Distrikt 0

Vi hade kul!

Publicerat 2 maj, 2016

Nu har SSAs årsmöte– TSAs Radio Event gått av stapeln förra helgen i Täby. Vilken lyckad helg det blev! Det är verkligen roligt när många arbetat länge och hårt för att denna helg skulle kunna gå av stapeln i bra lokaler med ett brett program, bra cafeteria, många utställare, lotteri med fina vinster, trevlig samvaro, festlig bankett och slutligen ett bra årsmöte som avslutning på söndagen.
Det som är givande och bra med ett sånt här möte är att man jobbar tillsammans inom klubben, distriktet och SSA. Särskilt tack till SK0QO och SK0ZA som hjälpt oss i TSA. Jag vill också tacka släktingar och ungdomar, som ställt upp helt frivilligt. I nr 6 av QTC kommer en sammanfattning av hela helgen. Jag hoppas att alla kommer att läsa den för det fanns mycket på programmet och även om man var där hann man inte med allt. Längta och läs!
Milo Dahlman kvinnlig ensamseglare inledde i aulan med sin spännande och vackra, bitvis regniga, seglats parallellt med sejouren om Ampernet.
Mitt uppdrag i TSA tillsammans med Viktor SA0BYA var cafeterian. Men en punkt som jag själv haft som distriktsledare i DL0 är att göra amatörradion till en familjehobby och därmed aktivera XYL/YL. Jag fick den stora glädjen att anordna detta medföjlarprogram, XYL/YL-program tillsammans med Viktor SA0BYA. 18 damer från många delar av Sverige anslöt till detta lyckade evenemang. SYLRAs representant i Sverige Kerstin, SM5EUU har gjort en fin sammanfattning av dagen. Tack Kerstin!
http://bengtsson.bz/Radiosidor/SSA16/index2.html .
Det gladde mig och TSA att ICOM/SRS så generöst bidrog med vinster till “dam-lotteriet” (Ett lotteri med en vinstplan som kunde attrahera medföljarna-XYL/YL). Första pris var en ICOM ID51E, dualband+D-star. Nisse, SM0MRS, XYL Inga hade lyckan att vinna denna radio. Kul att en dam vann! Vinstpengarna kunde sponsra medföljarprogrammet bl.a.
Jag och Sven-Erik, SM0WAV, vice dl0, arrangerade ett möte på Vaxholms kastell på fredagen för SSAs alla distriktsledare för att utbyta erfarenheter och idéer. Lära känna varandra helt enkelt. Alla 8 distrikten var där. Speciellt roligt att Niklas DL7, lyckades klämma in endast detta möte mellan sina flygresor.
Vi planerar regelbundna kontakter troligen via Skype tillsvidare.
Sammanfattningsvis en mycket trevlig helg som Ni kan läsa mer om i QTC 6 samt så småningom på SK0MTs hemsida, www.sk0mt.net

73 SM0ZEU/Ann

XYL/YL gänget

XYL gänget

 

 

 

 

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Eye-ball QSO

Publicerat 31 mars, 2016

 

Eye-ball QSO hade jag och SM0OTX med DL1/SM1CQA och XYL Christina nu under påsken i “SM1-land”. Eye-ball QSO var ett nytt ord för mig 🙂
Nu närmar sig årsmötet den 22-24 april i Täby med stormsteg. Täby Sändaramatörer arbetar febrilt med detta projekt och kommer att få hjälp av fler klubbar i distrikt 0 under själva evenemanget. TSA inbjuder till infomöte angående behovet av hjälp till årsmötet den 4 april ca 19.00 i TSAs klubblokal i Byängskolan.
Lotteriet och vinstplanen börjar ta form. Bra vinster vill jag lova . Snart blir det dags att köpa lotter!
Glöm ej att det behövs en anmälan till XYL/YL-medföljarprogrammet! Platserna är begränsade och de börjar bokas nu. Anmälan till mig, sm0zeu@ssa.se .
Det är endel provförättningar som kommer att gå av stapeln nu framåt maj, både på FRO-norr och TSA. Är det någon som behöver skriva hör av Er till mig eller direkt till klubbarna.
Men först nu blir det Eskilstuna-loppisen. Jag ser fram emot att träffa några av Er där.
Sommartiden har inträtt, så trevlig ljusare vår!
SM0ZEU/Ann/DL0

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Lyckat Distrikt 0 möte på KTH!

Publicerat 17 mars, 2016

Distrikt noll mötet arrangerades på KTH den 13:e mars. Stort tack till SK0BU/ Tekniska Högskolans Radioklubb som med kort varsel ordnade en möteslokal för de drygt 30 deltagarna.

