Distrikt 0

Rapport från HF 16 på Fårö

Publicerat 21 augusti, 2016

HF -16 konferansen på Fårö

SM0OTX/Gunnar och jag/SM0ZEU blev inbjudna av Ångpanneföreningen/ÅF och Amtel, agenter för Rockwell/Collins till HF -16 konferensen på Fårö. Jag tyckte att det var ett ypperligt tillfälle att träffa DL3/SM3GTD/Hans och DL1/SM1CQA/Ricard vid SSAs monter.

HF-konferensen återkommer var tredje år och focuserar på HF, LF o VLF kommunikation. Konferensen är en viktig mötesplats, där användare, vetenskapsmän, ingenjörer och tillverkare möts och har möjlighet att diskutera behov och lösningar. Mötet har sedan 1986 samlat över 100 deltagare per konferens, även internationella deltagare.

Öppningsanförandet gjorden av överste löjtnant för Gotlands bataljonen Hans Håkansson.

Sammanfattningsvis ur min synvinkel har radiokommunikation fortfarande en viktig betydelse militärt i samband med krig och terrorism, där exempelvis satelliter kan slås ut och HF blir då en viktig kommunikationslänk för digitala moder även om bandbredden är begränsad. Idag presenterar Rockwell/ Collins bland andra en ny HF radio som kan överföra digital kommunikation upp till 0,5 Mbit/s på HF.

Det som var intressant för mig civilt var att om exempelvis det civila flyget skall förkorta sin flygsträcka Hongkong—New York kan de idag flyga över Nordpolen, men över polområdet fungerar ej satelliterna och då är planen utrustade med kortvågsradio att användas i detta speciella område.

Gunnar/ SM0OTX och Carl-Arne/ SM0AOM ställde ut delar av den Collins utställningen, som också var med på SSAs årsmöte 2016. Det blev ett sju meter långt bord med Rockwell/Collins radionostalgi från 1940 till 1985.

På ena sidan hade Amtel Rocwell/ Collins sin utställning med sin näst senast SDR-HF Transceiver

På andra sidan hade SSA sin mycket fina och välbesökta monter, där Hans SM3GTD presenterade 2 m och 70 cm digitala moder. Han kommunicerade med hembyggda hotspot 433 Mhz samt repeater DMR, D-star, Fusion på 2m och 70 cm. Flera digitala QSOn genofördes med europeiska radioamatörer. Gunnar/SM0OTX och jag demonstrerade remote QSOn med en laptop, som kopplades via 4G hem till Vaxholm och en IC 7700 via ICOM programmet RS-BA1.

Det var ett mycket bra forum att visa upp Sveriges Radioamatörer, då det var många yngre radioteknik kunniga personer på konferansen, vilka själva inte hade radiocertifikat, de var mycket intresserade över den digitala programerbara radiotekniken som visades upp i SSAs monter. En radioteknik, som man kan komma över för rimliga pengar att använda privat. Här tror jag att vi i SSA har en stor möjlighet att rekrytera nya yngre radioamatörer, och därmed hålla hobbyn vid liv.

Vår gemensamma uppfattning från vårt ”rum” var att det blev mycket bra med toppmodern radiokommunikationsutrutning, radiohistoria och modern digital amatörradioteknik.

Det kommer att bli mycket trevligt att ha SSAs årsmöte 2017 på Valborgs Mässohelgen uppe på Fårö. Konferansanläggningen är mycket trevligt sammanhållen, restaurangen bra, den stora konferansaulan mycket bra och boendet bra av varierande enklare slag. WiFi är inte heltäckande men utställningslokalerna kommer att fungera bra. Fårö med sin natur är underbar och medföljare kommer att ha det lika trevligt som amatörerna.

Hf-16 erbjöd bland annat en guidad busstur över hela Fårö och dess naturhistoria samt en trevlig orgelkonsert i Fårö kyrka. Dessa event var mycket uppskattade. Det är viktigt att SSA stöttar Gotlands radioklubbar med ett trevligt XYL/medföljar program för att göra familjen delaktig i detta evenemang 2017.

Vi önskar Gotlands radioklubbar varmt lycka till och vi alla ute i distrikten får hjälpa till att sprida reklam för detta årsmöte.

SAVE THE DATE ! VALBORGs helgen 2017

73 De DL0/SM0ZEU/Ann

 

Här kommer lite bilder:

Raspberry pi Repeater, DL3 + Ungdommar, DL0+DL1+DL3, Collins Nostalgi utställning.

