Aktuella aktiviteter
Besök SI9AM 19/7
fre 19 jul @ 10:00
SK1BL fieldday 24-26/7
ons 24 jul @ 08:00
AM Test
lör 3 aug @ 09:00
AM-test 3/8
lör 3 aug @ 09:00
SK2AU loppis mm 24/8
lör 24 aug @ 10:00
SK7OA loppis 25/8
sön 25 aug @ 11:00
Tångahed 31/8
lör 31 aug
SK7RN öppet styrmöte
tor 5 sep @ 19:00
D6 möte höst
fre 13 sep @ 13:00
SK4TL loppis 21/9
lör 21 sep
SM4-möte 28/9
lör 28 sep @ 10:00
SK5BN loppis 5/10
lör 5 okt
SK0QO prylmarknad i okt
lör 26 okt @ 10:00

Nyheter

Sköna timmars läsning med QTC maj 2019

Publicerat 29 april, 2019

Under det vackra omslaget på denna skrift finns mycket att upptäcka!

Bland annat det här:

– Kort rapport från årsmötet i Lindesberg
– SA7GGO på YOTA i Baunatal
– World Radio Day på Grimeton
– Hjälp att synka radion med PC
– Papua New Guinea Story
– Utförligt om bilinstallation
– Nya Es´hail-2 produkter
– Radio Japan 5975 kHz
– Nyckelfynd på loppis
– E-säsongen igång
– SM0JZT filosoferar
– Om N1MM Logger+
– Krig på contesting

Tidningen är på väg ut till dig,
trevlig läsning!

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianSvenska Tester genom SSA

Publicerat 25 april, 2019

Jan-Eric SM3CER, som under flera decennier varit SSA:s testledare, kan av hälsoskäl inte fullgöra sitt uppdrag för närvarande. En nybildad contestgrupp inom SSA tar tills vidare över ansvaret för SSA:s HF-tester: SSA Månadstest, SSA Portabeltest, SSA Jultest, NRAU-Baltic Contest och Scandinavian Activity Contest (SAC).

I gruppen ingår Ingemar SM5AJV, Dan SM5IMO, Claes SM0MPV och Johan SA3BYC. Sammanhållande för gruppen är SSA:s HF-manager Håkan SM5AQD. Vi ber att få återkomma med ytterligare information om hur de olika arbetsuppgifterna fördelats inom gruppen.

VIKTIGT: Portabeltesten har fått nya regler, kolla in dessa på contestspalten.ssa.se. Där kommer också i framtiden alla testregler att finnas och uppdateras efterhand. Jultesten kommer också att få nya regler i ett försök att även där öka aktiviteten.

Vi vet alla vilket enormt jobb som Janne har genomfört under sina nästan 40 år som testledare, en riktig eldsjäl och pionjär. Jannes hemsida är enorm med alla resultat och regler till de flesta tester som återfunnits på våra band.

Vi vill önska Janne snar bättring och rikta ett varmt tack för hans otroligt stora insats!

Håkan SM5AQD HF-manager SSA

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUWorld Amateur Radio Day 2019

Publicerat 18 april, 2019

ward

Varje år den 18 april ger sig radioamatörer världen över ut i etern för att fira den internationella amatörradiodagen. Den dagen 1925 bildades IARU – internationella amatörradiounionen.

IARU är alltså i år en pigg 94-åring, och antalet medlemsländer har vuxit från de ursprungliga 25 till hela 160, fördelade på tre regioner. Man uppskattar att det nu finns mer än tre miljoner radioamatörer i världen.

På bilden syns Florian van der Wagt, PB8DX, känd operatör från bland annat SSA:s ungdomsläger 2015.

Mer finns att läsa på iaru.org och på arrl.org.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUEtt perfekt arrangemang!

Publicerat 14 april, 2019

Kända profiler. Hasse SM0BYD och till höger Esko SM5AKP som mottog SSA:s nyproducerade medalj under aftonens bankett. Längst till vänster Åke SM4KKN.

SSA tackar vännerna i SK4EA Lindesbergs Radioklubb under ledning av Mats SM4EPR här till vänster, för en utomordentligt väl arrangerad och genomförd årsmötesweekend. Under lördagen med bankett i anrika Stadshotellet som räknade mer än 80 gäster. Här serverades underhållning och årets hedersutmärkelser, se längre ner.

Dagarna bjöd på många föreläsningar, alla av high tech klass och leverantörernas uppskattade utställningar. Alltsammans i Lindeskolans fina lokaler där vi idag höll vårt årsmöte.

Under årsmötet som leddes av Morgan SM5BVV på bilden t.h. omvaldes Anders SM6CNN till ordförande och som ledamot Hans SM3GDT. Dag SM0KDG valdes in som ny kassaförvaltare och samtliga ledamöter för att verka i två år. Vidare omvaldes revisorer Per SA0AGV och Peter SM0BSO. Mötet beslutade även att valberedningens ledamöter ska bestå av Tore SM0DZB som sammankallande samt Håkan SM5OCK, Lorenz SM7NTJ och Jörgen SM3FJF. Utförligare referat och protokoll kommer att publiceras efter hand.

Har du kanske en vinst i SK4EA:s lotteriet att hämta? Kontrollera här på fjärde distriktets sida!

SSA Hedersutmärkelser 2019

SM7IU, Sven Cederberg utses till Hedersmedlem i SSA. Sven är en av de få fortfarande aktiva radioamatörerna som innehar ”Kungabrev”. Han blev medlem i SSA 1939. Sven kommer att fira sin 100-årsdag senare i år.

SM5TAH, Mats Ekström tilldelas SSA:s Eldsjälsdiplom. Mats är en eldsjäl och en drivande kraft i SK5UM. Om han inte klättrar i master och sätter upp antenner så ordnar han med internet, datorer, remotekörning och även digitala moder. Han delar med sig av sitt kunnande till andra intresserade.

SM3CLA, Karl-Olof Elmsjö tilldelas SSA:s Eldsjälsdiplom. Karl-Olof har sedan 50-talet inspirerat oss med sin energi och idérikedom kring vår hobby.

SM7HZK, Bo Hasselquist tilldelas SSA:s Eldsjälsdiplom. Bo har aktivt och resolut hanterat problem med avsiktliga störningar på repeatrar. Han tar rapporterade problem på allvar och finner lösningar så att vår hobby kan utövas till allas belåtenhet.

SM4KKL, Lars Fhingal tilldelas SSA:s Eldsjälsdiplom. Lars är en fullfjädrad tusenkonstnär, innovatör och problemlösare. Han är hjälpsam och pedagogisk i sina initiativ till förbättringar och förnyelse för SK4EA.

SM0OFV, Jan Andersson tilldelas SSA:s Eldsjälsdiplom. Jan har utvecklat sin databas, www.rigpix.com till ett värdefullt verktyg för radioamatörer runt om i världen.

SSA:s Styrelse 2019

H-C Grusell SM6ZEM ledamot, Dag Florén SM0KDG kassaförvaltare, Anders Larsson SM6CNN ordförande, Hans Sodenkamp SM3GDT ledamot och Jonas Hultin SM5PHU vice ordförande.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianSSA:s ungdomsverksamhet omorganiserar

Publicerat 9 april, 2019

Sektionsledare för ungdomssektionen är Oliver SA5ODJ (sittande), här flankerad av Wilhelm SA6BET och Gustav SA7GGO. Foto: Mats SM7BUA

SSA:s ungdomsverksamhet har hittills ingått i sektion Utbildning och Certifiering. Den 26 mars beslöt styrelsen för SSA att inrätta en separat ungdomssektion. Till sektionsledare utsågs Oliver Djurle, SA5ODJ.

Ungdomarna själva har redan tidigare tagit huvudansvaret för verksamheten, med egen budget och egen verksamhetsplan. Genom inrättandet av en ungdomssektion blir detta tydligare och förhoppningsvis blir verksamheten ännu mer synlig.

Utöver Oliver består ungdomssektionen av Peter SA2BLV, Markus SA3BPG, Wilhelm SA6BET och Joakim SA0BSJ.

För närvarande pågår förberedelserna för påskhelgens NOTA-läger i finska Salo, där tretton svenska ungdomar kommer att delta. I augusti kommer SSA att skicka tre deltagare till IARU Region 1 ungdomsläger Youngsters On The Air i Bulgarien.

Vi önskar Oliver och övriga ungdomar i den nya sektionen lycka till!

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUSe hit klubbar! Beställ nu och hämta SP material i Lindesberg!

Publicerat 31 mars, 2019

SSA stöttar sina klubbar vid beställning av Roll Ups och Beach Flags. Använd SP materialet vid varje tillfälle som din klubb visar upp sig och gör PR för amatörradion! Motiven följer SSA:s grafiska profil och materialet blir klubbens egendom.

Välj från följande:

Roll Up 85 x 200 cm                               550:-
Beach flag haj small 58 x 230 cm          875:-
Beach flag haj medium 72 x 360 cm   1 200:-

Materialet levereras med allt som behövs och helt färdigt att använda. På dessa priser tillkommer moms som inte är avdragsgill för ideella föreningar men den biten bjuder SSA på.

Therese vid vårt kansli tar emot beställningarna på therese@ssa.se och om du hör av dig under de närmaste dagarna kan vi ta med ditt material för upphämtning – redan nu till årsmötet i Lindesberg! Naturligtvis kan det även ordnas med leverans vid ett senare tillfälle. Har du frågor kring det här är du välkommen att kontakta DL5 Morgan SM5BVV på sm5bvv@ssa.se

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian