Distrikt 5

Ny funktionär i distrikt 5 = SM5KFL / Lasse

Publicerat 12 mars, 2019

Under klubbledarmötet i lördags blev Lasse / SM5KFL från Enköping vår nya Vice distriktsledare i SM5 Mellersta distrikt samt distriktsvälnämnd.

Funktionärer  i vår distrikt:

Distriktsledare                Morgan Lorin           2018     SM5BVV     Vadstena

Vice distriktsledare S     Jan Hult                    2018     SM5TJH     Norrköping

Vice distriktsledare M   Lasse Miettunen        2019     SM5KFL      Enköping

Vice distriktsledare N      –                                  –              –                    –

Web redaktör               Stephan Leeman                 SM5YRA      Sparreholm

Avstörningsfunktionär   Martin Zeinetz                     SM5DEE      Västerås

Avstörningsfunktionär   Sture Ljungkvist                 SM5GLQ      Flen

QSL-manager              Lars-Erik Bohm                  SM5CAK      Motala

Distriktsvalnämnd         Anders Molin                      SM5BMK     Torshälla

Distriktsvalnämnd        Lasse Miettunen     2019     SM5KFL      Enköping

SM5YRA Stephan
Share

Av: SM5YRA - StephanKlubbledarmöte SM5

Publicerat 12 mars, 2019

I lördags 9/3 var det klubbledarmöte i SM5 Mellan distrikt som började kl. 11:00 i Eskilstuna.
Styrelsen från följande klubbar var inbjudna att delta: SK5AA – Västerås, SK5LW – Eskilstuna, SK5WB – Enköping, SK5UM – Flen, SK5ZYB – Arboga, SK5BE – Nyköping och  repeateransvarig Urban/ SM5OXV.

Mötet leds av vår distriktsledare Morgan / SM5BVV och på agendan fanns bl.a. hur vi kan öka samarbete mellan olika klubbarna, gemensamma aktiviteter, medlemskap i SSA, utbildning / material +  rekrytering, provförrättningar, SSA motioner m.m.

Varje klubb och deras deltagare presenterade sig och berättade om deras verksamhet och olika aktiviteter, antal klubbmedlemmar, utbildningar osv.

Klubb presentation: Bosse / SM5PBT berättar om SK5LW

Morgan berättade att utbildningsbidrag finns för SSA anslutna klubbar. För mer information ta kontakt med SSA’s kansliet eller Morgan / SM5BVV.

Viktig är att under och efter utbildningen en mentor/stödgrupp finns att vägleda vår nyblivna radioamatörer!

Diskussioner bl.a. om:

– hur vi ska marknadsföra oss bättre som klubb och radioamatör. Vi ska synas mer helt enkelt! På offentliga platser, lokalpress, dela ut broschyrer med kontaktuppgifter till lokal klubben. Ha en uppdaterad hem- Facebook sida av klubben. När vi kör ut i fältet: häng upp information att man är radioamatör ! Vi pratade även om på vilket sätt vi kan skaffa oss “reklam material” till amatör radio.

– hur vi kan samarbeta vad gäller repeatrar och en motion till årsmötet 2019 om deras kanalindelning togs upp.

Även bestämdes att en sida på www.ssa.se/distrikt-5 ska läggas upp med olika ringar som finns i vårt distrikt. Ska läggas upp per veckodag på VHF, UHF samt HF. (Skicka gärna information till sm5yra@ssa.se)
Lasse / SM5KFL från Enköping blev vår nya Vice distriktsledare i SM5 mellan distriktet samt distriktsvälnämnd (tillsammans med Anders / SM5BMK)

En del av SK5LW’s radiorum.

SK5LW var värd denna gång, och alla deltagare blev väldig bra omhändertagen med kaffe, läsk, mackor och fikabröd + en fin varm stuga 😉

Stort tack !

Omkring kl. 15:00 avslutades mötet.

Nästa distriktsledare möte: Västerås augusti – september på en lördag.

 

SM5YRA Stephan
Share

Av: SM5YRA - StephanSK5AA =14/3 månadsmöte

Publicerat 9 mars, 2019

Marsmötet

Månadsmötet 14 mars börjar kl. 19:00. Och kommer att handla om DMR – Digi-tal Mobile Radio och kvällens föredragshållare är Robert Lind, SM4YXI som välvilligt lovat berätta mer om detta högintressanta kommunikationssätt.

Som vanligt inleder vi med att prata om aktuella klubbange-lägenheter.
Om tid och intresse finns, kommer SM5CJW att visa de datorprogram som omnämns i samband med Återträffen 6 april.

VRK = SK5AA

 

VRKs Möteslokal finns på Flottiljgatan 61. Om ytterdörren på möteskvällen är låst kan Du ringa 0703-998107 för att bli in-släppt.

