Fler operatörer till landslaget

Scandinavian Activity Contest handlar väldigt mycket om att vi i Skandinavien skall visa oss aktiva på banden. Ju fler skandinaver som är igång, desto roligare blir det både för oss och för de som jagar oss. En riktig vinn-vinn-situation!

Kör SAC-testen!CW:   20-21 september 12.00 – 11.59 UTC
SSB: 11-12 oktober 12.00 – 11.59 UTC

När Sverige 2010 vann SAC-testen var vi över 140 svenska deltagare i både CW- och SSB-delen. Totalt hade Sverige 292 loggar. Den insatsen gjorde att vi vann stort över Finland. Året därefter “mobiliserade” Finland. Man gick “man ur huse” och gjorde en enorm kraftsamling och man lyckades få in 408 loggar när både CW och SSB räknades samman. Finlands seger var förkrossande. Sedan dessa har aktiviteten gått ned något i Finland och Sverige har mycket goda chanser att vinna igen, bara vi blir fler i “landslaget”.

I landskampen räknas alla deltagares resultat. Så om du vill bidra till Sveriges resultat och vara med i det svenska landslaget, då skall du passa på att vara med i höstens två stora testhändelser för oss här upp i norr. Det är vi som är villebrådet, så räkna med stor aktivitet och många QSO i loggen! Det spelar ingen roll om du har en enkel station eller en superstation!  Det här är ingen elitsatsning. Alla som har en radio för kortvåg kan vara med! Ju fler som är igång desto roligare blir det för alla. Tveka inte! Ställ upp i Sveriges landslag! 

www.sactest.net finns all information om SAC – regler, resultat och inte minst en möjlighet att annonsera din aktivitet för att inspirera andra att delta i testen. Gör det!

73 & Vi ses i “landslaget”!
Ingemar SM5AJV

 

Ladda upp inför SAC CW

Det är nu inte långt kvar innan Scandinavian Activity Contest på CW. Helgen den 20-21 september är det dags.

Nya regler

I årets SAC finns det ett antal förändringar i reglerna. För oss i Skandinavien har antalet klasser utökats i och med att Single Op-klasserna även finns som “ASSISTED”:

 • All Band – High Power
 • All Band – High Power Assisted
 • All Band – Low Power
 • All Band – Low Power Assisted 
 • All Band – Low Power Rookie
 • All Band – Low Power Tribander/Single-element
 • All Band – QRP
 • All Band – QRP Assisted
 • Single Band

Nya plaketter

Förutom de vanliga plaketterna har vi år startat ett “Sponsored Plaque Program” och vi är glada att vi nu fått sponsorer till alla plaketter. För oss i Sverige och Skandinavien finns det ett antal plaketter att erövra:

 • CW + SSB: Best YL/XYL (Sponsor: Ojojoj Music AB, SM2DMU)
 • CW: Best accuracy (at least 300 QSOs) (Sponsor: Ojojoj Music AB, SM2DMU)
 • CW: SOAB HP Unassisted Sweden (Sponsor: Mikael Larsmark, SJ2W)
 • SSB: Best accuracy (at least 300 QSOs) (Sponsor: Ojojoj Music AB, SM2DMU)
 • SSB: SOAB HP Unassisted Sweden (Sponsor: Mikael Larsmark, SJ2W)

Visa att du kommer vara aktiv!

För att visa att just du kommer att vara aktiv i SAC och även inspirera andra till att delta så har du möjligheten att annonsera ditt deltagande på sactest.net både för CW och SSB. Det är enkelt att lägga upp sin “annons” med hjälp av webbformuläret. Gör det redan nu!

Landskampen

Som du säkert känner till så summeras alla poäng per land i “Scandinavian Cup“. Allas loggar räknas, stor som liten. Sverige har lyckat vinna några gånger och nu är det dags igen att slänga av sig “lagom”-manteln och visa att Sverige är aktiva. Fundera redan nu på att överträffa ditt resultat från förra året. Eller varför inte utmana någon kompis?

Tips

Inför SAC 2012 så publicerade vi ett antal tips om hur man deltar i SAC. Ladda hem PDF-filen och läs på. Har du frågor eller tankar om SAC, så går det utmärkt att höra av sig via mail till: Ingemar sm5ajv {krumelur} qrq.se

Dags för Portabeltesten

På söndag den 17:e augusti är det åter dags att dra sig ut i skog och mark för att köra SSA Portabeltest.

Förhoppningsvis håller sig vädret lika varmt som det varit de senaste dagarna så att man kan lämna både mössa och vantar hemma. Välj ett bra QTH! Gärna så långt bort från alla andra som möjligt, eftersom det är avståndet mellan stationerna i varje QSO som ger poäng. Ibland får man sällskap på sitt QTH, som bilden här nedan. Det är SM5IMO som fick lite lokala QRM i form av ett par får som var närgångna.


Portabelkörning

Portabelkörning med sällskap. Foto: SM5IMO

Reglerna hittar du som vanligt på SM3CER’s contestsidor. Där finns också resultaten från våromgången. Glöm inte att skicka in loggen. Även om du kör ett fåtal QSO så är det till stor hjälp för loggrättare. Glöm inte heller att logga både det du tar emot och sänder. Allt kollas minutiöst av testledaren SM3CER.

 

 

 

Var med och sponsra en SAC-plakett

Som vi tidigare annonserat, så har vi startat ett sponsrat plakettprogram för Scandinavian Activity Contest (SAC).  Det är nu hög tid att bestämma sig för vilken plakett just du vill sponsra.

På sidan http://www.sactest.net/blog/rules/sac-sponsored-plaque-program/ presenteras plakettprogrammet och det börjar komma in sponsorer så smått. Men det finns fortfarande lediga plaketter att sponsra. Skulle det vara så att du vill sponsra en plakett som inte är med på listan, hör av dig med ett förslag.

Sponsringen kostar 20 EUR per år och du kan teckna dig för ett eller flera år. Så gör slag i saken och passa på att göra SAC än mer spännande!

Kontaktperson för sponsringen är Kim, OH6KZP och du når honom via email: oh6kzp[a]sral.fi.