EU HF Championship på CW och SSB

På lördag den 2:a augusti 1200 till 2400 UTC arrangerar Slovenian Contest Club testen EU HF Championship. Tävlingen pågår bara 12 timmar och endast EU-QSO gäller.

Slovenian Contest Club

Stationerna i toppen lyckas köra över 1.500 QSO i mixed-klassen och förra året deltog totalt 23 svenska stationer i de olika klasserna:

  • SINGLE-OPALL HIGH MIXED CW/SSB – High Power
  • SINGLE-OPALL HIGH MIXED CW/SSB – Low Power
  • SINGLE-OP ALL LOW MIXED CW only – High Power
  • SINGLE-OP ALL HIGH CW CW only – Low Power
  • SINGLE-OP ALL LOW CW SSB only – High Power
  • SINGLE-OP ALL HIGH SSB SSB only – Low Power
  • SINGLE-OP ALL LOW SSB

Testmeddelandet är superenkelt: RS(T) + året då du fick din licens. T.ex. 59 93 .
Läs mer i reglerna och slå på radion 1200 UTC på lördag!

 

Kontakta öar i IOTA Contest

Helgen den 26-27 juli är det åter dags för IOTA Contest både på CW och SSB. Tävlingen pågår 1200 till 1200 UTC och det gäller att kontakta öar enligt lista för det välkända diplomet Islands On The Air.

Som vanligt är det viktigt att läsa reglerna och i just IOTA-testen har man ändrat reglerna lite då och då. Reglerna finns på RSGB:s hemsida, läs dom! I IOTA-testen finns det lite ovanliga regler, som att man kan delta i en klass där man får utnyttja max 12 av de 24 timmarna som är tillgängliga. Det kan vara en variant för de som inte har möjlighet eller lust att köra fullt ut.

Titta på föregående års resultat och se hur mycket deltagarna körde i den klass du tänker vara med i. Gå till resultaten för 2013…

 

 

Svensk framgång i WRTC 2014

WRTC – World Radiosport Team Championship 2014 är till ända och man har plockat ner alla radiostationer och deltagarna har återvänt till sina hemländer.

WRTC 2014 var ett fantastiskt bra arrangemang berättar flera av deltagarna som var i Boston för att tävla om att bli världens bästa lag inom contesting.

OM3BH, OM3GI (Silver), N6MJ, KL9A (Gold), DL1IAO, DJ5MW (Bronze). Foto med tillstånd av: N6TV

N6MJ och KL9A som under WRTC 2014 hade anropssignalen K1A tog ledningen redan från tävlingens start och höll undan från de andra lagen under alla de 24 timmar som tävlingen pågick. Som åskådare kunde man följa hela tävlingen via en resultattavla som uppdaterades i realtid. De tävlande däremot var helt bortkopplade från den infrastruktur som vi alla numera blivit så beroende av. För att få starta i tävlingen var de tvungna att lämna ifrån sig sina mobiltelefoner innan de fick kuvertet med den tilldelade anropssignalen 15 minuter för tävlingens start. Då N6ML och KL9A hade ingen aning om hur de låg till i förhållande till de andra, alla fick köra helt utan “mellantider”. Från Europa så gjorde  man bra i från sig. Silver till paret OM3BH och OM3GI och några fåtal poäng efter kom tyskarna DL1IAO och DJ5MW på bronsplatsen.

SVENSK FRAMGÅNG

G0CKV (SM0CKV) Olof. Källa: www.wrtc2014.org

G0CKV (SM0CKV) Olof. Källa: www.wrtc2014.org

På tioendeplats hittar vi paret G0CKV (SM0CKV) och M0DXR, ett mycket imponerande resultat och det är den bästa placering en svensk någonsin uppnått i WRTC! Det var nog flera av de “stora” contestprofilerna som fick sig en tankeställare. Grattis Olof!

Läs mer i den fullständiga resultatlistan!

FLERA SVENSKAR PÅ PLATS

På domarsidan deltog SM6LRR Mats, som domare för den ryska laget RX3APM och RV1AW som kom på en 17:e plats.  Som domare i WRTC sitter man med i tältet alla de 24 timmarna och lyssnar på alla QSO:n. En grannlaga uppgift eftersom de två operatörerna körde QSO parallellt. Så det gäller att vara på alerten och kunna lyssna i “stereo”.  Dessutom passade det säkert utmärkt att Mats talar ryska.

En sån här stor tillställning klarar man förstås inte av utan hundratals frivilliga som hjälper till med alla detaljer, allt ifrån att sätta upp tält till att fixa mat till alla. Just maten var Lasse, KE1J (SM0GMG) ansvarig för. Lasse som var en av få riktigt aktiva inom contesting från Sverige på 80-talet.

SK9HQ MED AMERIKANSKA OPERATÖRER

Här hemma i Sverige gjordes en stor satsning med vår egen HQ-station: SK9HQ. Det var SJ2W, SK3W och SK0UX som ställde upp i den speciella HQ-klassen för att representera SSA i testen. Alla HQ-stationer är egna multipliers, så det blir ett högt tryck på dessa. På SK3W upplät man en av operatörsplatserna till remote-körning från WRTC-högkvarteret i Boston, där bland annat W1VE körde som operatör. Klicka igång videon nedan för att se och höra hur enkelt det är att köra contest remote.

Här berättar K1DG lite om SK9HQ-remote och annat som hände på WRTC-HQ:

 

Dags att hedra Marconi

Under helgen den 5-6 juli är det åter dags för Marconi Memorial Contest på CW. Testen körs 14-14 UTC och alla kör alla. Marconi är en av de första pionjärerna inom vår radiohistoria och 1909 fick han Nobelpriset i fysik tillsammans med Karl Ferdinand Braun.

 

Läs mer om testen på: http://www.arifano.it/contest_marconi.html

EXTRA:

Lyssna till Marconis dotter Elettra Marconi när hon är i QSO med WR1TC!