 

 

Repeater DL3 Ungdommar DL1+0+3 HF16 Collins utställ

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Köra radio med “drakantenn”

Publicerat 8 augusti, 2016

Sommarsemester ger nya möjligheter till radioevent och man får nya radiovänner. Den 28 juli ordnade DL1,SM1CQA och Gotlands radioklubb SK1BL tillsammans med mig, SM0ZEU en fieldday!
Vad kan vara vackrare än att åka över Gotland från västsidan till östsidan för att komma fram till ett tyst, enormt vackert fiskeläger, Hangrebodar. En gång i tiden var där ett fisksalteri. SM1CQA, Rickard, hade ordnat tillgång till salterilokalen.
Efter veckor med enbart sol, startade morgonen med lite regndroppar och noll vind…..Det fick bli en rigg som monterades upp inne i salteriet. Vi körde en FD100, LDG-AT och en 70 meters långvajer. Att få upp en långvajer är alltid ett litet äventyr med kastspön (vegetationen är inte så hög på Gotland),stegar och god kastförmåga. Stationen fungerade bra men konditionerna var dåliga mitt på dagen.
Sedan kom solen och sjöbrisen 🙂 Dags att få upp de två stora drakarna. Vi förflyttade oss till bryggan som vätte mot östersjön och Baltikum. Jag hade köpt en mycket fin “lyft”-drake, som tydligen kunde lyfta max 90 kg! Dessutom hade den en lång färggrann svans. Luftkanalerna och svansen gör att draken ligger mer stilla i luften. SM1CQA, Rickard skickade upp en något mindre drake. Till denna drake kopplades en antennlina i form av en ca 50-60 m lång häststängseltråd. På bryggan körde vi med en IC706 + AH-4 kopplat till ett tolvvolts batteri med en kraftig  jordledaren ner i vattnet. SM1DVV, Stefan fick hålla i AH-4an så att den ej skulle fara upp i luften. Nu hade konditionerna blivit mycket bättre. Vi hörde och körde Thailand/HS, Indien/VU, Moskva/RA, Polen/SP, Grekland/SV, England/M, Lettland/YL och Uruguay/CX.
Vi hann också förstås med att grilla korv, dricka kaffe och allmännt trivas tillsammans.
Att köra drakantenn är verkligen jätte spännande och roligt. Vi kommer att prova detta på Överlevnadsdagen den 11 september ute på Vaxholms kastell. Mer information kommer, boka dagen!

Glöm ej Fyrskeppshelgen, ILLW 2016 på fyrskeppet Finngrund vid Galärvarvet på Djurgården, Stockholm den 20/8 klockan 0001 UTC tom 21/8 klockan 2400 UTC.                Arrangörer SK0ZA i samarbete SK0QO. Signalen för dagen blir 7S0SFJ.

Själv har jag fått äran att tillsammans med SM0OTX åka till HF 2016 konferensen på Fårö. SM0OTX/Gunnar och SM0AOM/Karl-Arne kommer att ställa ut Collinsnostalgi på Amtele/Collins-Rockwells initiativ.

Framöver kommer jag att publicera ett litet inlägg om bl.a. ICOMs 7300.

Nu drar en kul radiohöst igång!

73 de SM0ZEU/Ann

 

Delar av SM1 fiel day gänget på Hangre Bodar

ZEU & IRS

SM1IRS/ordf GRK & SM0ZEU

DVV & AH4

SM1DVV håller AH-4 så att den inte flyger iväg, SM1CQA kör CW

CQA & OTX

SM0OTX & SM1CQA/DL1

IRS & OTX i salteri

SM1IRS & SM0OTX fixar radio i salteriet

Drake

Drakantenn 60m upp

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Sol, vind och vatten

Publicerat 16 juni, 2016

Sommarn som vi längtar efter är här. En del har nu hänt i slutspurten inför midsommar. Den 2 juni hade vi säsongens sista klubbledarträff, som arrangerades uppe hos FRO i Norrtälje. Vi hade tur med vädret, grillade korv och sedan ett bra möte. En allmän Field Day har vi börjat fundera på till 2017. Möjliga platser kan vara Gärdet eller Tekniska museet. Innan dess finns det tankar om att prova på att delta på Hobby mässan i Kista.

Den 11 juni hade SK0TM operatörsmöte med ett 20-tal deltagare. Nya operatörer hälsas alltid välkomna. 2500 challengepoäng är i hamn liksom South Sandwich (land 338 av 339).  AMPRnet arbetas det vidare med. Man beslöt att ha en utbildningskväll en onsdag i höst. Mer om detta senare.

Den 18 juni är det familjeevenemang på Gålö arrangerat av SK0QO. Se SSAs kalender, Bulletinen eller www.sk0qo.se

Den 19 juni går sista certifieringsprovet av stapeln i Byängskolan i TSAs klubblokal i Täby.

