Catlist template

SVT- Året var 1971

Publicerat

17 januari, 2021

Länk till SVT:s “året var 1971” = klicka på bilden

Hur såg världen ut för 50 år sen? SVT har varje år en tillbaka blick med “Året var…” och det är kul att se och minnas hur det var då.

I år var 1971 med, och man börjar nästan direkt med radio och DX lyssnare. Det är Mikael Schulin och Frövi Radioklubb som berättar när han blev svenskt junior mästare.

 

Källa: SVT.se

Av: SM5YRAHemsida med repeatrar

Publicerat

15 januari, 2021

Genom att klicka på bilden kommer du direkt till hemsidan.

Hur många repeatrar finns egentligen? På vilken frekvens och moder är dom aktiva? Hur kan jag programmera allt i min radio…En hel del frågor dyker upp, framförallt när man är på resande fot.

IZ8WNH /Andrea (= även M0WNH )har en hemsida med den “first interactive repeater map” Sidan har funnits sedan december 2016. Hemsidan är nu även uppdaterat för svenska repeatrar meddelar Andrea.

 

 

Om vi ta en titt på hemsidan ser vi att en hel del kan göras:

  • Filtrera data från hela världen.
  • Lägga till repeater information.
  • Hitta information om DMR, C4FM + D-star nätverk.
  • Ladda ner mjukvara till din radio.
  • Och kanske viktigast av allt: framställa csv-filer som man kan ladda ner och programmera din radio med! Mer än 225 modeller finns med ,och allt från analog till digital: DMR, C4FM or D-Star!
  • För DMR repeatrar kan man även hitta real-tid information on active Talk Groups, Clusters and Reflectors.

Jag har testat en del på hemsida, och tycker att det fungerar utmärkt. Framförallt är det bra att man kan ladda ner sin egna kod pluggar för DMR apparater. Allt det här kostar ingenting, gratis alltså!

Länk till SK3GA.se

SK3GA Hudiksvalls Sändareamatörer, har på deras hemsida en svenskt beskrivning om IZ8WNH.it som är värd att titta på. Länken finns på klubbens logga, klicka på den.

IZ8WNH – M0WNH/Andrea uppmanar alla repeateransvariga här i Sverige att uppdatera sina uppgifter på hans hemsida.

På Youtube har Andrea en kanal med olika filmer. Länken finns här: YouTube – IZ8WNH

Facebook gruppen: https://www.facebook.com/groups/886543355080543

 

Källa: IZ8WNH.it + SK3GA.se

Av: SM5YRANy WSJT-X: FST4 har du testat?

Publicerat

13 januari, 2021

Joe Taylor i shacket (bild ARRL newsletter)

Flesta har hört om programmet WSJT-X och deras olika moder. Nu har man en ny mode som heter FST4 + FST4W som är speciellt utvecklade för LF och MF. SM7VRZ/Anders skrev om detta i QTC nr.11/2020 (sidor 18-19)

Mer information hittar du på: https://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/FST4_Quick_Start.pdf

K1JT/Joe som utvecklade programmet, är dock förvånat att man fortfarande använder FT8 i tävlingar i stället av FT4 som är utformad för köra contest med. “”FT4 är ungefär 3 dB mindre känsligt än FT8 men dubbelt så snabbt” Och Joe fattar inte varför man fortsätter att använda FT8…

 

 

Av: SM5YRAAO-27 satellit firar 28 år in rymden

Publicerat

11 januari, 2021

klicka på bilden för mer information om AO27 (Bild PE0SAT)

AO-27, även EYESAT-1, är en “FM-repeater” i rymden. Igång sedan 1993 och firar därmed snart 28 år i rymden. Är den den äldsta satellit som fortfarande är i drift. Den använder en kristallstyrd FM-mottagare (=145.850 MHz)  och en TX som är på 436.795 MHz. Utvecklad och konstruerad av AMRAD (=Amatörradio Research and Development Corporation)

Några länkar:

http://www.amrad.org/ao27birthday/

https://www.amsat.org/track/satloc.php?lang=en&satellite=AO-27

https://www.ao27.net/

https://www.n2yo.com/satellite/?s=22825

 

Av: SM5YRARSGB Tonight @ 8 webinar

Publicerat

9 januari, 2021

Klicka på bilden: Tonight@8

RSGB forsätter med “Tonight@8” via nätet. Och senaste inlägget är från början av december. G0DVJ/Jonathan berättar denna gång om vart amatörradio kan ta dig. Från speciella intressen till prova nya saker. Hur bygger man din ideala shack, och hur nå du dina mål? Jonathan blev radioamatör 1982 vid 15 års ålder och har provat en hel del saker inom vår hobby.

Kommande utsändning av Tonight@8 är 11 januari 2021. Då är det G0FUW/Steve som tillsammans med N6QW/Pete går genom hela processen att bygga sin egen radio. Steve har byggt QRP radios innan han var radioamatör, och Pete, som även presenterar podcasten “Soldersmoke“, har hållit på med hembygge sedan “radiorör tiden ” Kolla här för mer information: Tonight@8 11 januari 2021

Du hittar mer intressanta föreläsningar av RSGB bland annat från 2020 Convention, klicka på RSGB logon!

Av: SM5YRA