Beredskapsdagen Waxholms Kastell

På kastellet med omväxlande väder, tidvis sol och ibland molngigt Visade TSA ännu en gång upp Amatörradio samt Ampernet som alternativ kommunikation till mobilsystemen och 4G nätet.

Tillman SM0JZT föreläste för publiken rakt upp och ner om “Vad är Amatörradio?” vad är det bra för? En passion! Men också ett ytterst bra redskap när kommunikation vid nödsamband behövs.

Därefter berättade Björn SM0BXI om vad Ampernet fyller för funktion, vårt alternativa Internet inom Amatörradio. Apernet  är en distribuerad organisation, ideell förening, anpassad till beredskaps Sverige.

SM0NEJ körde CW med en KX3 + ett lite slutsteg KXPA. Detta kopplat till en vertikal antenn, Commet CHA250-BXll. Antennen fungerade förträffligt bra även på 80 m. Mystiken kring CW lockar alltid nyfikna besökare och leder till bra dialoger.

Flera QSO:n genomfördes med Europa, men tyvärr inga långväga pga de dåliga konditionerna just nu.

SM0OTX körde också några SSB QSO:n med en FD 4 dipol antenn. Denna dag var vertikalen dock bättre.

SM0JZT hade sin XIE GU90 radio och en långwire som han kastade upp i ett träd vid kastellet. Enkelt och fungerar utmärkt.

Inne i mässhallen/exercishallen hade vi uppvisning av DL0s SDRmottagare + en remote uppkopplad IC7610. Detta kunde ses på en bildduk med hjälp av en kanon.

Ampernet hade en demonstration av Winlink för överföring av text meddelanden och kartor m.m. vilket är förträffligt i en nödsituation utan internet.

Några Bilder Från Kastellet.

 

73 de Ann/SM0ZEU DL0 och Gunnar/SM0OTX från TSA

 

 

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share