Aktuella aktiviteter
Besök SI9AM 19/7
fre 19 jul @ 10:00
SK1BL fieldday 24-26/7
ons 24 jul @ 08:00
AM Test
lör 3 aug @ 09:00
AM-test 3/8
lör 3 aug @ 09:00
SK2AU loppis mm 24/8
lör 24 aug @ 10:00
SK7OA loppis 25/8
sön 25 aug @ 11:00
Tångahed 31/8
lör 31 aug
SK7RN öppet styrmöte
tor 5 sep @ 19:00
D6 möte höst
fre 13 sep @ 13:00
SK4TL loppis 21/9
lör 21 sep
SM4-möte 28/9
lör 28 sep @ 10:00
SK5BN loppis 5/10
lör 5 okt
SK0QO prylmarknad i okt
lör 26 okt @ 10:00

Nyheter

Möt sommaren och träffa Europas radioamatörer

Publicerat 13 maj, 2018

 

 

Ta en tur ner till Friedrichshafen vid den vackra Bodensjön och Europas största amatörradiomässa. Ham Radio lockar runt 17 000 besökare och här finns bortåt två hundra utställare med de senaste nyheterna från alla välkända tillverkare. Ett jätteloppis huserar också i utställningshallarna under de första dagarna i juni.

SSA finns på plats med egen monter. För att svara på frågor och locka amatörer till vårt land och tävla om gratisresor till Sverige och våra besöksstationer. På bilden från 2017 ser vi Samuel SA2CHQ i samtal med Joshua DC7IA som även i år ska jobba i SSA:s monter.

Ham Radio mässan infaller i år samtidigt som DX-match i Jönköping. Eventuellt gör vi något tillsammans med SVARK och återkommer i så fall med information om den saken här på ssa.se.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianContest tider …..

Publicerat 11 maj, 2018

Är det alltid men låt oss påminna om några under de närmaste dagarna.

12-13 maj Mills on the Air – Kvarnhelgen
12 maj SL-testen
19-20 maj Finnkampen
20 maj Portabeltestens våromgång

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianEn hedersman i SSA

Publicerat 5 maj, 2018

DL7 Bosse Hasselquist SM7HZK besökte igår SM7ALI Tage Karlsson i Röke utanför Hässleholm. Tage har varit medlem i SSA sedan 1945.

Trots sin aktningsvärda ålder på 98 år kör Tage dagligen amatörradio på såväl CW som SSB och 2m FM. Varje morgon alla dagar i veckan kan man höra Tage på 3623 (Nomiraringen) klockan 0730, han sviker aldrig och är alltid lika glad och trevlig.

Bo utdelade SSA:s Distriktshedersdiplom och en SSA QTC 50 år nål. Med på resan var också SM7BUA , SM7KSZ och SM6FKT, rapporterar Bosse.

 


Se Mats SM7BUA:s film från dagen här! 

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianÅrsmötet och sex medianyheter

Publicerat 27 april, 2018

SSA:s ordförande SM6CNN tackar vår hedersmedlem Calle Walde för femton år som suverän mötesledare.

Kort information från Årsmöteshelgen i Eskilstuna

72 medlemmar fanns på plats när mötet godkände verksamhets- och revisionsberättelser och fastställde resultat- och balansräkningar där resultatet balanseras i ny räkning. Mötet beslutade om ansvarsfrihet för styrelsen. Gunnar Olsson SM4EFW har i en motion föreslagit reducerad avgift för åldersgruppen 26–29 år. Årsmötet godkände styrelsens beslut att utöka nuvarande åldersgränsen för ungdomsavgift från 25 upp t.o.m. 29 års ålder.

Omval av styrelsemedlemmar på två år för vice ordförande Jonas Hultin SM5PHU och ledamot Hans-Christian Grusell SM6ZEM. Peter Rosenthal SM0BSO och Per Ewing SA0AGV omvaldes som revisorer med Erik Edblad SM3EXM som ersättare, samtliga på ett år. Nya namn i valberedningen är Tore Andersson SM0DZB och Lorentz Björklund SM7NTJ, båda för två år och med Tore som sammankallande.

Calle Walde SM5BF har lett förhandlingarna under femton år och han meddelade att detta var hans sista årsmöte som ordförande varpå han erhöll stående applåder för sina insatser. Protokoll från årsmötet publiceras närmaste tiden här på ssa.se och i QTC 6-2018.

