Distrikt 0

Nya amatörer

Publicerat 7 december, 2016

Under hösten har SK0QO arrangerat amatörradiokurs. Vid söndagens prov för amatörradiocertifikat blev sex personer godkända. Stort grattis!

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorSanta Lucia, Santa Lucia, då i vårt mörka radiohus….

Publicerat 2 december, 2016

December med alla stjärnor och adventsljusstakar…så härligt värmande i mörkret. Men på radiofronten är det fester här och var. Först ut är SK0TM med operatörsmöte den 4/12 kl 13:30 på tekniska museet. Gäster till mötet behöver ej betala inträde hälsar SM0UGV/Bengt. Minst 36 personer är redan anmälda. Nya operatörer sökes. Nya Fritzel-antennen är på plats hälsar SM0UGV. Vi önskar också gänget som skriver sin radioamatörtest hos SK0QO samma dag lycka till. SM0W/Teemu är provförrättare och SM0WAV/ Sven-Erik är bisittare. Grattis till SM0TAE/Robban som fyller år 😉 den dagen. I födelsedagspresent önskar han sig förslag på revisorer till SSAs styrelse.
Den 6 december är det Lusse-fika uppe på Tekniska högskolan hos SK0BU mellan 18:00 och 20:00. Den 9/12 har SK0QO Julfest i jordbro mellan 18:30 och 21:00 på “restaurant Delvita”. Anmälan senast den 7/12. SK0MT/Täby Sändaramatörer har Luciafest i Byängskolan kl 19:00. SM0BF/Calle fixar glögg och vi andra fixar korv med bröd samt Lucia-fika. Har vi tur blir det lite musikunderhållning…
Lite radiorelaterat snack också!
Nu har jag och SM0OTX/Gunnar en “SRTCR 304” på SM1/Tofta som vi fjärrstyr via remote rig från Resarö. Skoj att lyssna på kortvåg utan QRM!
Slutligen kan jag meddela att jag nyligen träffat SM1CQA/DL1 och XYL. Planeringen för årsmötet är i full gång vill jag lova. Det är kul om vi blir ett stort gäng från DL0. Skynda Er att boka, framför allt båtbiljetterna hos destination Gotland kommer att ta slut denna helg. Rabattkod finns på SSAs hemsida. Jätte bra rabatt!
73 de SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Amatörradiokurs i Täby

Publicerat 21 november, 2016

Täby Sändaramatörer kommer att starta en kurs för blivande radioamatörer. Kursen startar 16:e januari 2017, Måndagar kommer att vara kursdagar.

För mer information och anmälan kontakta Ann SM0ZEU,

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorRapport från klubbledarträff på Kvarnberget

Publicerat 21 november, 2016

Tore SM0DZB hälsade deltagarna välkomna till Kvarnbergets Amatörradioförening och gav en intressant och spännande beskrivning av klubbens historia och aktiviteter. Klubben har en imponerande antennpark med antenner från HF till SHF. Därefter startade vår distriktsledare Ann SM0ZEU mötet.

Här några axplock från mötet:

 • Beslutades att distriktets fielday skall arrangeras den 2:a september. Målet är att samla radioamatörer, deras familjer och andra intresserade vid SK0QO:s QTH på Gålö söder om Stockholm. I planeringen av dagen deltar representanter från bland annat SK0QO, SK0ZA, SK0MT, SK0UX och SL0ZS.
 • SK0QO loppisen i Handen var mycket uppskattad. Rapporterades om nya ändamålsenliga lokaler och många besökare.
 • CQWW kördes för ett tag sedan, på Kvarnberget körde nio medlemmar testen. Konditionerna var enligt uppgift urusla.
 • Robban SM0TAE redogjorde för SSA valberednings arbete. De söker för närvarande förslag på revisorer. Robban uppmanade deltagarna komma med förslag på kandidater.
 • Magnus SA0MAD informerade om planerna att modernisera SSA utbildningsmaterial. Planerna är att det skall bli en webbaserad kurs. Inledande tester kommer att göras vid TSA kurs under vintern/våren.
 • Petter SM3PXO (sektionsledare EMF) informerade om den kurs om Elektromagnetiska Fält, EMF, som man arbetar med. Arbetet måste vara klart under våren 2017.
 • CW-kurs? Robban SM0TAE undrade om det fanns intresse för en CW-kurs. Många uttryckte intresse. Deltagarna uppmanades undersöka intresset i klubbarna, samt rapportera på nästa DL0-möte alternativt informera Ann, SM0ZEU@SSA.SE.

dsc_2723
En del av den imponerande antennparken.

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorCQ World Wide

Publicerat 27 oktober, 2016

Nu är världens största amatör radio tävling på gång i helgen. The CQ WW på SSB. Tävlingen startar 00.00.00 UTC 29 oktober och slutar 23:59:59 UTC den 30 oktober. Mitt i detta får vi vintertid i Sverige dessutom. Tävlingen använder alla 6 band, 1,8 / 3,5 / 7 / 14 / 21 / 28 MHz. Inga varc band. Tyvärr är det dåliga konditioner på 1,8 och 3,5 MHz just nu pga norrsken. Alla gäng och enskilda som kör önskar vi varmt lycka till, däribland killarna på Kvarnberget, SK0UX. Antennparken borde ändå ge goda förutsättningar…Vi ser fram emot en liten resumé. Detaljerna finner ni via denna länk    http://www.cqww.com/rules.htm

Vi andra kanske ses i Handen på loppis på lördag!

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share