Catlist template

“Understanding HF Propagation” en video av G0KYA/Steve

Publicerat

29 september, 2020

Länk till videon = Klicka på bilden

Förmodligen ett ämne var vi mest pratar om i våra QSO. Det är min gissning… Och hur mycket vet vi om konditioner + fortplantning av våra HF signaler? G0KYA/Steve är medlem i RSGB’s ’Propagation Studies Committee’ och har skrivit en hel del om detta fenomen.

I början av året har Steve kommit ut med en video som du kan titta på, klicka på bilden härintill. Glöm inte att ta en titt på hans blog: http://g0kya.blogspot.com/ var du hittar bland annat program och länkar till HF propagation och mycket mer om amatörradio.

Mycket mer information om detta område  finns förstås. Rhode Schwarz har en video var man går genom grundläggande information. Länken: klicka här

 

Av: SM5YRAVinnaren har äntligen fått sin radio

Publicerat

28 september, 2020

Vid en liten ceremoni på Radiomuseet i Göteborg under söndagen 27 september överlämnade SM6ZEM Hans-Christian Grusell SSA:s pris i slogantävlingen till en överlycklig vinnare SM6WJM Albin Stigö.

Det var under de senaste dagarna som Icom började leverera den mycket försenade och bland många radioamatörer hett eftertraktade nya värstingen för portabelbruk, HF/VHF/UHF-radion IC-705.

Tanken var från början att vi skulle överlämna priset vid SSA:s årsmöte i våras Men det blev inte av och med den försenade leveransen hade vi ändå inte haft något att lämna vid det tillfället.

Radiomuseet blev nu den perfekta miljön för att dela ut priset. Eftersom det var här som Albin kom i kontakt med amatörradion och började sin bana som sändaramatör. Albin kommer att få god nytta av radion, inte minst i Brasilien, dit han och sambon Juliana ibland reser för att träffa hennes släkt. Radiomuseet har i dessa tider med pandemi begränsade öppettider men flera, litet glest utspridda funktionärer ställde glatt upp vid ceremonin. Tillsammans med Albin och Juliana blev det däremot ett traditionellt mera närgånget umgänge, eftersom båda har utvecklat antikroppar.

 

På bilderna syns Hans-Christian SM6ZEM och Albin SM6WJM med sin sambo Juliana Fernandes de Morais.

Dekalen visar Albins vinnande bidrag till varför man ska bli radioamatör.

Beställ den från HamShop!(Klicka på bilden)

Det kommer bilder från prisutdelningen i novembernumret av QTC. Snart kommer vi också att lägga ut en liten video från händelsen.

 

73, Hans-Christian SM6ZEM

Av: SM5YRAQTC Oktober 2020

Publicerat

28 september, 2020

Denna vecka kommer ett nytt nummer av QTC hos dig. Även i oktober numret och som vanligt många intressanta saker att läsa. Vad sägs om:

  • HPSDR transceiver.
  • Nano VNA.
  • Ny LAB599 – TX-500 QRP rigg.
  • NRAU 85 år.
  • HF/DX/Contest-spalten.
  • CW-spalten med en Pixie…
  • VUSHF-spalten om bland annat EME,  konditionerna i augusti, SK2DR/B och mycket mer.
  • Världsradiolyssnare
  • Historik
  • Hamshop + SSA nyheter.

 

Och som medlem kan du läsa (+ lyssna) QTC online och även alla andra radio tidningar i norden:

https://www.ssa.se/ssa/tidningar/ (logga in som medlem först)

Av: SM5YRATonight at 8 – 28 september 2020

Publicerat

25 september, 2020

Klick på logo = RGSB – “Tonight @ 8” länk

Det kommer ett nytt avsnitt den 28 september 2020. Denna gång är det GW4XVE/Tim som ska berätta om “My World of VHF”. I avsnittet behandlar han olika VHF band och hur signalerna fortplantar sig.

 

PS: gamla avsnitt av Tonight @ 8 finns kvar på Youtube

Källa: RSGB – Tonight@8

Av: SM5YRAS.E.E. – Scandinavian Electronics Event – är inställt

Publicerat

25 september, 2020

Arrangören Bra Mässor meddelar att S.E.E. mässan i Kista och som SSA är inbokad på, inte kommer att genomföras i år. Den var framflyttad till 4-5 november på grund av pandemin, men skjuts nu alltså ytterligare på framtiden, eftersom förbudet att anordna sammankomster med mer än 50 personer kvarstår. Något nytt datum är i skrivande stund inte meddelat. Vi får se framåt och avvakta nytt datum.

 

 

73 de Robert, SM0TAE – Mässansvarig

Av: SM5YRA