Distrikt 0

Prylmarknad 28:e oktober 2017

Publicerat 22 oktober, 2017

Stor Prylmarknad hos Södertörns Radioamatörer SK0QO  i Handen den 28 okt. kl 10 – 14.
Läs mer här.

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik Thor8S0DAY – LYCKAD FIELDDAY PÅ GÅLÖ

Publicerat 6 september, 2017

Första helgen i september arrangerade distrikt noll en Fieldday vid SK0QOs lokaler på Gålö, söder om Stockholm. Många deltagare och utmärkt väder gjorde att evenemanget blev mycket lyckat.

Amatörradio var förstås dagens tema, dessutom arrangerades en spännande tipspromenad, med allmänbildande och kluriga frågor. SK0QO stod för uppskattad catering och lotteri med fina vinster. Tillfälle gavs även att testa rävjakt. Stockholms Rävjägare hade lagt ut rävar i den omgivande terrängen. Intresset var stort bland små och stora besökare.

Senaste nytt från SSA förmedlades av Ulf SA0MEI, SSAs kassör. Just nu finns många utmaningar för föreningen att ta tag i, som ni kanske redan läst om i tidigare nummer i QTC. Exempel på sådant är delegationsbeslut från PTS, skrivningshantering, striktare regler för hantering av medlemsregister. En ny sektion för nödsamband har inrättats med Bernt SA6RTJ som ledare. Fortsatta diskussioner om införande av instegscertifikat pågår.

Anders SM0UEI demonstrerade en preliminär version av den WebSDR som är under uppbyggnad hos SK0UX på Kvarnberget. Distrikt 0 driver projektet tillsammans med SK0UX. Kvarnberget är en utmärkt plats för en sådan mottagare, eftersom det är ett bra radioläge med låga störningsnivåer.

FRO deltog med många personer och mycket utrustning. Ljudanläggningen var till stor nytta när vi skulle presentera verksamheten och göra deltagarna uppmärksamma på när t.ex. föredragen skulle börja.

I klubblokalen presenterades två föredrag. Först ut var Karl-Arne SM0AOM som gav en intressant exposé över spektrumfrågor och frekvensallokeringen under årens lopp och vilka frekvensband som amatörerna haft och har tillgång till. Det andra föredraget presenterades av Rolf SM5HP, Ra200 och dess historia var temat för presentationen. En del om avstörningsproblematik blev det också.

Uppmätning av antenner var populärt. Carl-Mikael SA0AZS hade kö av intresserade personer som ville få sina antenner uppmätta, med hjälp av en MiniVNATiny. På bilden är det en antenn till amatörTV som mäts upp. Den andra antennen i ATV-uppställningen var den klassiska burkantennen som varit med sedan Fielddayen på Gärdet (2009).

Många deltagare monterade sina egna antenner på den intilliggande fotbollsplanen. Skulle tro att det var 5-10 nya antenner monterade på SK0QOs tomt. Någon konstaterade att mängden kablar var omfattande och undrade om det var nödvändigt med så mycket kabel för att kunna köra trådlöst!

Arrangörerna vill rikta ett stort tack till alla som ställde upp – frivilliga och leverantörerna, Limmared Radio & Data AB och Pileup AB.

Klicka på bilden nedan för att se bilder.

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorVälkomna nu på lördag 2/9!

Publicerat 31 augusti, 2017

Nu är det äntligen dags för vårt distrikts gemensamma FIELD DAY. Arbetsgruppen för detta tillsammans med många klubbar i distrikt 0 har arbetat för det här evenemang i snart ett år. Ta med en familjemedlem eller intresserad vän och ha kul med oss nere på Gålö. Vår Field day är förlagd ho SK0QO. Information finns på klubbarnas hemsidor ( SK0QO, TSA, SK0ZA, FRO Grimsta med flera) i Bulletinen samt givetvis i QTC. Evenemanget börjar klockan 10.00 på lördag…Vad kan Du förvänta Dig? Portabla stora antenner, TV över radio, radiobil, introduktion till rävjakt, tipspromenad, nostalgi radio, föredrag, lotteri, grillade hamburgare , remote radio……
Vi kommer dessutom att presentera distrikt 0´s SDR radio projekt, som har placerats på Kvarnberget. Snart kan vi alla utnyttja denna SDR radio som skall bli top of the line.
Limared kommer till oss med sin hamshop, så passa på att handla det Du saknar. Kanske dyker någon baklucke loppis upp.
Jag och min vice Dl0, Sven Erik, SM0WAV kommer att finnas på plats. SSA representeras av SA0MEI/Ulf deras kassör.
Varmt välkomna! 73 de SM0ZEU/Ann och SM0WAV/Sven-Erik

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Fyrskeppshelg, ILLV 19-20/8 start 0001 UTC

Publicerat 18 augusti, 2017

SK0ZA och SK0QO kommer traditionsenligt att bemanna Finngrundet vid Vasavarve på Djurgården i Stockholm. Denna helg aktiveras signalen 7S0SFJ, men gänget kommer att smygstarta med signalen 8S0ZA. Riggning av stationerna sker på fredag em. Inträdet är gratis på Finngrund och isbrytaren St Erik denna helg. Läs mer på SK0ZA.se respektive SK0QO.se Det kommer eventuellt om vädret tillåter att finnas ett tufft gäng med 50 % XYL operatörer ute på Grönskärs fyr utanför Sandhamn på em den 19/8, QTH locator J099MG.

Glöm ej Distrikt 0´s  fielday i samverkan på Gålö den 2/9. Det kommer att bli hur kul som helst för amatörer men även för medföljarna så klart. Vi är fullriggade med projekt för detta event. Se separat annons i QTC. Min slogan för övrigt,

AMATÖRRADIO–Coolt i tiden!                                                                                                             Distrikt 0 i samverkan, ________

Det är dags att anmäla sig till ny certifieringskurs på södra sidan av Stockholm i regi av SK0QO. Gå in på deras hemsida och passa på att hjälpa någon att komma igång med radiohobbyn.

För de som gick vår kursen hos SK0MT (TSA) och körde på någon liten del har möjlighet att skriva om tentan den 19/9 kl 18:00 i TSAs lokal. Teemu, SM0W är examinator och jag, SM0ZEU bisittare. Givetvis är andra personer en våra kursdeltagare välkomna att skriva. Hör av Er till Teemu eller mig i så fall.

Slutligen för stunden vill jag bara säga att SM1-land är inte så tokig. Jag hade en jätte trevlig Fieldday även i år med DL1, Rikard Wärff den 26/7 ute vid Hangre bodar. Vi blev både intervjuade i Gotlands radion och var med i stor artikel i Gotlands Tidningen 31/7. Roligast av allt var att Vi hade besök från DL0 av SK0ZA medlem, Per och hans Christel.

Nu måste jag ladda för Fyrhelgen!!! Sov Gott och 73 de SM0ZEU

 

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Sommar,Sommar,Sommar…

Publicerat 6 juli, 2017

 

Än har kanske inte sommarvärmen infunnit sig, men vi byter kanske qth eller sätter upp våra portabla stationer på ett mysigt ställe Varför inte införskaffa en färgglad drake och skicka upp den med en antenntråd. Detta kan bli ett kul event även för era anhöriga.

Fyrhelgen i juni gick bra. Spana in på www.sk0qo eller www.sk0za s hemsida för närmare rapporter.

SK0TM meddelar att de tyvärr inte har bemanning på radiostationen i juli och augusti, vilket innebär att stationen kommer att vara stängd för allmänheten.SM0UGV./Bengt tar gärna emot nya operatörer.

Sk0UX arbetar vidare på DL0s SDR radio, DL1000 skall dras ut i skogen nu i sommar och en GAP titan vertikal antenn skall sättas upp. SM0W/ Teemu är projektansvarig. Vi väntar med spänning på att få ip adressen on line.

SK0MT har avslutat sin stora certifieringskurs på 24 deltagare. 17 skrev skrivningen nu i vår varav 11 har klarat sig. Några valde att skriva i höst. Av de som körde var de fler som endast körde på de kluriga elsäkerhetsfrågorna, vilka tippar över dem på omtenta av teknikdelen. Nytt certifieringstillfälle arrangeras i början av september på SK0MT. Kontakta sm0zeu@ssa.se om Du v ill hänga på.

Några glada svenska radioamatöre från DL0 drar ner till Friedrichafen, The international Amateur Radio Exhibition den 14-16 juli. Även SSA kommer att vara representerad där. Vi ser fram emot en rapport i QTC.

För den glada amatörer som har Gotlandssemester och vill vara med på DL1s fielday på östra Gotland vid Hangre bodar den 26 juli, kontakta SM0OTX/Gunnar eller GRKs ordf Anders via sm1irs@grk.se. Det är magiskt vackert där.

Boka redan nu, vår stora DL0 fileday på Gålö den 2 september. Mer information kommer att finnas i QTC. Massor med kul aktiviteter är planerade av våra Stockholms klubbar. Ta gärna med Era anhöriga för det kommer att finnas möjligheter till tipspromenader, lek och bad mm

Nytt för i höst blir en CW kurs, som kommer att gå både på söder och norr i samarbete med FRO. Intresset har visat sig vara mycket stort. Vid frågor kontakta Tore/ sm0dzb, Lasse/sm0oy eller Lasse/ sm0fdo.

Avslutningsvis bifogar jag en bild på vad som hänt med min bilantenn. Antennen har suttit på bilen i 2 år, kopplat till en IC 5100. Radiodelen av radion ligger i bakluckan. När vi tog ur radion ur bilen visade det sig att antennkontakten på radiodelen såg ut enl bifogad bil. Helt oxiderad pga att vatten har tagit sig in i coaxkabeln från själva antennen. Passa på att kolla Era egna antenn anslutningar, blir sommarens tips!

Jag kommer att förflytta mig mellan mina olika QTHn i Östersjön/skärgården under sommaren, Kanske QRV 3,765 MHz, 22.00 SNT. Vice DL0 hittar ni i Värmland/sm4-land om Ni har tur på samma frekvens.

Glad Solig Härlig Sommar önskar SM0ZEU och SM0WAV

Bild på koaxanslutning IC 5100

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share