QTC i WAE-testen räknas nu i HF-cupen

I testen Worked All Europe är utväxlingen av QTC en viktig del i tävlingstrategin. Det är inte ovanligt att att deltagarna kör dubbelt så många QTC som QSO. För att uppmuntra HF-cup deltagarna att även ta emot QTC, summeras QTC på samma sätt som QSO från och med WAE SSB, som går nu i september.

Roboten accepterar QTC för filformaten Cabrillo och STF.

Rapportera ev. buggar eller synpunkter till: support-hfcup@ssa.se

Läs mer om den utmanande WAE-testen!

Hur ligger du till i SSA MT?

På söndag är det åter dags för en omgång av SSA:s månadstest. Hur ligger du till i “bäst-av-8”? Är det dags att försöka avancera ett par positioner?

Sammanställningen av “bäst-av-8” har precis uppdaterats med resultaten från juli.

Så här ser datum och tider ut för 2015. Det återstår fem deltävlingar, vilket innebär att det finns stora möjligheter att “spurta” och kapa åt sig ett fint slutresultat.

Loggen laddar man fortfarande upp på den gamla ssa-sajten. Klicka dig vidare: Tester –> Månadstesten 2015

Worked All Europe Dx Contest CW – En utmaning

Tävlingen Worked All Europe Dx Contest (WAEDC) på telegrafi anses vara den mest utmanande av alla amatörradiotävlingar. Nu i helgen den 8-9 augusti är det dags igen. 

Det är bara kontakter mellan Europa och övriga kontinenter som räknas i WAEDC. Men det som är den riktiga utmaningen, är QTC-trafiken som utväxlas under testen. Förutom poäng för varje QSO, kan man få poäng för utväxlingen av QTC, d.v.s korta meddelanden som består utdrag från DX-stationens logg. Upp till 10 QTC får man ta emot från en och samma station. QTC-utväxlingen går fort  och på dryga 90 sekunder har man fått in 10 nya poäng, det motsvarar en QSO-takt på 400 QSO/timma. Låter det spännande? Det är en verklig adrenalinkick, att sitta och ta emot QTC från stationer på andra sidan jorden.

Så här kan det låta:

Det är AA3B som sänder QTC under WAE CW 2001. Källa: DJ1YFK

De stora loggprogrammen så som N1MM och Win-Test stödjer förstås detta direkt i själva programmet. Man öppnar bara en dialogruta och matar in sina QTC i realtid. Självklart är det lite nervöst de första omgångarna, men efter ett tag så släpper det.

Vill man träna på att ta emot QTC, så finns det ett utmärkt hjälpmedel på Fabian DJ1YFK:s sajt LCWO – Learn CW on-line. Det är bara att registrera sig som användare och börja träna.

Några nyttiga länkar:

73 & Lycka till i WAEDC!
Ingemar SM5AJV

 

Kör EU HF Championship!

Helgens stora begivenhet är utan tvekan European HF Championship, organiserad av Slovenia Contest Club (SCC).

Mats SM6LRR (RM2D) uppmanar oss svenskar att köra den här trevliga testen:

Testen går på lördag, 1 augusti, mellan 1200 UTC och 2359 UTC. Alltså en 12 timmars tävling, som jag personligen tycker är ett kul format.

Tävlingen har sex klasser:

  • CW/SSB – High Power SINGLE-OP ALL HIGH MIXED
  • CW/SSB – Low Power SINGLE-OP ALL LOW MIXED
  • CW only – High Power SINGLE-OP ALL HIGH CW
  • CW only – Low Power SINGLE-OP ALL LOW CW
  • SSB only – High Power SINGLE-OP ALL HIGH SSB
  • SSB only – Low Power SINGLE-OP ALL LOW SSB

High Power max 1500W (enligt svenska och ryska bestämmelser 1000W)
Low Power max 100W

Cluster och Reverse Beacon Network är tillåtna.

Testmeddelande är rapport + (årtalet för första licensen), exempel: 59980 (för första licens 1980) eller 5955 (första licens 1955).

Multiplier är dessa årtal “per band”.

Kompletta regler återfinnes här: http://lea.hamradio.si/scc/euhf/2014/euhfc14.htm

Resultat 2014 här: http://lea.hamradio.si/scc/euhf/2014/euhfc14.htm

En riktigt kul test som man med fördel kör Low Power, då ju de flesta europeer är möjliga att kontakta med den effekten.

Det finns även en landskamp:
http://lea.hamradio.si/scc/euhf/2014/euhfc14.htm

Förra året deltog 30 svenskar. Ska vi satsa på att FÖRDUBBLA det antalet? Då behöver vi ER hjälp att sprida budskapet! Detta är VERKLIGEN en jättetrevlig test oavsett i vilken kategori man deltar i!

73 de Mats RM2D

Diplom från SSA portabeltest på väg

SK3W-SMP-2008

Foto: SM3SGP

Nu i dagarna har SSA kansli skickat ut mängder av diplom för SSA:s portabeltest. Utsicken har släpat efter i flera år, främst på grund av att underlag har saknats. Under våren har SM3OMO hjälpt till med att just ordna ett sådant underlag, som kansliet kunnat använda för att trycka diplom och lägga dem på postlådan. Ett STORT TACK till Hans SM3OMO och SSA:s kansli!