Distrikt 0

Dayton,Dayton,Nästa!

Publicerat 16 maj, 2017

Kära radiovänner nu har jag den stora lyckan att åka till Dayton i eftermiddag. Jag och SM0OTX beslutade om resan för 1,5 år sedan, när vi träffade Collinsgänget i Washington sist.Jag kommer att rapportera 🙂
Vi var ett gäng från DL0, som var nere på SSAs årsmöte på Fårö i år. Det var ett mycket lyckat möte både för amatörer och medföljare/XYL. En separat artikel om medföljarprogrammet kommer i QTC. Tänk att självaste försvarsministern var där privat! Sammanfattningsvis ett stort möte arrangerat av ett litet distrikt! Tack Gotland/DL1.
TSAs lärare för certifieringskursen våren 2017 blev bjudna på smörgåstårta i går av kursdeltagarna, drygt 20 elever! Vilken fest! Nu håller vi tummarna för att alla klarar sig på examen den 11/6. Önskar någon annan skriva vid detta tillfälle kontakta mig, Ann, sm0zeu@ssa.se . Den 3-4 juni händer det grejer på isbrytaren St Erik på Djurgården. SK0QO och SK0ZA håller i detta evenemang. Kolla in respektive hemsida och kalendariet.
Jag vill också påminna om att den 15 juni är det skarpt planeringsmöte hos QO på Gålö för alla DL0 klubbar, som deltar på Fieldday den 2 september 2017 på Gålö. Välkomna! Gemensamt kommer vi att göra en toppen trevlig Fielday !
När jag är bort på andra sidan Atlanten håller vice DL0, Sven-Erik, SM0WAV i rodret.
Bye, Bye de SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)GLAD PÅSK!

Publicerat 12 april, 2017

Nu har vi alla snart lite ledighet, själv åker jag till SM1-land och träffar bland andra DL1, Rikard , som jobbar med SSAs årsmöte. Skyndar Ni Er, kanske Ni fortfarande kan hänga på. Jag tror att årsmötet blir en mycket bra radiohelg med intressanta föredrag, utfrågning av SSAs styrelse och årsmöte, trevligt medföljarprogram, utställare och flera häftiga SDR radio att provköra och jämföra i “ISA-buren”. Både Mobinet och Limared lånar ut sina fina SDR-radio.

Fårö är en mycket naturskön plats, även om Valborgshelgen blir lite kylig. På kvällarna myser vi i trevliga radioamatörers sällskap. Kanske just Du vinner något på lotteriet. Vi kommer också att bjudas på musikunderhållning. SK0 fortsätter att ha bra onsdagsföreläsningar. Håll utkik!24 av 25 tappra elever kämpar fortfarande på TSAs radiocertutbildning. Examen planeras till den 11/6 i Byängskolan,Täby.DL0s fieldaygrupp planerar för fullt inför den 2/9 på Gålö. Planeringsmöte 20/4 på Gålö.

Alla klubbar i DL0 välkomna att delta.Arbetsgruppen för DL0s SDR-radio, som skall placeras på SK0UX, är i full gång.Nästa klubbledarträff 4 maj kl 18:30 i SK0MTs lokaler i Byängskolan i Täby.30 radioamatörer i DL0 har anmält sitt intresse till en CW kurs. Häftigt!

Njut nu av några påskägg och sänd några trevliga QSO!SM0ZEU/Ann och SM0WAV/Sven-Erik

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Skänk en slant 🙂

Publicerat 11 april, 2017

Kära distrikt 0, nu är äntligen vårt SDR projekt igång!! Snart kommer vi att ha en SDR radio “Top of the line” enligt arbetsgruppen inom detta projekt. Du som har mycket störningar och svårt att få upp en bra antenn, där Du bor….har snart toppen möjligheter att lyssna på alla band.
Vi har fått ett litet startbidrag från SSA för detta projekt, MEN vi måste skramla ihop mycket själva. Två fina 12 V batterier av högsta klass, 120 AH har SM0ZEX skänkt med bidrag från SK0MT. DL0 har hittat en jätte fin GAP-antenn på DX-torget. SM0W hade tur att SDR-radion var rabatterad när han beställde den.
Projektet behöver dock fler bidrag!!! Råkar Du ha en krona Du kan avvara för ett jätte bra projekt, där Du själv har möjlighet att lyssna mer störningsfritt, hör av Dig till mig, sm0zeu@ssa.se / Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Ännu en försvarsminister

Publicerat 25 februari, 2017

som engagerar sig i amatör radio! Sist var ju dåvarande försvarsminister Karin Enström ute på Vaxholms kastell och invigde Vaxholms kustradiostation 100 år. Nu kommer SM4HCF/Peter Hultqvist/Sveriges försvarsminister till SSAs årsmöte på Fårö. Grattis SM0CQA/Ricard och GRK att Ni fick denna hedersgäst att besöka Fårö privat.
Närmast händelse i distriktet är den stora contesten nästa helg, som körs från många QTHn, men SK0UX verkar satsa hårt uppe från berget. DL0s fieldday grupp samlas den 9/3. Klubbar som ännu ej har engagerat sig är välkomna att anmäla sig till SM0OTX/Gunnar. Aktivare facebook grupp i distriktet har efterlysts. SK0WA arbetar för distriktets räkning just nu med detta. För Er radioamatörer som har yngre barn eller barnbarn…ha ett skönt sportlov! 73 de SM0ZEU/Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)SDR-radio, EMF och Field-day 2/9

Publicerat 12 februari, 2017

Ja vi har flera spännande saker på Agendan på klubbledarträffen torsdagen den 16 februari kl 18:30. Värd för mötet blir FRO i Grimsta. Alla klubbar, som är medlemmar i SSA, bör ha fått en kallelse. Hoppas att Ni alla kan skicka en eller två representanter. Anmäl Er till Sven-Erik, SM0WAV, vice DL0. Vi ser fram emot ett givande och intensivt möte. 73 de SM0ZEU/Ann och SM0WAV

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share