 

källa: eQRZ – Västerås Radioklubb, genom SM5ACQ

SM5YRA Stephan
Share

Av: SM5YRA - StephanSM5SM = Månadens klubb februari 2019

Publicerat 20 februari, 2019

Motala Sändaramatörer ≈ SK5SM

Hemsida www.sk5sm.se
Kontakt inform@sk5sm.se
Adress: Radiovägen – 591 35 Motala

Klubbens namn + anropssignal:  Motala Sändaramatörer SK5SM samt SC80SM och SC90SM jubileumssignaler 2015 respektive 2017. SM står för det klassiska anropet ” Stockholm-Motala”

QTH – klubblokal + Lokator: Vi har klubbrum på Sveriges Rundradiomuseum i Motala med goda antennmöjligheter och bra och välutrustade samlingslokaler. Lokator JO78mn.

Historia: Klubben startade för drygt 40 år sedan med uppdrag att bemanna det då nyöppnade radiomuseet och i utbyte få disponera lokalerna. 1997 utökades verksamheten och blev då Sveriges Rundradiomuseum ägt av dåvarande Televerket sedermera Teracom. 2012 övertog Motala kommunbyggnader och museet och det drivs idag av Bildningsförvaltningen. Museet är öppet dagligen under sommarmånaderna. Klubbstationen är då bemannad några timmar under lördagar och söndagar.

Antal medlemmar: Vi har ca 30 medlemmar från närområdet men även från SM4 och SM7.

SA5BZT välkänd signal i SMFF och SMSS sammanhang

Hemsida: Vår hemsida www.sk5sm.se uppdateras mycket flitigt och är välbesökt med ca 25 000 träffar per år. Vi har även startat en Facebook-sida som komplement till e-postutskick.

Klubbmöten: är f.n. på måndagar var fjortonde dag i klubblokalen och för det med mesta någon intressant och lockande programpunkt. Vi kallar det ”Öppet Hus” för att alla skall känna sig välkomna även om man inte är medlem. Klubbmästaren ser till att det finns kaffe och något tilltugg. Du är alltid välkommen till Motala och SK5SM hör av dig innan på inform@sk5sm.se

Styrelsen: består av fem aktiva ledamöter och har regelbundna protokollförda möten med uppföljning och fördelning av arbetsuppgifter. Dessutom har vi roligt!

Styrelse 2018 SM5COI, SA7RST, SM5FWW, SM5BVV, SM5ELV, SA5BZT

Aktiviteter: Utöver ovanstående aktiviteter deltar vi på radiomässorna i Eskilstuna och Norrköping, men även studiebesök och Field Days.

Ungdomsaktivitet/Utbildningar: För närvarande inget på gång. Vi har sökt samarbete med en scoutförening men har ännu inte givet något resultat.

Radioutrustning: På HF sidan, transceiver ICOM 756 med slutsteg ICOM 1000. Antenner Optibeam 9/5 på en 18m hög mast samt ändmatad Windom alá Tilman. Till VHF finns en ICOM 275. Under hela 2018 har museet renoverats exteriört vilket har medfört att våra antenner inte varit brukbara.

                 

Vi har resurser 

Radioaktiviteter: Vi har på senare år deltagit i SAC testen, jagat kommuner samt aktiverat special-signalerna enligt ovan. På området arrangerar Scouter och friluftsföreningar årligen Bondebackadagen där vi deltar aktivt med flera stationer och antennuppsättningar.

Framtidsplaner: En SDR mottagare står i först hand på önskelistan för att aktivera medlemmar och sätta Motala Radiostaden på kartan – givetvis är en SDR transceiver högsta drömmen.

 

SM5BTC med några beundrare

Skriven av: Morgan Lorin/SM5BVV  – Ordförande

 

Tack Morgan för din insats, har än så länge inte någon “stafettpinne” att ge till nästa klubb… (=mars 2019) Återkommer så fort jag har fått mer information.

SM5YRA Stephan
Share

Av: SM5YRA - StephanSK40UM – Antenn arbete

Publicerat 16 februari, 2019

SK40UM har varit igång idag, från Finspång / JO78TR. Vi körde en del QSO på alla band mellan 80-17 mtr.

Men det visade sig att några antenner inte fungerade på 20 +17 mtr… Så vad gör man då?

Ta ner masten och titta vad som är problemet. Var (snö)skada på roterande dipol antennen som var ganska lätt att reparera.

SM5ZCJ, SM5ZCI och SM5YRA reparerar antennen. SA5FYR bakom kameran.

SK40UM, är handkraft som gäller !

SM5ZCJ + SM5YRA resar masten, och SM5ZCI kontrolerar om allt går bra. SA5FYR bakom kameran.

SM5YRA Stephan
Share

Av: SM5YRA - StephanShare