Distrikt 0

Sommar,Sommar,Sommar…

Publicerat 6 juli, 2017

 

Än har kanske inte sommarvärmen infunnit sig, men vi byter kanske qth eller sätter upp våra portabla stationer på ett mysigt ställe Varför inte införskaffa en färgglad drake och skicka upp den med en antenntråd. Detta kan bli ett kul event även för era anhöriga.

Fyrhelgen i juni gick bra. Spana in på www.sk0qo eller www.sk0za s hemsida för närmare rapporter.

SK0TM meddelar att de tyvärr inte har bemanning på radiostationen i juli och augusti, vilket innebär att stationen kommer att vara stängd för allmänheten.SM0UGV./Bengt tar gärna emot nya operatörer.

Sk0UX arbetar vidare på DL0s SDR radio, DL1000 skall dras ut i skogen nu i sommar och en GAP titan vertikal antenn skall sättas upp. SM0W/ Teemu är projektansvarig. Vi väntar med spänning på att få ip adressen on line.

SK0MT har avslutat sin stora certifieringskurs på 24 deltagare. 17 skrev skrivningen nu i vår varav 11 har klarat sig. Några valde att skriva i höst. Av de som körde var de fler som endast körde på de kluriga elsäkerhetsfrågorna, vilka tippar över dem på omtenta av teknikdelen. Nytt certifieringstillfälle arrangeras i början av september på SK0MT. Kontakta sm0zeu@ssa.se om Du v ill hänga på.

Några glada svenska radioamatöre från DL0 drar ner till Friedrichafen, The international Amateur Radio Exhibition den 14-16 juli. Även SSA kommer att vara representerad där. Vi ser fram emot en rapport i QTC.

För den glada amatörer som har Gotlandssemester och vill vara med på DL1s fielday på östra Gotland vid Hangre bodar den 26 juli, kontakta SM0OTX/Gunnar eller GRKs ordf Anders via sm1irs@grk.se. Det är magiskt vackert där.

Boka redan nu, vår stora DL0 fileday på Gålö den 2 september. Mer information kommer att finnas i QTC. Massor med kul aktiviteter är planerade av våra Stockholms klubbar. Ta gärna med Era anhöriga för det kommer att finnas möjligheter till tipspromenader, lek och bad mm

Nytt för i höst blir en CW kurs, som kommer att gå både på söder och norr i samarbete med FRO. Intresset har visat sig vara mycket stort. Vid frågor kontakta Tore/ sm0dzb, Lasse/sm0oy eller Lasse/ sm0fdo.

Avslutningsvis bifogar jag en bild på vad som hänt med min bilantenn. Antennen har suttit på bilen i 2 år, kopplat till en IC 5100. Radiodelen av radion ligger i bakluckan. När vi tog ur radion ur bilen visade det sig att antennkontakten på radiodelen såg ut enl bifogad bil. Helt oxiderad pga att vatten har tagit sig in i coaxkabeln från själva antennen. Passa på att kolla Era egna antenn anslutningar, blir sommarens tips!

Jag kommer att förflytta mig mellan mina olika QTHn i Östersjön/skärgården under sommaren, Kanske QRV 3,765 MHz, 22.00 SNT. Vice DL0 hittar ni i Värmland/sm4-land om Ni har tur på samma frekvens.

Glad Solig Härlig Sommar önskar SM0ZEU och SM0WAV

Bild på koaxanslutning IC 5100

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Dayton,Dayton,Nästa!

Publicerat 16 maj, 2017

Kära radiovänner nu har jag den stora lyckan att åka till Dayton i eftermiddag. Jag och SM0OTX beslutade om resan för 1,5 år sedan, när vi träffade Collinsgänget i Washington sist.Jag kommer att rapportera 🙂
Vi var ett gäng från DL0, som var nere på SSAs årsmöte på Fårö i år. Det var ett mycket lyckat möte både för amatörer och medföljare/XYL. En separat artikel om medföljarprogrammet kommer i QTC. Tänk att självaste försvarsministern var där privat! Sammanfattningsvis ett stort möte arrangerat av ett litet distrikt! Tack Gotland/DL1.
TSAs lärare för certifieringskursen våren 2017 blev bjudna på smörgåstårta i går av kursdeltagarna, drygt 20 elever! Vilken fest! Nu håller vi tummarna för att alla klarar sig på examen den 11/6. Önskar någon annan skriva vid detta tillfälle kontakta mig, Ann, sm0zeu@ssa.se . Den 3-4 juni händer det grejer på isbrytaren St Erik på Djurgården. SK0QO och SK0ZA håller i detta evenemang. Kolla in respektive hemsida och kalendariet.
Jag vill också påminna om att den 15 juni är det skarpt planeringsmöte hos QO på Gålö för alla DL0 klubbar, som deltar på Fieldday den 2 september 2017 på Gålö. Välkomna! Gemensamt kommer vi att göra en toppen trevlig Fielday !
När jag är bort på andra sidan Atlanten håller vice DL0, Sven-Erik, SM0WAV i rodret.
Bye, Bye de SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)GLAD PÅSK!