På programmet stod bland annat föredrag av Christer Jonsson/ SA0BFC från PTS.
Han gav en bild över spektrumplaneringen och de ökade kraven från kommersiella aktörer på ny frekvensområden, speciellt de högre frekvenserna. Det finns stora ekonomiska intressen i sådana allokeringar. De nya mobil-telefongenerationerna kommer att ha behov av frekvenser högre upp än tidigare generationer.

Isaac Skoog/ SM0WHI, forskare på KTH, berättade om positionering med hjälp av nya typer av sensorer, samt hur dessa kommunicerar med omgivningen. En spännande applikation är användning vid brandtillbud, där man har behov av att veta var en enskild brandman befinner sig. Ett exempel på en sensor med 288 accelerometrar visades. Med hjälp av sensorsignalerna kan rörelser i tre riktningar samt rotationer beräknas. Sensorn var betydligt mindre än en vanlig tändsticksask.

Tilman Thulesius/ SM0JZT gjorde en exposé över vart amatörradiotekniken är på väg.
Tilmans entusiasm över den ny tekniken med mjuvarudefinierad radio stimulerade till många och intressanta diskussioner. Tilman kommer även att hålla föredrag på SSA årsmöte.

Ett stort och varmt tack till dessa tre föredragshållare.

Under den “officiella” delen av mötet valdes distriktsledare. Ann SM0ZEU valdes enhälligt till distriktsledare för en period på två år. Ann meddelade att hon utsett Sven-Erik SM0WAV till vice distriktsledare.

Gå gärna in på SödRas/ QOs hemsida för mer info om vad som hände den 13 mars. Där finns också fler bilder.

Nu får vi se fram emot SSAs årsmöteshelg, som går av stapeln den 22–24 april i Täby. Gå in på SSAs hemsida eller på www.sk0mt.se och titta närmare på programmet under “Årsmötet 2016”. Stockholmsklubbarna inbjuds den 4 april kl 19.00 till Täby, klubblokalen i Byängskolan för att informeras och vidare planera vad TSA behöver hjälp med. Inbjudan kommer också att skickas ut till klubbledarna. Hjälp kommer att behövas dessa tre dagar.

Preliminärt redan nu vill jag påkalla uppmärksamhet på att Vi kommer att ha nästa klubbledarträff den 4 juni i Norrtälje! Jag hoppas att alla klubbar möter upp i den ljusa sommarkvällen.

Tilman & Ann SDR-radio
DL0 Ann Tillman 160313

Deltagare DL0 möte

 DL0 möte 160313

SM0WAV,SM0BF,SM0ZEU

DL0 Vice Calle-BF 20160313

Några Radio Kufar!

S-V Andreas-KTH-Tillman DL0 160313

73 de SM0ZEU/Ann o SM0WAV/Sven-Erik

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Ny lokal!!! för distriktsmötet 13/3

Publicerat 10 mars, 2016

På förekommen anledning har vi akut behövt byta lokal för distriktsmötet den 13/3 kl 13.30. Mötet blir således EJ på Valhallavägen 117, PTS lokal. Har vi tur blir det ändå i närheten. Fredag eftermiddag kommer vi att skicka ut ett meddelande till alla anmälda och sätta in adressen här! Vi hörs i morgon, 73 de Ann/ SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Rättelse: Signalen för KTHs radioklubb är SK0BU!

Publicerat 28 januari, 2016

Mitt inlägg gick “fort men fel” i några punkter. THR´s ordförande Johann/SM0XPH påpekade vänligt att THRs signal är SK0BU och inte SK0THR, vilket jag fyndigt fick till i farten. Han som föreläste om radarteknik på 60-års jubileumet är också hedersmedlem och heter Peter/SM0WLC. (Mitt L blev ett I). Vår allas mastklättrande vän Dag/SM0KDG råkade också få fel signal. Än en gång tack för en mycket trevlig tillställning.

Jag vill också berätta att docent Isaak Skog/ SM0WHI som föreläste om “Positioning and motion sensing using ultra-low-cost sensors” har lovat att ställa upp och berätta om detta och lite till igen på distrikt 0 mötet den 13 mars. Förutom Isaak kommer Christer/SA0BFC från PTS att vara värd och berätta spännande saker ur PTS´s synvinkel och Tillman tänkte tala om “Vart är vi på väg med amatörradiotekniken, och vad skall vi kunna?”. Distrikt 0 mötet går av stapeln på PTS mellan 13.30 och 16.30 den 13/3. Separat inbjudan kommer ut till Era klubbledare inom kort. 73 de SM0ZEU

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share