Distrikt 0

Klubbledarträff

Publicerat 15 januari, 2019

Den 21:a februari arrangeras årets första klubbledarträff, i SSA Disttrikt O.

Vi kommer bland annat att diskutera förslagen till aktiviteter under 2019.
Ansvariga rapporterar vid mötet.
– Fest med föredrag i vår, ansvariga SK0ZA
– Bygga radio/antenn, september, ansvarig Tilman SM0JZT och Oliver SA5ODJ
– Radioaktivering av båtar, t.ex. St Erik, ansvariga SK0ZA och SK0QO
– Vaxholms Kastell i maj, ansvariga SK0MT
– Satellitkörning alternativt nördcafét på Tekniska Museet i höst 2019, ansvariga Jan-Olof SM0IFP och Bengt SM0UGV
– Klätterkursen, SM0IFP

Klubbledare som vill vara med på mötet kan anmäla sig till sm0wav@ssa.se.

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorGOTT NYTT RADIOÅR 2019

Publicerat 1 januari, 2019

 

1 januari 2019, nu sätter vi igång det nya radioåret.

Hoppas att Ni har hunnit lyssnat på DL0 s SDR radio uppe hos SK0UX! Här kommer lite input från SM0JZT och mig.

 1. Öppna länken http://sdr.sk0ux.se:8073 i en webbläddrare. Precis som framgår av infon på hemsidan så fungerar inte Internet Explorer (IE) men väl Edge som ju är efterföljaren till IE. Alla andra WEB-läsare fungerar. Att köra från telefon och läsplatta fungerarv också men blir svårare pga storleken på displayen.
 2. Artikel i QTC som berör CATSYNC där man kan ”synkronisera” en lokal sändtagare med KIWI-mottagaren. QTC Nov 2018. Den finns att hämta och läsa från hemsida: https://radio.thulesius.se/wp-content/uploads/2018/12/qtc_1811_CATSYNC_sm0jzt_ver_01.pdf

Observera att det är en  fördröjningen mellan det man hör i mottagaren från SK0UX och det man hör lokalt i den egna mottagaren.

Kör man CATSYNC så använder man radio:n VFO-ratten  för att byta frekvens. Lyssna gärna på mellanvågen, som är mycket störningsfri.

 1. Användandet av mottagaren framgår av ”manualen” som länkas från radiosidan:

http://www.kiwisdr.com/quickstart

 1. Några enkla förklaringar ”hand havanden”! (tyvärr är bilden lite suddig)

Än en gång tack till projektgruppen under ledning av  Teemu SM0W och radiogänget på SK0UX som lagt ner mycket tid på att få igång denna radio.

Första registrerade radioaktiviteten i DL0 är kursstart för radiocertifiering hos SK0MT den 14 januari 19:00. Cirka 15 deltagare är anmälda. Jätte kul tycker vi.

SK0MG hade en certifieringsomgång i början av december och alla deltagare på tentan klarade sig!! Bra jobbat!!

Första KLUBBLEDARTRÄFFEN blir den 21 februari hos FRO Grimsta. Kallelse kommer. Vi kommer att planera årets radioaktiviteter i distrikt 0. En del arbetsgrupper är redan tillsatta och måste komma igång med sitt arbete 🙂

Jag önskar be Er alla om att skicka in alla roliga aktiviteter Ni planerar i Era klubbar till mig, så jag kan publicera dem så att fler kan ha möjlighet att delta.

DISTRIKT 0 I SAMVERKAN — AMATÖRRADIO coolt i tiden!

Denna text har skrivits klart under lyssnade på den vackra Nyårskonserten från Wien.

GOTT NYTT ÅR

73 de Ann/SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)http://sdr.sk0ux.se:8073 GOD JUL o GOTT NYTT ÅR

Publicerat 22 december, 2018

Här kommer en efterlängtad julklapp till alla radioamatörer i DL0! (och övriga distrikts radioamatörer förstås)
Distrikt 0 har fått sin SDR radio i luften, tack vare ett idogt arbete från gänget på “berget” SK0UX radioamatörer!! 🙂
Initialt var det ett jobb att få fram alla delar till stationen (för låga priser eller gratis), där jag får tacka många enskilda för gåvor eller arbete med att hitta vad vi behövde, allt från kablar, batterier, förvaringslådan till skogen och inte minst hitta vår GAP-antenn etc. Dessutom skulle en Amper-net länk också upprättas mellan radion i skogen och UXs QTH . Projektgruppen valde en kiwi-SDR, som Teemu/Sm0W inskaffade med hjälp av SSAs projektpengar.
Efter detta blev det ett hård arbete för SK0UX killar att dra ut grejerna i skogen, hitta rätt träd, montera antenn mm Resan har varit lååång. Nu på slutet har killarna haft problem med ström försörjningen på grund av att strömfallet i vår långa kabel på 600 m. Tyvärr är komponenterna i KIWI-radion också känsliga för låga temperaturer under 0. Mer om detta kommer i QTC under våren.
Killarna i SK0UX, jag och Sven-Erik önskar Er många goda lyssnar stunder under julhelgen. Själv tycker jag att det är roligt att få upp radion i min mobil allt i min IPad.
Nu önskar jag Er en fridfull jul med nära och kära hemma eller i etern.
Sedan sparkar vårterminen igång och då önskar jag mig av ER i julklapp att ni blir duktiga på att dela med Er av Era aktiviteter i klubbarna, så jag kan föra in alla trevliga händelser i vårt kalendarium. Det har inkommit efterfrågan på bättre kalendarium!
TSA startar sin nya certifieringskurs den 14 januari -19 kl 19:00 i Byängskolan. Platser finns kvar. Anmälan till mig ann.lundell@telia.com.
Vår första klubbledarträff i DL0 blir den 21 februari i FRO Grimstas lokaler. Kallelse kommer förstås i god tid, men lägg datumet på minnet.
GOD JUL ocg GOTT NYTT ÅR
önskar vi ER
Ann/SM0ZEU och Sven-Erik/SM0WAV