SK4EA Lindesbergs Radioklubb har erbjudit sig att arrangera nästa SSA årsmöte i april 2019. Styrelsen beslutar om detta i nästa sammanträde. Martin Gustafsson från Elsäkerhetsverket höll ett uppskattat framförande. På Elsäkerhetsverkets webbsida finns nu ett formulär för störanmälan. Du behöver inte fylla i allt vid anmälan av radiostörningar, påpekade Martin.

Medianyheter 

  1. Ett nytt välmatat nummer av vårt älskade magasin QTC Amatörradio är nu på väg ut till dig. Läs om en annorlunda SDR mottagare, bygge av en rejäl remote station, artiklar om digitalt förstås, ett par ungdomsprojekt och mycket annat.
  2. Nu finns en färsk film på SSA Play från Radiomässan i Eskilstuna och här berättar Håkan SM5OCK om intensiva förberedelser och genomförandet. Öppen kanal på SSA Play i menyn uppe till höger.
  3. Samtidigt har vi lagt ut ytterligare en ny film som skildrar QSL hanteringen från Sverige och vidare nere hos tyska DARC. Filmen når du efter inloggning som SSA medlem och klickar på “Filmer för inloggade medlemmar” på SSA Play sidan.
  4. Mer om film. TV4 Nyhetsmorgon hade ett inslag på World Amateur Radio Day 18 april med två supertrevliga ungdomar, Oliver SA0ODJ och Joakim SA0BSJ. TV4 medger inte rätt att återutsända avsnittet men hör av dig hit om du är nyfiken på inslaget: sm6zem@ssa.se
  5. Och så påminner vi om att klubbarna bör rekvirera en bunt av de nya broschyrerna och några affischer att ha till hands för att sprida glädjen med amatörradion. Hör av er till kansliet på therese@ssa.se. Broschyren kan du se här.
  6. Snart dags för Grimeton att efter ett par års stillestånd köra sin station för att fira Industriarvsdagen. Uppstart 1 maj kl. 1130, sändning 1200 CET på 17,2 kHz CW. Live video stream från detta tillfälle: www.alexander.n.se 
SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianUtmärkelser 2018

Publicerat 24 april, 2018

I samband med årsmötet har SSA beslutat att dela ut ett Hedersdiplom och ett Eldsjälsdiplom. Vår ordförande Anders Larsson SM6CNN ger följande motiveringar.

Hedersdiplom till OH2BH, Martti Laine
Martti har varit radioamatör sedan 1961 med en helt otrolig, unik historia då han fört amatörradion till det ytterst möjliga. Han har haft en central roll för att öppna 13 nya DXCC länder. Det är inte vilka länder som helst, senast var det Kosovo som det tog tio år tills att Z6 blev aktivt på banden. Albanien, Montenegro och Nordkorea hör också till rariteterna som är Marttis förtjänst. Tack vare hans insatser har det skapats ett antal lokala, aktiva radioamatörer i de nya länderna.


Eldsjälsdiplom till SM5CBN, Lennart Hillar

Lennart har varit aktiv sedan början av sextiotalet som en framstående DX-jägare och CW operatör. Han har med sitt tekniska kunnande och engagemang inom föreningsverksamheten bidragit till flera radioklubbars utveckling inom distriktet. SM5CBN var initiativtagare till kommundiplomet SCA 1973 och i år drog han igång kommunjakten med anledning av SK5AJ:s 50-årsjubileum.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianNu drar vi till mässan!

Publicerat 20 april, 2018

S.E.E. – Scandinavian Electronics Event som arrangeras vart annat år är Nordens största och viktigaste elektronikmässa. Hit kommer bortåt fem tusen besökare och ett par hundra utställare under 24-26 april med visningar, workshops, tävlingar och seminarier. SSA är inbokade och Robban SM0TAE håller i mycket av förberedelserna och genomförandet.

I år kommer SSA att lägga stor vikt vid vad man kan göra själv. Vi demonstrerar olika egenbyggen och så kör vi remote-trafik. Naturligtvis finns det också plats för SDR och digitala moder. SSA finns i monter C02:17. Mässan är öppen kl. 09 – 17 under de två första dagarna och till kl. 16 den 26 april.  Länk till mässan.

Gratis biljetter till SSA-medlemmar.  Gå in här!
Där kan du själv registrera dig och sedan printa ut din biljett. Ange SSA Sveriges Sändareamatörer under företagsnamn.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian