Jorden snart i sikte för största solfläcken sedan 2003

Största solfläcken sedan 2003.  Foto NASA.
Största solfläcken sedan 2003.
Foto NASA.

Uppdaterat 2014-10-25 klockan 10:55
Ännu en X-fackla
Spaceweather.com rapporterar att den gigantiska solfläcken AR2192 sent på fredagskvällen (24 oktober) klockan 21:40 UTC hade ett utbrott i form av en X3-fackla. En våg av mycket kraftig UV-strålning joniserade Jordens övre atmosfärlager och slog kortvarigt men kraftigt ut kortvågskommunikationerna på Jordens dagsida. Se foto på facklan och följ utvecklingen av rymdväder mm via vår HelpDesk.

Solaktiviteten är just nu mycket hög. Under de senaste 48 timmarna har NASA registrerat en serie av sju facklor ”flares” som vuxit i storlek och intensitet. Risken för nya kraftiga utbrott är stor liksom ovissheten kring vad som kan komma att hända under de närmaste dygnen. Solens rotation medför att en mycket stor och aktiv solfläck snart kan ha jorden på kornet.

Uppgifterna om rymdvädret just nu (2014-10-22 klockan 2030 UTC) har vi hämtat och översatt från Spaceweather.com, som återfinns i Helpdesk (se högerspalten). Spaceweather.com rapporterar just nu om ett stort antal facklor (”flares”) på solen.

Facklor som blir större och större
Under de senaste 48 timmarna har ”monstersolfläcken AR2192” (Space Weathers egen benämning) skapat en serie av sju facklor (”flares”) av M-storlek och med tilltagande intensitet. Utbrotten passerade tröskeln för X-storlek med en X1-fackla i eftermiddag i dag, den 22 oktober. NASA:s Solar Dynamics Observatory registrerade en kraftig blixt med extrem UV-strålning i solfäckens magnetiska överdel, längst ut från solen, klockan 14:30 UTC.

Korta blackouts för kortvågskommunikation
Under onsdagsmorgonen registrerades en kraftig fackla, ett M9-utbrott. NASA:s Solar Dynamics Observatory registrerade den extrema UV-blixten. UV-strålningen från facklan joniserade Jordens övre atmosfär, och orsakade en kortvarig blackout för radiokommunikationerna på kortvåg på jordens dagsida som då omfattade delar av Asien och Australien.

Klicka här för mer om klassificering av storleken på facklor.

Ännu inga större massautkast
Märkligt nog har ingen av explosionerna medfört några påtagliga massautkast i riktning mot jorden. Facklornas har joniserat de övre lagren av Jordens övre atmosfär, vilket har orsakat ett antal kortlivade black-outs för radiokommunikation på kortvåg. Sådana black-outs kan observeras av radioamatörer, flygare och sjöfarare.

Risken ökar under de närmaste dagarna
Effekterna på Jorden kan komma att öka under de närmaste dagarna. AR2192 har ett instabilt ”beta-gamma-delta” magnetfält, som rymmer energi för kraftiga explosioner, och den aktiva regionen vrider sig mot Jorden. NOAA förutser i sin prognos 65 procent risk för facklor av M-storlek och 20 procent risk för facklor av X-storlek under de närmaste 24 timmarna.

Största solfläcken på många år
AR2192 håller på att bli den största solfläcken på många år. Dess area närmar sig nu arean för AR0496, den sista stora solfläcken under föregående solfläckscykel, som täckte 2610 miljondelar av solskivan den 30 oktober 2003.  Vid midnatt UTC i morse (22 oktober klockan 0:00 UTC) täckte AR2192 2410 miljondelar. (Tack till Geoff Chester vid Amerikanska Marinen Observatorium för den jämförelsen.)

Syns vid solnedgången
Eftersom solfläcken är så stor – nu omkring lika bred som planeten Jupiter – börjar människor lägga märke till den vid solnedgången, när solstrålningen minskas av moln eller dis.

Text och översättning
Erik SM7DZV

Author: SM7DZV