Distrikt 7

Efter ytterligare över en månads vistelse i Kina kommer det här en varm hälsning till er alla i klubben…

Publicerat 16 oktober, 2016

Kolla på nedan länk och se underbara och intressanta bilder från Kina:

http://www.hoglandsringen.se/bilder/index.html

DL7 (SM7HZK) Bo

Av: DL7 (SM7HZK)Åskskydd och jordning äntligen klart hos SM7HZK…

Publicerat 12 oktober, 2016

Med hjälp från SM7YLU/Ulf från SK7HW så är äntligen mina antenner jordade, åskskyddade och lätta att koppla från med BNC kontakter om jag vill koppla bort dem helt från utelådan vid åskväder eller om vi reser bort. Lådan och antennerna jordade i ett kopparspett ca 2m ner i marken. Ulf har gjort ett fantastiskt bra jobb hos mig och jag är verkligen tacksam för att jag fått denna fina hjälp.

Nedan lite bilder:

img_1185

Utomhuslåda

img_1186

Så ser den ut inuti.

img_1184-jordning

Så ser det ut inomhus med åskskydden och jordningen inkopplad.

DL7 (SM7HZK) Bo

Av: DL7 (SM7HZK)Nya Radioamatörer/signaler i D7 under 2016

Publicerat 7 oktober, 2016

Klicka på denna länk så kommer alla nya signaler/radioamatörer fram i D7:

https://www.ssa.se/kansliadmin/nya_hams/distrikt/distrikt_7.php?sort_element=certdatum&sort_type=desc

Tanken med dessa listor är att “någon” skall kontakta nyblivna amatörer för att få med dem i gemenskapen och försöka värva dem till den lokala klubben och i de fall de inte är medlemmar i SSA, även få dem att bli medlemmar där. Sprid gärna respektive länk till de lokala klubbarna och se till att värva/ta hand om nya medlemmar till de olika klubbarna.

Återkoppling på detta uppskattas.

Vänligen

/Jonas/SSA HQ

 

DL7 (SM7HZK) Bo

Av: DL7 (SM7HZK)Nytt under Sälj o Köp från Eksjö Radioklubb…

Publicerat 2 oktober, 2016

Klicka på länken och se vad som är till salu: http://www.hoglandsringen.se/salu/index.html

DL7 (SM7HZK) Bo

Av: DL7 (SM7HZK)Utan spaning – ingen aning…..

Publicerat 28 september, 2016

Efter spaningsuppdrag under 6000 timmer i en Caravelle över Östersjön hade SM5DK, Lars Erik Andreasson mycket att berätta om för en välfylld klubbstuga hos SVARK  ( Södra Vätterbygdes Amatörradiolubb ) i Jönköping.

Tillsammans med en intressant Power-Point presentation berättade Lars Erik om sina år vid Försvarets Radioanstalt FRA och Försvarets forskningsanstalt FRO där han bl.a spanade på. radarsignaler från olika enheter i öst.

Att det var ett ämne som var högintressant för de samlade radioamatörerna var det ingen tvekan om .Många kunde minnas ”hackspetten” som störde ut kommunikationen på kortvågsbanden för ett antal år sedan, men också idag kan man märka av radar störningar på olika kortvågsband.

Intressant var bilder från interiören och elektronikutrustningen  i det Caravelle-plan som under många år var Lars Eriks arbetsplats. Att uppdragen var intressanta för ” främmande makter” märktes av närbilden av ett ryskt jaktplan som följde Caravellen på mycket nära håll.
Nu är Caravellen sedan flera år tagen ur bruk, men finns nu vid Flygvapenmuseet i Malmslätt där allmänheten har möjlighet att beskåda planet.

Idag används spaningsplan med kapacitet att flyga under låg tid och med hypermodern teknik för att registrera radiokommunikation och radarsignaler. Det är inte enbart svenska spaningsplan i luften över Östersjön utan ett antal länder har liknande flygplan i luften för att spana över stora områden.

En intressant kväll som väckte både minnen och eftertanke och som avslutades med fika och varm korv. Det är nog som Lars Erik formulerade ämnet : Utan spaning – ingen aning.

img_3789red

Text och foto: Mats SM7BUA

DL7 (SM7HZK) Bo

Av: DL7 (SM7HZK)