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Radio Nord, QOs radioloppis, Ladies Night

Publicerat 21 oktober, 2018

Kära vänner hoppas att alla Ni som har jobbat med scouterna i helgen tycker att årets JOTA–JOTI blev lyckad.
Nästa helg,27/10, för de som inte ägnar sig åt contest är det Radio Nord sändningar från Vaxholms kastell med stöd av Tore Andersson från SK0UX. De kommer att köra både kortvåg och på FM bandet. Kortvågs frekvenser 5995kHz och/eller 6035 kHz. Sändningarna körs på 500W. FM frekvensen år 91,8 MHZ, men då endast med 60W. Om man vill vara med på hela teaterevenemanget på själva Waxholms kastell kan man boka biljetter på www.vaxholmsfastning.se Denna helg går SK0QOs sedvanliga loppmarknad i Handen av stapeln också, se deras hemsida, QTC eller läs SSAs bulletin för mer info.
Den 8 november kallar jag och Sven-Erik alla klubbledare i distriktet till klubbledarträff i SK0QOs lokaler denna gång. Träffarna cirkulerar mellan de olika klubbarna i distriktet. Se till att Er klubb är representerad på mötet. Vi skall börja planera för ett gemensamt evenemang i distriktet under 2019. Tänk till och kom till mötet med många idéer.
Den 15 november händer något alldeles extra i distrikt 0, kanske i SSAs historia nämligen Ladies elektric night. Kvällen går av stapeln i Byängskolan i Täby, SK0MTs lokaler, Täby sändaramatörers lokal. Det är en kväll för bara XYL och YL och tanken är att vi skall få utlopp för vår kvinnliga kreativitet med de magiska elektronerna. Kvällens kunniga radioamatörer, Tilman SM0JZT och Magnus SA0MAD, leder detta spännande event tillsammans med mig. Det blir ej jätte trevlig kväll, en lättare måltid serveras, så se till att skicka Era X(Y)L från klubbarna. Anmälan skickas till mig,SM0ZEU, ann.lundell@telia.com 🙂
Den 18 november planeras för en certifieringstest i SK0MGs lokaler i Västerhaninge. För Er som ej gått kursen där går det bra att anmäla sig för skrivning till mig, SM0ZEU.
Några bilder blir det ej idag, för jag har ganska mycket att göra.
Jag åker till Los Angeles på tisdag den 23/10 för att träffa våra (Collins)vänner där 🙂
På återhörande 73 de SM0ZEU/Ann SM0WAV hälsar 😉

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Sommar Kåseri SM-1

Publicerat 3 september, 2018

I sommar hettan måste man ändå göra något radiorelaterat och vad kan inte vara bättre än att linda en 6:1 balun för att kunna anpassa en 2x32m dipol med 300 ohm stege till KX3:an.

Idén till Balunen hittade vi på nätet under VK6YSF.com, beskrivningen enkel, hade en balun 31 material + 1,8 mm tråd i Junk-boxen, inte optimalt men… tråden för tjock men det gick.

Satte 300 ohm motstånd på ena sidan och MFJ 226 på andra sidan, SWR bra lite sämre >20 MHz annars 1:1 (beror troligen på 31-materialet).

Sagt och gjort ner till stranden där dipolen där dipolen sitter i en tall med matningen, bägge benen fastsatta på stenar ute i havet. KX3:an stämmer av på alla band även 160 m bandet.

Nu går det att köra radio nere från Tofta-stranden.

6:1 Balun

MFJ 026

Semester i hettan i SM1-land

Ja vad mer radiorelaterat har hänt? GRK, Gotlands radioklubb, anordnade en sommarfika till minne av silent key Ricard Wärff nere vid Hangre bodar. Vi var ca 13 amatörer inklusive XYL Christina Wärff. Tyvärr gick det ej att köra radio, då det knappt fanns någon vind, så draken var inte till någon hjälp.

Ett nytt försök med draken gjordes i samband med GRKs fieldday uppe på Fårö vid Dempa, Ryssviken, alldelles i närheten av Ingmar Bergmans ”QTH” 😉 Det var en fantastisk utsikt. Aktiviteten pågick i 3 dagar med övernattning för en del, jag var där endast dag 1. Dag 2 hade de auktion på radioprylar.

Drakantennen (tråden består av stängseltråd) skickades upp cirka 50 m och tråden anslöts till en 9:1 balun för longwire, KX3+KXPA-100 trivdes bra med denna longwier och gick med lätthet att stämma av på alla band. På 80 & 40 m var det väldigt mycket stationer från östra sidan av Östersjön, i övrigt ½-danna konds. mitt på dagen.

GRK/SK1BL hade en 40m vertikal+IC7200+1kW slutsteg så där fanns det ”Power”!
AM-testen från Gotland den 4/8 fungerade inte alls. Bara QSB! Jag fick bara en kontakt i loggen och då med SM0JZT/Tillman. Själv var jag QRV med en Drake 4C line. Ingen ”höjdare”!

73 Ann SM0ZEU/DL0

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share