SAC i Morgonpasset i P3

SM6YZC Henrik Ragnarsson Låås var med i morgonpasset i P3 i morse och
talade om amatörradio och SAC. Han var en av operatörerna i SK6AW:s Multi-Multi-satsning under Scandinavian Activity Contest på SSB i helgen som var.

Lyssna:

Tack till Rickard SM6U som tipsade!

Var finns alla under SAC SSB?

Hur ser aktiviteten ut under en SAC-test? Var finns alla och när? Jag har analyserat alla skandinaviska loggar för SAC SSB åren 2013 och 2012.

 

Graferna visar antalet QSO som genomförs totalt av Skandinaviska stationer per timma och band. Jämför man 2013 och 2012 så ser det i stora drag ganska lika ut. Inte helt oväntat är det 10 och 15 metersbanden som skiljer sig, beroende på hur bra konditionerna var under respektive test. De övriga banden visar ungefär samma aktivitet. Glöm inte att kurvorna inte visar enbart hur konditionerna var, utan är just aktviteten. Dock får man anta att deltagarna är “rationella” och kör på de band som har bäst konditioner för tillfället. Den gul/svarta-rektangeln visar ungefärligt när det är dag eller natt. Till exempel är det vara en topp i aktiviteten på 40 meter vid solens ned- och uppgång.

Hur det kommer att se ut i år vet vi förstås inte. Just nu verkar konditionerna på 10 meter väldigt goda, så missa inte att kolla 10 och 15 meter ofta.

73 & Kör hårt!
Ingemar SM5AJV

Dags för SAC SSB – Är du redo?

Helgen den 11-12 oktober är det åter dags att lufta våra svenska signaler i Scandinavian Activity Contest. Den här gången är det SSB som gäller.¨

SAC SSB 2014: 11-12 oktober 1200 – 1159 UTC

Efter SAC CW ligger Finland före oss i landskampen med ca 1.4 miljoner poäng, eller ca 6 procent mer. Detta är det preliminära resultatet innan den slutgiltiga loggrättningen. Det är alltså väldigt jämnt och det är fullt möjligt för Sverige att vinna landskampen. Om bara några fler stationer kommer igång i SSB-delen och dessutom ser till att köra så hårt som det bara går. Snacka med dina kompisar och se till att även de kommer igång. Nu tar vi Finland!

SAC är en fantastisk test för oss i Skandinavien, då det är vi som är i fokus. Hela världen vill ha kontakt med just oss. Se till att vara igång under testen och upplev hur det är att vara “mitt i pajlen”. Läs mer om SAC på www.sactest.net. Där hittar du regler, resultat och mycket annat.

Om du har några frågor kring SAC så går det utmärkt att höra av sig per email till sm5ajv@qrq.se

73 & Kör hårt i SAC SSB!
Ingemar SM5AJV

Nu laddar vi upp inför SAC CW

Nu är det bara några dagar kvar innan SAC CW 2014 går av stapeln. Startskottet går på lördag den 20:e september klockan 14.00 svensk tid och det är hög tid att förbereda sig.

Några saker att göra före SAC CW:

 1. Bestäm dig för att köra!
  Alla kan vara med och du bestämmer själv ambitionsnivån. Kör hela testen, eller bara några timmar, det viktiga är att vi aktiverar oss. Som du säkert vet vid det här laget, så räknas alla svenska deltagares poäng till Sveriges gemensamma resultat. Se till att även du är med i “landslaget”!
 2. Läs reglerna!
  I år finns det ett antal nyheter i reglerna, så läs på! Bland annat finns det några nya klasser som kan vara intressanta att prova på.
 3. Visa att du bestämt dig!
  På webbplatsen www.sactest.net finns det möjlighet att annonsera din aktivitet i SAC. Gör det för att informera och inspirera andra att delta. Kolla vilka som redan annonserat sitt deltagande på Announced Operations in SAC CW 2014
 4. Kolla konditionerna!
  Just nu, när detta skrivs, är det världsomspännande konditioner på 10 meters-bandet. Om det håller i sig kommer det bli stora chanser till många QSO på alla band. Missa inte detta tillfälle!
 5. Ha kul!
  Se till att ha kul på lördag-söndag! SAC-testen är vår “egen” test där all världens antenner riktas mot oss. Det är du som är “bytet”. Upplev hur det är att finnas mitt i “pilen”.

Om du har frågor kring SAC så går det utmärkt att höra av sig via mail: sm5ajv[krumelur]qrq.se

73
Ingemar SM5AJV