Distrikt 0

VM i Fotboll och specialsignaler 1 Juni-15 Juli

Publicerat 17 maj, 2018

Mellan den 1 Juni och 15 Juli 2018 har vi i distrikt 0 möjlighet att använda specialsignalen 8S18FWC  . Mer info om detta kommer senare och även i QTC.

Anledningen till denna signal är Fotbolls- VM i Ryssland där Sverige deltar.

Just nu är det 76 länder som anmält sig att köra med specialsignaler och flera olika diplom finns att hämta hem via en hemsida på nätet som kommer igång snart och heter: fwc18.hamlogs.net .

Loggarna kommer att laddas upp på LoTW och för första gången ska SSA prova DARC,s service med QSL utskrift och distribution av korten direkt från Tyskland. Därför är det viktigt att ni loggar på dator och tar ut en fil i ADIF eller Cabrillo.

Ni som vill köra med denna signal bokar en eller flera dagar då ni vill använda er av signalen och anmälan skall göras till SM0DSF Ingemar Johansson på sm0dsf@spray.se eller via 070-7753484 så tilldelar Ingemar er dagar som är lediga och endast en åt gången får köra med signalen de dagar som bokas. Alla band och mode är tillåtna.

Lycka till

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik Thor15 maj terminens sista klubbledarträff!!!!

Publicerat 6 maj, 2018

Terminens sista klubbledarträff går av stapeln den 15 maj uppe hos SK0UX, Kvarnberget. Sven-Erik SM0WAV och jag hoppas på att ALLA klubbar skickar någon eller några representanter. Huvudpunkten kanske blir vår SDR radio i DL0, men vi har många andra intressanta punkter eller kalla det idéer. Vi börjar med en lättare måltid, korvgrillning 🙂

Den 3 juni händer det många saker för oss i DL0. Beredskapsdagen på Vaxholms kastell. Tidigare kallades dagen överlevnadsdagen. Färja går varje kvart från hotellhörnan i Vaxholm. SK0MT/TSA är huvudansvarig men fler klubbar hjälper till. Den klassiska St Eriks aktiviteten på Djurgården går av stapeln samma dag med huvudansvariga klubbar SK0ZA och SK0QO. Sist men inte minst blir det en certifiering av TSAs kursdeltagare från vårens amatörradiokurs i SK0MTs, Täby sändaramatörers, klubblokal. Några utomstående kommer med och det blir ca 20-25 st personer som skriver. Det är inte dåligt!

Själv kommer jag delvis under kommande helg vara ute i Stockholms skärgård med vår båt. Även där har SM0OTX och jag en kortvågsradio, som vi får testa, maritim sändning. Det blir premiärsändning från båten, CQ, CQ, CQ

73 de SM0ZEU/Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)CW den norra och södra kursen

Publicerat 6 maj, 2018

Inom SM0 har vi kört två CW kurser. En på norra delen och en på söder.
Vi på norra delen lånade lokal hos SK0T i Täby. Onsdagen den 25 april var det dags för sista lektionen för den norra gruppen. Totalt hade vi kört 59 lektioner från den CW kurs som finns på SK4SQ:s hemsida. Gruppen körde en gång i veckan plus hemma övningar. Observera av de som hade möjlighet att delta under hela tiden har samtliga nu klarat av 40 takts provet.
Vi har nu ytterligare 11 sändaramatörer som kan börja köra på cw delarna på banden. 73 de Tore SM0DZB kursledare norr.
Tack Tore, de bär kulturarvet vidare, som Du själv uttryckte Dig 🙂
Men fler blir det! Södra kursen med kursledarna Robban SM0TAE och Lasse SM0FDO ligger hack i hälarna. Den gruppen är lite mindre, men vi hoppas på 4 CW radioamatörer därifrån. I skrivandet stund kanske de är klara utan att jag fått rapport 🙂
73 de SM0ZEU/Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Vi ses på Sveriges största radioloppis i Eskilstuna

