Aktuella aktiviteter
Distrikt 0, Klubbledaträff
tor 21 nov @ 18:30
Distrikt 0 Skrivningstillfälle
sön 24 nov @ 08:00
Chalmers ETA auktion
lör 7 dec @ 13:00
SK5AA - Månadsmöte
tor 12 dec @ 19:00
Bulletin uppehåll
mån 16 dec @ 00:00
SK5AA - Månadsmöte
9 jan, 2020 @ 19:00
Amatörradiokurs startar i Täby
13 jan, 2020 @ 19:00
SK5AA - Årsmöte
13 feb, 2020 @ 19:00
Distriktsmöte - distrikt Ø
22 mar, 2020 @ 13:00
SK5LW - Radiomässa Eskilstuna
4 apr, 2020 @ 10:00
SSA årsmöteshelg i Östersund
24 apr, 2020 @ 12:00

Nyheter

Elever och lärare från Sandö Räddningsgymnasium nu framme i Katmandu, Nepal

Publicerat 5 mars, 2017

Tre veckors studieresa till Nepal har just startat för elever och lärare. Här de fyra nya radioamatörerna, Förstelärare Jonas SA3JIF, eleverna i åk3 SA3TOA Johannes, SA3MAJ Felicia och SA3LUL Rasmus. Totalt 35 personer från Sandö Räddningsgymnasium reste på torsdagen 2 mars och ankom på lördagsmorgonen till Katmandu.

NAROS
Försteläraren Jonas Gerdin SA3JIF träffade under lördagen Mr. Satish K. Kahrel, 9N1AA, som är President i Nepal Amateur Radio Operator’s Society, NAROS, motsvarigheten till Föreningen Sveriges Sändareamatörer, SSA. Där överlämnade Jonas SA3JIF två standar, ett från SSA och ett från SK3BG. Vid träffen kom man överens om bl. a. en kommande radiokontakt mellan Katmandu och Sandö Räddningsgymnasium som planeras till den 20 mars.

DX-peditionen 9N7EI
Dessförinnan ska de fyra nya radioamatörerna hinna med att besöka den stora DX-peditionen 9N7EI som just nu är aktiv från Nepal. De har hyrt en jeep och åker den 11 mars kl 04.00 på morgonen lokal tid upp till bergen där DX-peditionen pågår 8-20 mars. Ett reportage om resan kommer i QTC.

73 de Jonas, SA3JIF genom SM3FJF, Jörgen

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianPTS, nytt delegationsbeslut

Publicerat 2 mars, 2017

SSA har i veckan haft två telefonmöten med PTS, varav det sista avslutades för några minuter sedan.
Vi har nu fått de sista pusselbitarna på plats och vi är överens om villkoren för förnyad delegation. I stora drag innebär överenskommelsen bl.a. att ingen användare ska tvingas ge upp sin anropssignal.
Under den kommande veckan får vi det nya beslutet i skriftlig form för vårt godkännande. Vi återkommer då med mera detaljer.

Instegscertifikatet ingår inte i delegationsbeslutet utan behandlas separat.

Anders SM6CNN        Jonas SM5PHU

SM6CNN, ordförande Anders
Share

Av: SM6CNN, ordförandeDags att ansöka till sommarens ungdomsläger

Publicerat 1 mars, 2017

För sjätte året i rad arrangerar IARU Region 1 ett sommarläger för unga radioamatörer. Årets upplaga äger rum i England, på Gilwell Park strax utanför London, mellan den 5 och 12 augusti.

Den här gången beräknas 85 ungdomar från nästan 30 länder delta.

SSA erbjuder två ungdomar möjlighet till denna fantastiska upplevelse. SSA ungdomsfond bekostar resan och IARU Region 1 står för kost och logi på plats i England.

Du som är mellan 15 och 25 år, anmäl ditt intresse senast den 19 mars. Sökande ska inneha amatörradiocertifikat och vara medlem i SSA. Vi ser gärna en ansökan från dig som inte har deltagit tidigare. Mer information finns att läsa på www.ham-yota.com.

Eventuella frågor kan ställas till SSA:s ungdomskoordinator Peter SA2BLV, sa2blv@ssa.se, och intresseanmälan lämnas i detta onlineformulär.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUFörsvarsminister Peter Hultqvist inviger på Fårö

Publicerat 24 februari, 2017

SM4HCF Peter Hultqvist Foto Kristian Pohl Regeringskansliet

 

2017 års möteshelg får en extra glans. SM4HCF Peter Hultqvist kommer till Fårö och inviger årsmöteshelgen på lördag förmiddag den 29 april.

Vi hälsar Peter varmt välkommen för en angenäm samvaro med amatörradiokollegor.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianPTS förslag till delegationsbeslut och avslag på begäran om instegscertifikat

Publicerat 22 februari, 2017

Utdrag ur ledare i kommande QTC 3/2017

SSA har tagit emot ett uppdaterat förslag till delegationsbeslut från PTS. Man har beaktat några av de synpunkter angående provförrättning som SSA lämnade i november. En del förtydliganden vad gäller SSA:s roll i myndighetsutövningen har också gjorts.

SSA:s synpunkter om tilldelning av anropssignaler har ignorerats och i stället har man lagt till ytterligare villkor, som innebär att många väl inarbetade tävlingssignaler kommer att bli ogiltiga.

SSA anser att det är omöjligt att konstruera ett regelverk som förutser alla olika skäl en enskild användare kan ha för att söka tilldelning av en viss anropssignal. Ju mer detaljerat och komplicerat regelverket görs, desto svårare blir det att tolka och desto större är risken för oförutsedda och oönskade konsekvenser i enskilda fall.

Den mest allvarliga följden blir dock en bristande rättssäkerhet. Vissa användare får använda sina anropssignaler för all typ av trafik, andra inte. En anropssignal som fått användas i decennier kan plötsligt bli helt ogiltig utan annan anledning än att ett visst datum infallit.

SSA kan inte acceptera förnyad delegation enligt nuvarande förslag.

Som skäl för att man vill undanta ytterligare serier av anropssignaler anger PTS att man vill reservera serier för exempelvis instegscertifikat.

Men i samma andetag har PTS kategoriskt avslagit vår begäran om införande av instegscertifikat.

Vi måste nu söka nya vägar att motivera våra ungdomar, och även äldre, att delta i vår hobby. Amatörradions framtid i Sverige blir en akut fråga som kommer att diskuteras under kommande årsmöte på Fårö.

SM6CNN, ordförande Anders
Share

Av: SM6CNN, ordförandeLB3NH Norges yngste radioamatör

Publicerat 16 februari, 2017

Norges NRK TV visar i dagarna ett bedårande inslag med Henrik LB3NH, landets yngste certifierade amatör.
Sändes nyligen i ”Lille aktuellt” och ska snart gå på bästa sändningstid i ”Norge Rundt”. Förträfflig PR men
Fleksnes får vi alltid leva med. Tänk om SVT kunde hänga på med något liknande!
Se inslaget här

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian