförsel. De är enkla att använda och serva.

Detta är mina “10 cent” i frågan. Jag inbjuder till diskussion, helst över radion mellan oss alla. Jag är inte på hemmaplan just nu men finns alltid aktiv när jag är på hemmaplan.

Diskutera saken på klubbmöten ETC.

73 de Torbjörn SM7RME

DL7 (SM7HZK) Bo
Share

Av: DL7 (SM7HZK)Loppisfynd på SK7AX – SVARK i Jönköping….

Publicerat 4 juli, 2019

SVARK summer sale 2019

 

 

DL7 (SM7HZK) Bo
Share

Av: DL7 (SM7HZK)Silent Key i Distrikt 7…..

Publicerat 25 juni, 2019

SA7CIS Sören Fritiofsson – HOLSBYBRUNN har hastigt lämnad oss med stor saknad och sorg.

Sören satt med i Valberedningen i Distrikt 7 och var kassör i Eksjö Radioklubb. Han var alltid en glad och trevlig kamrat och mycket duktig Radioamatör.

Vila i Frid min vän.

DL7 (SM7HZK) Bo
Share

Av: DL7 (SM7HZK)
 • Inbjudan och information om Radiolördag den 23 november på SK7RN… Info om radiodagen den 23 november samt viktig fråga: Tänker du komma? Viktiga frågor längs ned i mejlet Längst ned i det här mejlet finns några frågor som jag vill att du ...
 • QSL hanteringen i D7…. Hej alla Radioamatörer i D7. Har ikväll igen fått klagomål på att våra QSL kort i D7 dröjer innan de kommer oss Radioamatörer tillhanda. Jag kan inte förstå att man är ...
 • Jamborre via amatörradio (JOTA) på Öland… Jamborre via amatörradio (JOTA) och via internet s.k. JOTI anordnas in helgen den 18-20 oktober på flera platser i världen och i Sverige. I vårt område är det i Bergkvara ...
 • Bilder från klubbträffen i Växjö med Tilman D. Thulesius – SM0JZT – Sektionsledare – Radioteknik SSA som föreläsare… Klubbträffen i D7 Växjö regionen blev en riktig fullträff. Det kom medlemmar från  SK7HW – SK7BQ – SK7JC – SK7MO – SK7AF – FRO Växjö. Tilman D. Thulesius – SM0JZT var ...
 • Info om Repeater SK7JD/R… Med blixtens hastighet havererade all vår utrustning Sommarens åskoväder 2019 drabbade klubben med dubbla åsknedslag. Under försommaren så fick vi all utrustning i vår klubblokal havererad. Sedan kom nästa nedslag i vår repeatermast, ...
 • SK7REE söker en till BULLETINUPPLÄSARE …. SK7REE önska få en till Bulletinuppläsare som kan byta av de 2 som redan finns och så man kan planera in ett schema för dessa läsare. Ta kontakt med följande om ...
 • Klubbträff på SK7HW i Växjö … Härmed inbjuds följande klubbar SK7BQ – SK7JC – SK7MO – SK7AF – SK7RN -FRO Växjö att deltaga tillsammans med SK7HW och DL7 som står för värdskapet Onsdagen den 9 oktober ...
 • Ni som vill ha info från SK7BQ kan gå in på följande länk: https://www.sk7bq.com/
 • SM7IU Sven Cederberg 100 år och HEDERSMEDLEM i SSA… Jag och min XYL har varit och delat ut Svens,s Hedersdiplom och plakett som han blev tilldelad på SSA,s årsmöte 2019. Sven blev mycket överraskad och glad och skickade varmaste hälsningar  ...
 • Nya anropssignaler och medlemmar i våra olika distrikt …   Ny anropssignal och medlem SA0DAN Dan Larsson SIGTUNA SA0SLN Simon Leonardsson VÄLLINGBY SA5ETE Christian Hardmeier UPPSALA SA5PDP Pontus Pihlgren UPPSALA SA5PSZ Peter Szendröi UPPSALA SA5RME Robert Moverare UPPSALA SA6DCJ Arne Lennart Mobris BENGTSFORS SA6DDL Daniel Lindblom GÖTEBORG SA6DGJ David Johansson GÖTEBORG SA6HED Christer Hedlund TORSLANDA SA6INY Christer Widholm SKEPPLANDA SA6JBR Jan Bruce VÄSTRA FRÖLUNDA SA6JSN Anders Jonsson VÄSTRA FRÖLUNDA SA6NFI Hugues Caulier VÄSTRA FRÖLUNDA SA6SGC Christian Strandberg KÄRNA SA7DSE David Plassmann MALMÖ SA7PSJ Per Sjöstrand TRELLEBORG SM7-8473 Stig Svensson BROMÖLLA  SM7-8474 Peter Hagström VIMMERBY Ny anropssignal SA0EGI                 Kosmas Makariadis ...
 • FYRHELG … info från Ölands Radioamatörer SK7RN… Hej alla Som flertalet av er vet inträffar årets Internationella Fyrhelg kommande veckoslut, den 17 och 18 augusti. SK7RN håller som vanligt till vid Långe Erik på Ölands Norra Udde. Stefan SM0VNZ ...
 • SSA,s broderade märken är på gång…. Var idag på besök hos firman som broderar våra nya SSA märken som man själv kan sy på sina jackor eller diverse kläder. Dessa kommer snart att kunna köpas i SSA,s ...
 • En radioröst har tystnat denna Fredagsmorgon… En kär vän och “ringpratare” SM5LIB/Ingemar på bl.a. 3623  Nomiraringen har nu på morgonen lämnat oss och blivit Silent Key. Ingemar var en mycket kär vän och hade många radiokamrater  i ...
 • Sommarbulle 2 V. 31 utgiven 31 juni 2019 … RIKS-QTC Innehåll HQ nätet. Sommarbesök på SI9AM 3. Märket OJ0 50 år. HQ nätet. HQ-nätet kommer igång igen efter sommaruppehållet. På lördag den 3/8 kör jag som SK6HQ. Nätet börjar kl 0900 med incheckningar från ca ...
 • FYRHELGEN 17 – 18 Aug. på SK7RN …. SK7RN i etern vid fyrhelgen. Ölands radioamatörer SK7RN finns vid fyren Långe Erik på Ölands norra udde vid fyrhelgen 17 till 18 augusti och söker kontakt med andra fyrar. Intresserade operatörer ...

Share