Radiomuseet i Kälarne återinvigt
Radioentusiaster träffade radioentusiast

Sune Kvist tar emot gåvan “Telehistoria” av SI9AMs ordförande SM3FJF/Jörgen Planschen “Telehistoria” placerades därefter i fönstret ovanför kvinnas som sitter och telegraferar. Foto: SM3HKN Kenneth

Sune Kvist tar emot gåvan “Telehistoria” av SI9AMs ordförande SM3FJF/Jörgen
Planschen “Telehistoria” placerades därefter i fönstret ovanför kvinnas som sitter och telegraferar.
Foto: SM3HKN Kenneth

 

SM3LIV/Ulla passar på att “prya” som expedit i den tidsanpassade radioaffären.
SM3LIV/Ulla passar på att “prya” som expedit i den tidsanpassade radioaffären.

 Tisdagen den 1 juli återinvigdes Radiomuseet i Kälarne. Tidigare har museet legat i Hammarstrand, men stängdes under några år p.g.a. att lokalen (skolannexet) blev vattenskadad och att Ragunda kommun då valde att riva byggnaden. Sökandet efter ny lämplig lokal påbörjades och ny plats blev Kälarne gamla skola.
Vid återinvigningen överlämnade SI9AMs ordförande SM3FJF/Jörgen blommor och en historisk plansch “Telehistoria” med morsealfabetet till museets ägare, radioentusiasten Sune Kvist.

Lördagen den 5 juli bjöd SI9AM in till besök/demonstration på radiomuseet. Tolv radioamatörer träffade radioentusiasten Sune Kvist med XYL Karin, som hälsade alla välkomna. Med stort engagemang berättade Sune om uppkomsten och samlandet av radiomottagare från 1910-20 talet och framåt. Ca 800-900 föremål finns nu i Kälarne gamla skola. En tidsresa genom 100 år, där de besökande radioamatörerna fick förklarat hur rundradion startade 1919.

Tre stora intressen: Musik, foto och radio
– Jag har tre stora fritidsintressen i mitt liv, musik, foto och radio, säger Sune Kvist. Det började redan när jag var liten grabb då jag lyssnade jag på radiostationer från olika länder. Det var ju där den fantastiska möjligheten fanns att höra på både radioprogram och höra musik från olika länder, så där förenades två av mina intressen direkt. Foto och film är ytterligare ett av mina intresseområden.

Spelade dragspel – bildade dragspelsklubb
Sune började med att bilda en dragspelsklubb på 1960-talet. Han berättar hur det startade:
– Plötsligt kom en dragspelsmedlem med en gammal kristallmottagare från 1920-talet och sa ”Varsågod Sune, ta den här radion, du som har så stort intresse för radioapparater”. Det var startpunkten för mig att mera organiserat börja samla på olika radiomodeller från 1910-talet och framåt.

Gruppfoto på radioentusiaster/radioamatörer: Från vänster bakre raden:  SA3CNC/Robin, SM3CNW/Fredrik, SM3MTR/Per, SM3HFD/Håkan, SM5GZE/Ulf, SM3LJA/Kent, SM3KDY/Mats, SM3FJF/Jörgen Sittande fr v.: Sune Kvist, SM3GHE/Nils, SM3LIV/Ulla, SM3MTQ/Dan, SA3BPG/Markus Foto: Karin Kvist

Gruppfoto på radioentusiaster/radioamatörer: Från vänster bakre aden: SA3CNC/Robin, SM3CNW/Fredrik, SM3MTR/Per, SM3HFD/Håkan, SM5GZE/Ulf, SM3LJA/Kent, SM3KDY/Mats, SM3FJF/Jörgen. Sittande fr v.: Sune Kvist, SM3GHE/Nils, SM3LIV/Ulla, SM3MTQ/Dan, SA3BPG/Markus Foto: Karin Kvist

Åkt på auktioner
– Min fru Karin och jag har åkt åtskilliga 1000-tals mil i Sverige, bara för att besöka olika auktioner, främst på landsbygden, för att på plats kunna vara med och bjuda på olika radiorariteter från olika tidsperioder. Samlandet blev som ett ”radiogift”, säger Sune och skrattar. Från auktionerna blev en stor del av min foto- och kamerasamling uppbyggd.

Stort och brett musikintresse
– Flera av musikinstrumenten har jag spelat på under olika årtionden, säger Sune och fortsätter. Instrumentsamlingen sammanfaller även med olika årstionden av radions utveckling, där radion med en grammofon var en fint utformad möbel, som oftast placerades i hemmens finrum.

1923 – Första radiolicensen i Sverige
1923 infördes en speciell skatt i Sverige, nämligen Radiolicensen. Den licensen visade att det var lagligt för den familjen som innehade radiomottagare att få lyssna på rundradiostationer. Före 1923 var det förbjudet för privatpersoner att lyssna på rundradiostationer. Det var endast förbehållet sjötrafik och militär. 15 år senare, alltså 1938, nådde man i Sverige 1 miljon radiolicenser.
– Familjerna var stora på den tiden, med många barn. Invånarantalet var dryga 6 miljoner. På ca 15 år hade man med radio nått ut till stor del av den svenska allmänheten. Detta påskyndande utbyggnaden av rundradiosändare i Sveriges avlånga land liksom utveckling och försäljning av olika modeller av radiomottagare med tillval av grammofoner.

Det svåraste med att driva ett radiomuseum
– Det svåraste med att driva radiomuseum är att det är svårt att komma in med samlingen i en lämplig lokal. Nu är vi tillbaka i Kälarne igen efter att under olika perioder ha fått flyttat runt vårt museum.  Nu är vi i en tidsenlig lokal, ett gammalt skolhus från 1930-talet. Vi hopppas kunna vara kvar här nu, under en längre tid, säger Sune.

Vanligaste kommentaren: ”En sån hade vi hemma…”
– Nästan  alla besökare kommenterar och pekar ”-En sådan där radio hade vi hemma när jag växte upp”.  Nu i veckan kom det två bussresor förbi. Dagligen har vi  besökare från Sverige och från utlandet avslutar Sune och Karin Kvist

Radiomuseet i Kälarne
Radiomuseet i Kälarne – Gör en tidsresa genom tal- och musikmaskinernas utveckling under 110 år. Här får du se radioapparater, fotografer, grammofoner, speldosor, kristallmottagare, kameror, filmprojektorer, dragspel och mycket annat i tidsenlig miljö med 800 – 900 föremål.

Så här hittar du till Kälarne
Plats: Kälarne gamla skola, Södervägen 4, Kälarne
Öppet: juli månad (ej måndagar) kl. 12.00 – 16.00.
Andra tider ring 070 – 262 19 76 eller 0696 – 405 39.
GPS: Lat 62,9812, Long 16,0871

Text och foto, där ej annat anges:
Jörgen Norrmén SM3 FJF

 

TNX Jörgen !
/red.

 

 

SM7DZV Erik
Print Friendly, PDF & Email
Share