SA0BRW och SM0FOI på SMFF-expedition på Öland

SA0BRW och SM0FOI_IMG_7206
SMFF expedition på Öland. På bilden Christer SA0BRW vid mikrofonen, Örjan SM0FOI loggar.
FOTO Erik SM7DZV.

Under fem intensiva dagar har Örjan SM0FOI och Christer SA0BRW varit QRV från 30-talet naturreservat i sydöstra Sverige. Det började i söndags, med stopp i sex naturreservat längs vägen från Järna i Sörmland till Segerstad på sydöstra Öland.
– Under söndagens stopp hann vi med knappt 130 QSOn, berättar Örjan. Sedan var vi tvungna att sluta för att komma fram till Öland i rimlig tid. Måndag till och med idag onsdag har vi helt ägnat oss åt naturreservat på Öland. Vi räknar med att köra från 25 till 30 områden. Just nu, lunchdags på onsdagen, har vi kört cirka 850 QSOn.

Trafiken är ganska intensiv. I varje naturreservat man stannat har Christer och Örjan fått ihop 30-talet QSOn. Men det gäller att ta tillvara tiden. Så snart inga ytterligare anrop hörs kommer det från Christer och Örjan:
– Någon fler som vill ropa in?
-Får vi inga ytterligare anrop bryter vi om tio sekunder.
Och det gör man. Ned med antennen. In med grejerna i bilen. Iväg mot nästa
naturreservat. Ingen tid att förlora. Tiden är knapp.

Arbetsfördelningen given…
Arbetsfördelningen mellan de två kompisarna är given. Örjan kör och Christer instruerar och
visar vägen. Christer har fritidshus på ön, och han antas därför ha bäst lokalkännedom av de två.
-Jag vet knappt var jag är. Jag bara kör, säger Örjan med ett brett leende.

 

Surfplatta och mobiltelefon med karta och info är nödvändigt för att hitta till alla naturreservat. Fr.v. Örjan SM0FOI och Christer SA7BRW. FOTO Erik SM7DZV.
Surfplatta och mobiltelefon med karta och info är nödvändigt för att hitta till alla naturreservat. Fr.v. Örjan SM0FOI och Christer SA0BRW.
FOTO Erik SM7DZV.

-Jag har hjälpmedel för hur  vi ska hitta, förklarar Christer. I mobiltelefonen använder jag ett kartprogram som heter Locus. Till det har jag importerat SMFF-områden från hemsidan. På det sättet ser vi var gränserna går och vad reservaten heter och ligger. Det fungerar helt suveränt. Är det tveksamheter någon gång går man in på Riksantikvarieämbetets Fornsök som är väldigt  detaljerad.
Fornsök innehåller uppgifter om mer än 1,7 miljoner lämningar på över 600 000 platser.

40 metersbandet under dagtid
Under dagarna är det 40 meter som gäller, framåt kvällarna kan även 80 meter fungera.
Stationerna som Örjan och Christer använder är TenTec Argosy 2, som ger som mest 50 watt, samt en Yaesu 857 som lämnar 100. Riggen är monterad i skuffen på Örjans bil. Till det kommer en avstämningsenhet, en antennspole för kortvåg, jordplan och en långvajer på cirka 20 meter. Två metspön från Biltema används för att hålla upp antennvajern.

Sparar batteri – Kör cirka 30 watt
– Vi går ut bra och kör cirka 30 watt på Argosyn, säger Örjan. Argosyn drar bara 250 milliampère i
mottagningsläge. Vi får bra signalrapporter så vi gör vad vi kan för att spara strömmen i batteriet.
– Jo metspöna. Vi drar aldrig upp toppdelen. Då blir det för tungt så den går av.

Killarna vet vad dom talar om. Det syns också i resultatlistan. I morgon, skärtorsdag lämnar dom Öland för återfärd mot Järna. Då blir det ytterligare några stopp i naturreservat längs vägen.

Erik SM7DZV

Länkar:
Riksantikvarieämbetets Fornsök.

Info om SMFF

Author: SM7DZV