Nu önskar jag Er alla en riktig skön radiosommar med trevliga QSOn från Era  sommar QTHn, D-star kontakter på vägarna eller spännande antennprojekt i naturen. Förresten varför inte besöka SK0TM, SSAs visningsstation på Tekniska museet. Själv kommer jag delvis att vara i mitt sommar QTH i Stockholms skärgård och delvis tillbringa min tid i SM1-land, som vanligt

 

Glad Midsommar, 73 de SM0ZEU, DL0, Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)2 juni KLUBBLEDARTRÄFF i distrikt 0

Publicerat 29 maj, 2016

Varmt välkomna till terminens sista klubbledarträff den 2/6 i den ljusa sommarkvällen hos FRO i Norrtälje denna gång! Jag hoppas att alla klubbar kommer att vara representerade. Vi börjar med att grilla korv vid 18:30 och sedan blir det ett späckat och intressant program! Inlotsning sker vi 145,350 MHz eller kontakt med Christer Ankersjö, som är vår värd, 070-939 26 85. Anmälan för att vi skall kunna planera korv, kaffe och stolar görs till SM0WAV, sven-erik@credensa.se eller till mig sm0zeu@ssa.se . Alla klubbledare har fått en kallelse med program och färdbeskrivning. Samåk och kom! Transport kan ordnas från Danderyds sjukhus, Bromma eller Vallentuna/Arninge.

Mer saker är på gång i distriktet. Operatörsmöte på Tekniska museet den 11/6, kontakta Bengt Svensson, SM0UGV.

Täby Sändaramatörer har våravslutning på Kvarnberget den 13/6. Se sk0mt.se

Den 18/6 blir det Field Day på Gålö hos SM0QO se SödRAs annonser i Bulletinen och på sk0Qo.se

TSA tillsammans med vår ptovförrättare Teem, SM0W kommer troligen att anordna en amatörradioprov i juni. Hör av er till mig för detta.

Glöm ej att gratulera Era XYL idag på morsdag!

73 de Ann/SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Vi hade kul!

Publicerat 2 maj, 2016

Nu har SSAs årsmöte– TSAs Radio Event gått av stapeln förra helgen i Täby. Vilken lyckad helg det blev! Det är verkligen roligt när många arbetat länge och hårt för att denna helg skulle kunna gå av stapeln i bra lokaler med ett brett program, bra cafeteria, många utställare, lotteri med fina vinster, trevlig samvaro, festlig bankett och slutligen ett bra årsmöte som avslutning på söndagen.
Det som är givande och bra med ett sånt här möte är att man jobbar tillsammans inom klubben, distriktet och SSA. Särskilt tack till SK0QO och SK0ZA som hjälpt oss i TSA. Jag vill också tacka släktingar och ungdomar, som ställt upp helt frivilligt. I nr 6 av QTC kommer en sammanfattning av hela helgen. Jag hoppas att alla kommer att läsa den för det fanns mycket på programmet och även om man var där hann man inte med allt. Längta och läs!
Milo Dahlman kvinnlig ensamseglare inledde i aulan med sin spännande och vackra, bitvis regniga, seglats parallellt med sejouren om Ampernet.
Mitt uppdrag i TSA tillsammans med Viktor SA0BYA var cafeterian. Men en punkt som jag själv haft som distriktsledare i DL0 är att göra amatörradion till en familjehobby och därmed aktivera XYL/YL. Jag fick den stora glädjen att anordna detta medföjlarprogram, XYL/YL-program tillsammans med Viktor SA0BYA. 18 damer från många delar av Sverige anslöt till detta lyckade evenemang. SYLRAs representant i Sverige Kerstin, SM5EUU har gjort en fin sammanfattning av dagen. Tack Kerstin!
http://bengtsson.bz/Radiosidor/SSA16/index2.html .
Det gladde mig och TSA att ICOM/SRS så generöst bidrog med vinster till “dam-lotteriet” (Ett lotteri med en vinstplan som kunde attrahera medföljarna-XYL/YL). Första pris var en ICOM ID51E, dualband+D-star. Nisse, SM0MRS, XYL Inga hade lyckan att vinna denna radio. Kul att en dam vann! Vinstpengarna kunde sponsra medföljarprogrammet bl.a.
Jag och Sven-Erik, SM0WAV, vice dl0, arrangerade ett möte på Vaxholms kastell på fredagen för SSAs alla distriktsledare för att utbyta erfarenheter och idéer. Lära känna varandra helt enkelt. Alla 8 distrikten var där. Speciellt roligt att Niklas DL7, lyckades klämma in endast detta möte mellan sina flygresor.
Vi planerar regelbundna kontakter troligen via Skype tillsvidare.
Sammanfattningsvis en mycket trevlig helg som Ni kan läsa mer om i QTC 6 samt så småningom på SK0MTs hemsida, www.sk0mt.net

73 SM0ZEU/Ann

XYL/YL gänget

XYL gänget

 

 

 

 

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share