Publicerat 12 april, 2017

Nu har vi alla snart lite ledighet, själv åker jag till SM1-land och träffar bland andra DL1, Rikard , som jobbar med SSAs årsmöte. Skyndar Ni Er, kanske Ni fortfarande kan hänga på. Jag tror att årsmötet blir en mycket bra radiohelg med intressanta föredrag, utfrågning av SSAs styrelse och årsmöte, trevligt medföljarprogram, utställare och flera häftiga SDR radio att provköra och jämföra i “ISA-buren”. Både Mobinet och Limared lånar ut sina fina SDR-radio.

Fårö är en mycket naturskön plats, även om Valborgshelgen blir lite kylig. På kvällarna myser vi i trevliga radioamatörers sällskap. Kanske just Du vinner något på lotteriet. Vi kommer också att bjudas på musikunderhållning. SK0 fortsätter att ha bra onsdagsföreläsningar. Håll utkik!24 av 25 tappra elever kämpar fortfarande på TSAs radiocertutbildning. Examen planeras till den 11/6 i Byängskolan,Täby.DL0s fieldaygrupp planerar för fullt inför den 2/9 på Gålö. Planeringsmöte 20/4 på Gålö.

Alla klubbar i DL0 välkomna att delta.Arbetsgruppen för DL0s SDR-radio, som skall placeras på SK0UX, är i full gång.Nästa klubbledarträff 4 maj kl 18:30 i SK0MTs lokaler i Byängskolan i Täby.30 radioamatörer i DL0 har anmält sitt intresse till en CW kurs. Häftigt!

Njut nu av några påskägg och sänd några trevliga QSO!SM0ZEU/Ann och SM0WAV/Sven-Erik

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Skänk en slant 🙂

Publicerat 11 april, 2017

Kära distrikt 0, nu är äntligen vårt SDR projekt igång!! Snart kommer vi att ha en SDR radio “Top of the line” enligt arbetsgruppen inom detta projekt. Du som har mycket störningar och svårt att få upp en bra antenn, där Du bor….har snart toppen möjligheter att lyssna på alla band.
Vi har fått ett litet startbidrag från SSA för detta projekt, MEN vi måste skramla ihop mycket själva. Två fina 12 V batterier av högsta klass, 120 AH har SM0ZEX skänkt med bidrag från SK0MT. DL0 har hittat en jätte fin GAP-antenn på DX-torget. SM0W hade tur att SDR-radion var rabatterad när han beställde den.
Projektet behöver dock fler bidrag!!! Råkar Du ha en krona Du kan avvara för ett jätte bra projekt, där Du själv har möjlighet att lyssna mer störningsfritt, hör av Dig till mig, sm0zeu@ssa.se / Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Ännu en försvarsminister

Publicerat 25 februari, 2017

som engagerar sig i amatör radio! Sist var ju dåvarande försvarsminister Karin Enström ute på Vaxholms kastell och invigde Vaxholms kustradiostation 100 år. Nu kommer SM4HCF/Peter Hultqvist/Sveriges försvarsminister till SSAs årsmöte på Fårö. Grattis SM0CQA/Ricard och GRK att Ni fick denna hedersgäst att besöka Fårö privat.
Närmast händelse i distriktet är den stora contesten nästa helg, som körs från många QTHn, men SK0UX verkar satsa hårt uppe från berget. DL0s fieldday grupp samlas den 9/3. Klubbar som ännu ej har engagerat sig är välkomna att anmäla sig till SM0OTX/Gunnar. Aktivare facebook grupp i distriktet har efterlysts. SK0WA arbetar för distriktets räkning just nu med detta. För Er radioamatörer som har yngre barn eller barnbarn…ha ett skönt sportlov! 73 de SM0ZEU/Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share