Ett varv till med Gävle Rundradio 90 år

Gävle Reundradio

– Bilden med stort B, skriver Rolf SM5MX i sitt tips till oss. Inget S-märkt så långt ögat kan nå. Observara särskilt CW-nyckeln – på väggen, av alla ställen.

Gävle Rundradio fyllde nyligen 90 år och i samband med det länkade vi till en artikel i Gävle Dagblad, som hade intervjuat Karl-Olof SM3CLA. Karl-Olof försåg Dagbladets reporter med underlag för den ytterst intressanta artikeln. Men få saker är så bra att de inte kan göras bättre.

Efter att ha läst artikeln i Gävle Dagblad tipsade Rolf SM5MX oss om en guldgruva för den som vill borra djupare  i historien kring Gävle Rundradio. Rolf tipsar om en länk om Gävle Rundradio på Johnnys SM7UCZ hemsida på nätet.

– Särskilt uppskattade jag den fantastiska bilden ”Andra sändaren i skrubben hemma”, som jag spart och nu sökte upp på nytt, därav länken, skriver Rolf. Jag tycker den är så bra, alltså både länken och bilden, att den nog förtjänar att uppmärksammas på nytt!

– Stort material men ingen webbplats
– Karl-Olof SM3CLA har ett väldigt stort material om Gävle Rundradio och dess historia, men han saknade något ställe på nätet där han kunde lägga ut det, berättar Johnny SM7UCZ. Så vi kom överens om att publicera det på min hemsida.

Där ligger förklaringen till historien om Gävle Rundradio återfinns i Jämjö utanför Karlskrona och inte i Gävle.

Slumpen gjorde att material om Gävle Rundradio blev kvar
Att Karl-Olof har kvar material från Gävle Rundradio berodde delvis på slumpen. Sven Bernholm, mannen som skapade Gävle Rundradio, dog 1963. När hans lägenhet höll på att tömmas kom Karl-Olof förbi, och han fick lov att rädda både dokumentation och en del teknisk utrustning. Senare kom han i kontakt med Bernholms sonson och fick ytterligare saker att ta hand om.

– Det var en massa prylar, berättar Karl-Olof. Berholm hade bland annat översatt ARRL:s handbok och ritat av alla scheman. Han hade också en klippbok, där artiklar om bland annat  Gävle Rundradio fanns sparade, berättar Karl-Olof.

Klippbok med radiostationens historia
Den klippboken är ett av underlagen i presentationen av Gävle Rundradio på Johnnys SM7UCZ:s hemsida.

Det är den hemsidan som Rolf SM5MX föreslår att vi ska ägna tid åt. Det är en enastående välgrundad uppmaning till alla som har något intresse för radioteknik.  Läs mer där om Gävle Rundradios fantastiska historia. Klicka här.

SM3CLA: B-certifikat 1952
Karl-Olof SM3CLA fick sitt B-certifikat 1952. Han hade ryckt in i lumpen som telegrafist på I14, men kom tämligen omgående att överflyttas till FRA för att lyssna på ryssar.

Presentation av Bernholm på YoueTube
Gävle sändaramatörers hemsida finns en länk till en videoupptagning av ett anförande av Karl-Olof, där han talar om Sven Bernholm. Föredraget var på en timme och 20 minuter. Den version ligger ute på nätet är nedklippt vilket kanske förklarar ett ocvh annat hopp i dispositionen. Här en länk till YouTube med föredraget.

//Erik SM7DZV

Redaktionen tackar SM5MX, SM3CLA och SM7UCZ för deras bidrag.

SM7DZV Erik
Print pagePDF page
Share