Distrikt 0

SDR-radio, EMF och Field-day 2/9

Publicerat 12 februari, 2017

Ja vi har flera spännande saker på Agendan på klubbledarträffen torsdagen den 16 februari kl 18:30. Värd för mötet blir FRO i Grimsta. Alla klubbar, som är medlemmar i SSA, bör ha fått en kallelse. Hoppas att Ni alla kan skicka en eller två representanter. Anmäl Er till Sven-Erik, SM0WAV, vice DL0. Vi ser fram emot ett givande och intensivt möte. 73 de SM0ZEU/Ann och SM0WAV

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)25 deltagare i TSAs radiocertifieringskurs i vår.

Publicerat 23 januari, 2017

Så kul att Täby Sändaramatörers vår kurs blev mer än fulltecknad, 25 deltagare! Bland dessa hittar vi 3 teknikintresserade ungdomar och en ensam tuff tjej. QO fick tre nycertifierade radioamatörer förra helgen. Grattis till dessa tre. SödRA klubben startar straxt en ny kurs, som vanligt körs den på helgerna. Se SK0QOs hemsida. SK0ZA tillsammans med SK0QO börjar planera för fyrhelgerna dels i juni och dels i augusti. Kontakta klubbarna om Du vill vara med och hjälpa till. Årets första klubbledarträff är den 16/2 denna gång i FROs lokaler i Grimsta. Inbjudan har gått ut till alla klubbledare. Dessförinnan kommer ett planeringsmöte för Distrikt 0´s kommande Fielday den 2 september 2017 att hållas. En projektgrupp håller på att bildas för den SDR radio Distrikt 0 planerar att bygga. Vidare info kommer att presenteras på klubbledarträffen. Nu är terminen igång. Håll koll på kalendariet!

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)AMPRNet-föredrag på Tekniska Museet 1:a feb.

Publicerat 22 januari, 2017

TMV (Tekniska Museets Vänner) ordnar en föreläsning om AMPRNet.

Onsdag 1 februari kl 18-20

Björn Pehrson, professor vid KTH och välkänd nätverksentreprenör, beskriver

AMPRNet – En oberoende icke-kommersiell Internetoperatör i samhällets tjänst driven av frivilligkrafter

AMPRNet är en del av Internet avsett för forskning, utbildning och utveckling med särskilt fokus på samhällssäkerhet och beredskap.  Utveckling och drift av nät och tjänster sker på frivilligbasis genom svenska radioamatörorganisationer. Nätet kan i extraordinära situationer göras tillgängligt för primära beredskapsorganisationer, t ex vid olyckor eller naturkatastrofer. Förutom de vanligaste Internettjänsterna erbjuds särskilda tjänster för beredskapskommunikation inom en ram av federerad säkerhet av samma typ som världens institutioner för forskning och högre utbildning använder.

Öppet föredrag i Althinsalen kl 18 – 20. Alla välkomna, ingen anmälan, ingen avgift. Museet har gratis inträde från kl 17.

Hälsningar,
Bengt Svensson, SMØUGV
Vidarebefordrat av SM0WAV
viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorDistriksledamöte

Publicerat 9 januari, 2017

Den 16:e februari arrangeras årets första distriktsledarmöte. Platsen blir FRO lokaler i Grimsta. Inbjudan skickas till Stockholmsklubbarnas kontaktpersoner.

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorGott Nytt radioår önskas alla nollor.

Publicerat 31 december, 2016

Ja nu är det de sista timmarna på vårt 2016. Klockan är just nu 16:00. En del nyårshälsningar öster ut har väl redan börjat sändas.
Från mitt QTH Resarö/Vaxholm kunde vi inte höra SAQs julhälsning med vår CR91. Vi hörde troligen en testsignal från SAQ, då vi körde remote mot vårt QTH i SM1-land, där en CR 304 RX är inkopplad. Just jag kan inte avläsa CW heller för den delen, så jag fick bara lyssna efter melodin. I DL0 har vi en ovanligt varm nyårsafton i år. Det blir spännande och se vad som händer med norrskenet och våra radiokonditioner 2017.
Jag och Sven-Erik ser fram emot ett aktivt amatörradio år med nya medlemmar som förhoppningsvis kommer att sänka medelålder. Jag personligen arbetar och hoppas på att fler XYL blir aktiva amatörer 🙂
Gott Nytt År önskar
SM0ZEU/Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share