Publicerat 18 april, 2018

Tänk att det idag den 18 april är “World amateur radio day”! Hoppas att Ni alla har firat det med många trevliga QSOn.
På lördag den 21 april slår dörrarna upp klockan 10:00 prick!! till Sveriges superloppis. Där kan vi förutom att fynda 😉 radiodprylar lyssna på bra föredrag. 16:00 samlas vi för SSAs årsmöte. Glöm ej att betala Din medlemsavgift inför årsmötet, så kan Du påverka SSA och SSA kan påverka PTS, IURG osv Om Ni vill hitta mig, SM0ZEU/DL0, bland 340 meter bord så kommer jag oftast att finnas vid bordet märkt SM0OTX. Bredvid mig kommer ni återfinna SK0UX. Dessa glada amatörer har nu börjat sätta upp DL0s SDR radio i skogen. Kabeldragning mm kvarstår, men killarna finns på plats för frågor. Själv har jag anmält mig till att vara med på provförrättarträffen med Jonas PHU. Har Ni synpunkter från DL0 så kan jag ta med dem till mötet. Som grädde på moset blir det middag för de som har lyxat till sig ordentligt. Vilket intensiv dag det blir med många glada möten.
Inte nog med detta veckan därpå, 24 april drar elektronikmässan i Kista igång. Dörrarna slår upp 9:00 och mässan pågår till torsdag den 26 april kl 16:00. Det är många SMnollor som arbetar med detta under ledning av SM0TAE/Robban och SM0JZT/Tillman. Hans-Christian är givetvis bakgrunds chefen. Själv kommer jag att besöka montern den 24 på eftermiddagen. Montern blir bättre om många duktiga radioamatörer kommer förbi och stödjer vårt gäng som sitter i montern.
SSA har tagit fram nytt promotions material, som jag bland annat kommer att ha hand om i distrikt 0 och troligtvis förvara hos SM0MT, TSA.
Behöver Er klubb ha eller låna material hör av Er till mig. Snygg bild på första sidan 😉
Den 15 maj har jag och Sven-Erik klubbledarträff upp på SK0QO. Boka detta datum redan nu!
Nu kör vi–73 de SM0ZEU/Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Ann SMØZEU valdes till distriktsledare

Publicerat 26 mars, 2018

Vid söndagens distriktsmöte (25:e mars) valdes Ann enhälligt till distriktsledare för en period av två år. Ann har valt Sven-Erik SMØWAV till vice distriktsledare. Valberedningen fick också förnyat förtroende för de kommande två åren, Robban SMØTAE, Magnus SAØMAD och Carl-Mikael SAØAZS.

Vid mötet avtackades Tore SMØDZB och Lasse SMØFDO för deras insatser med CW-kursen och Dag SMØKDG för hans idoga antennarbete hos alla klubbar. Valberedningens sammankallande Robban SMØTAE avtackades för arbetet med valberedningen.

Därefter berättade Oliver SA5ODJ, SSA – ungdom engagerat om den SSA verksamheten som riktar sig speciellt mot ungdomar. Exempel på aktiviteter är radiomöte på Hemsö fästning, CW-kurs, YOTA-tävlingar och radioläger för ungdomar i olika länder. Ungdomssektionen arbetar med att aktivera och engagera våra yngre medlemmar.

Tilman SMØJZT  – SSA Sektionsledare Radioteknik

Tilman berättade initierat om mjukvarudefinierad radio, med speciell inriktning mot de två olika operatörsgränssnitten som finns på marknaden, dvs traditionellt radioutseende och gränssnitt via PC.

Traditionellt radioutseende, t.ex.

 • Icom 7610, dubbla mottagare
 • Icom 7300, en mottagare
 • Flex Radio 6600M

Gränssnitt via PC, t.ex.

 • SunSDR Pro2 16.5kSEK, 15W ut.


Icom IC-7610


SunSDR2 och uBITX 3-30 MHz

Per SMØWHL digitala kommunikationsmetoder

Berättade om utvecklingen av digital kommunikation och speciellt det senaste populära protokollet FT8. Per kör cirka 10W, men man får bestämma uteffekten själv. Kör på en loopantenn från Stockholms centrum. Resonerade om WSPER också, men bedömer att denna metod är överspelad.


Per SMØWHL, Gunnar, SMØOTX, Tilman SMØJZT, Ann SMØZEU

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorDL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share