Skandinaver stävar mot Mellish Reef

M/V Phoenix lastas i Port Douglas.
Foto: Lasse Moell SM5GLC

Som vi tidigare berättat kommer en expedition med skandinaviskt deltagande att aktivera Mellish Reef nu i november. Mellish Reef ligger på plats 28 av totalt 339 på listan över mest eftersökta DXCC-länder.

Rent geografiskt kan man fråga sig om Mellish Reef ligger på topplistan över besöksmål. Mitt ute i Korallhavet ligger denna lilla atoll, tusen kilometer från Australiens fastland. Endast 600 meter lång och 120 meter bred är den landremsa där man kan gå torrskodd.

Expeditionens deltagare är nio till  antalet. Från Sverige deltar Håkan SM5AQD, Erik SM1ALH och Lasse SM5GLC. Morten LB8DC ansluter från vårt västra grannland.

Anropssignalen är VK9MA, och nu på fredag den 3 november planerar man att vara igång med den första stationen. Under fjorton dagar därefter kommer fem stationer att vara igång dygnet runt på olika band och på såväl CW som SSB, RTTY och FT8. Alla runt om i världen ska ges en rimlig chans att få logga en kontakt med Mellish Reef.

I tisdags stävade man ut från Port Douglas i delstaten Queensland i norra Australien ombord på M/V Phoenix, för övrigt samma fartyg som förde en expedition med delvis samma deltagare till Willis Island för ganska exakt två år sedan. Resan tar mer än två dygn och man har aviserat planer på att fördriva tiden med kortvågskontakter från fartyget under tiden.

I lasten finns tonvis med utrusning, mat och dryck såklart, radioutrustning och antenner och inte minst tusen liter bränsle till generatorerna.

Väl framme på Mellish Reef finns ingen möjlighet att ersätta något som saknas eller är trasigt. Därför ägnades veckan innan avfärd till att på plats i Cairns prova all utrustning. Tält och antenner provrestes; generatorer, radiostationer och satellitmodem testades.

Två nätaggregat visade sig vara trasiga, trots att de var helt nya, och ersättare införskaffades från den lokala elektronikbutiken. Just via satellitlänk kommer man att ladda upp loggarna i ”nära realtid” till clublog.org.

Innan expeditionen återvänder till fastlandet, passar man på att rensa ön från ilandflutet skräp. Man kommer även att inventera djurlivet på uppdrag av Australiens miljödepartement.

Läs mer på expeditionens egen webbplats vk9ma.com.

Author: SM5PHU