SCAG Sprint 2015 – Vad vill du?

SCAG – Scandinavian CW Activity Group har seda några år annordnat en så kallad SPRINT-test på måndagskvällar. Nu vill man ha in synpunkter för att göra SCAG Sprint ännu attraktivare med fler deltagare.

Sprint är väldig rolig tävlingsform, där man inte parkerar sig på en frekvens och ropar CQ. Utan efter det att man fått QSO på sitt första CQ måste man QSY:a och antingen leta upp en ny station att köra, eller ropa CQ på en ny frekvens. Man utväxlar heller inga signalrapporter utan typiskt: SM5XYZ SE5E INGO 257 Läs mer i reglerna (PDF)..

Så här skriver man på sin hemsida:

SCAG Sprint Cup
---------------

Which rules are the most fair?

These years we have tried rules
of different kinds. 

We have tried different points
for different participants.
+ Non members are favoured.
- SC_AG stations are disfavoured.

We have tried two hours, one hour
and 2 x 30 minutes.
- Two hours or one hour = boring.
+ Two half hours = more activity.
- More problems with logs.

Our objective is to
* get more participants
* get more members active
* get more activity over the hour
* increase the working pleasure

--------------------

What do you prefer during 2015?
My suggestions:
. Each QSO => one point
. No multipliers (like now)
. 2x30 minutes   (like now)
. 4 times a year (like now)

If every participant can make a
friend joining us every round,
we will be more than 100 at the
end of the year! (+ 10 dB!)

--------------------

PLEASE mail me your ideas!
73  BCNU
sm0oy
lars@scag.se

CQ-testerna och ryska anropssignaler på Krim

I fredags gick CQ Magazine ut med en pressrelease om hur man i CQ-testerna kommer att hantera stationer på Krim som använder sig av ryska anropssignaler.

I korthet har man beslutat att inte acceptera loggar i någon CQ-test från stationer på Krim som använder sig av ryska anropssignaler. Om man kör en sådan station i en CQ-test kommer det QSO’t ge noll poäng och ingen multiplier när man rättar loggarna, men inget ytterligare poängavdrag.

Beslutet har, inte helt oväntat, dragit igång en debatt på bland annat email-listan cq-contest. På ryska qrz.ru uppmanar man att skriva på en protestlista i hopp om att få CQ att ändra sig.

Läs mer i CQ’s pressrelease

Tack till Rolf, SM5MX, som tipsade

73
SM5AJV

SAC i Morgonpasset i P3

SM6YZC Henrik Ragnarsson Låås var med i morgonpasset i P3 i morse och
talade om amatörradio och SAC. Han var en av operatörerna i SK6AW:s Multi-Multi-satsning under Scandinavian Activity Contest på SSB i helgen som var.

Lyssna:

Tack till Rickard SM6U som tipsade!

Var finns alla under SAC SSB?

Hur ser aktiviteten ut under en SAC-test? Var finns alla och när? Jag har analyserat alla skandinaviska loggar för SAC SSB åren 2013 och 2012.

 

Graferna visar antalet QSO som genomförs totalt av Skandinaviska stationer per timma och band. Jämför man 2013 och 2012 så ser det i stora drag ganska lika ut. Inte helt oväntat är det 10 och 15 metersbanden som skiljer sig, beroende på hur bra konditionerna var under respektive test. De övriga banden visar ungefär samma aktivitet. Glöm inte att kurvorna inte visar enbart hur konditionerna var, utan är just aktviteten. Dock får man anta att deltagarna är “rationella” och kör på de band som har bäst konditioner för tillfället. Den gul/svarta-rektangeln visar ungefärligt när det är dag eller natt. Till exempel är det vara en topp i aktiviteten på 40 meter vid solens ned- och uppgång.

Hur det kommer att se ut i år vet vi förstås inte. Just nu verkar konditionerna på 10 meter väldigt goda, så missa inte att kolla 10 och 15 meter ofta.

73 & Kör hårt!
Ingemar SM5AJV

Dags för SAC SSB – Är du redo?

Helgen den 11-12 oktober är det åter dags att lufta våra svenska signaler i Scandinavian Activity Contest. Den här gången är det SSB som gäller.¨

SAC SSB 2014: 11-12 oktober 1200 – 1159 UTC

Efter SAC CW ligger Finland före oss i landskampen med ca 1.4 miljoner poäng, eller ca 6 procent mer. Detta är det preliminära resultatet innan den slutgiltiga loggrättningen. Det är alltså väldigt jämnt och det är fullt möjligt för Sverige att vinna landskampen. Om bara några fler stationer kommer igång i SSB-delen och dessutom ser till att köra så hårt som det bara går. Snacka med dina kompisar och se till att även de kommer igång. Nu tar vi Finland!

SAC är en fantastisk test för oss i Skandinavien, då det är vi som är i fokus. Hela världen vill ha kontakt med just oss. Se till att vara igång under testen och upplev hur det är att vara “mitt i pajlen”. Läs mer om SAC på www.sactest.net. Där hittar du regler, resultat och mycket annat.

Om du har några frågor kring SAC så går det utmärkt att höra av sig per email till sm5ajv@qrq.se

73 & Kör hårt i SAC SSB!
Ingemar SM5AJV