Aktuella aktiviteter
SI18FWC fler op!
fre 1 Jun
7S18FWC
fre 1 Jun
SE18FWC
fre 1 Jun
8S18FWC
fre 1 Jun
SB18FWC
fre 1 Jun
QRS-nät 80 m
sön 10 Jun @ 09:00
Fotbolls-VM!!!
ons 13 Jun
SB18FWC bokad
tor 21 Jun
Björnmötet!!!
fre 29 Jun @ 17:30
Grimetondagen
sön 1 Jul @ 10:00
Kansliet stängt
mån 2 Jul
SK3BG sommaröppet
tis 3 Jul @ 19:00
1. sommarbulletinen
ons 4 Jul @ 00:00
IARU HF WC 2018
lör 14 Jul
SI9AM öppet hus
tor 19 Jul @ 10:00
SK5AJ jubeltest
lör 28 Jul @ 10:00
Dådran fieldday
tor 2 Aug
SK7RN sommarlovsradio
mån 6 Aug @ 13:00
SK6MA fyrhelgen
ons 15 Aug
Fyrhelgen
lör 18 Aug
SK2AU loppis mm
lör 18 Aug @ 10:00
Ht 1. Bulleltin
ons 22 Aug @ 00:00
SK7OA loppis
sön 26 Aug @ 11:00
Tångahed!!
lör 1 Sep
SK4TL loppis
lör 22 Sep
SM4-möte
lör 29 Sep @ 08:00
SK0QO-loppisen
lör 27 Okt @ 10:00

Nyheter

Hur många var det?

Tävlingen på Ham Radio mässan i Friedrichshafen avgjordes under sista mässdagen. Det gällde att gissa hur många styrkristaller som rymdes i en flaska. Gå in på SSA Play för rätta svaret och träffa en märkbart glad vinnare av resepaketet till Sverige!

Vi sjösatte SSA Play i maj 2017. De filmer som ligger här hos oss men inte på Youtube, har visats mer än tre tusen gånger. Sammantaget för dem med medlemsinloggning och de på öppen kanal.

SM6ZEM Hans-Christian
Print Friendly, PDF & Email
Share

Lördagshändelser på Ham Radio

SSA ordförande Anders Larsson SM6CNN överlämnade SSA:s hedersnål med diplom till Martti Laine OH2BH för hans unika bidrag som fört amatörradion till det ytterst möjliga. Martti har till exempel haft en central roll för att öppna 13 nya DXCC länder. Tilldragelsen kunde som planerat följas i direktsändning över 4G+ nätet på en storbildsskärm under DX-match i Jönköping.

Årets motto på Ham Radio är ”Radio Scouting”, eftersom det finns en stor potential för att utveckla ett samarbete med scouterna. På eftermiddagen kom många ungdomar från IARU:s YOTA gäng och hälsade på i vår monter under stort stoj och glam.

SM6ZEM Hans-Christian
Print Friendly, PDF & Email
Share

Trångt på Ham Radio mässan. Livesändning nu på lördag?

Som vanligt många tusen besökare på Ham Radio i Friedrichshafen och tidvis trångt i vår SSA monter med en tävling som dragplåster. I samarbete med Stena Line får besökarna tävla om en familjeresa till Göteborg och Radiomuseet. Det gäller att gissa antalet styrkristaller i en flaska med en ovanlig form och bästa svaret ger ett resepaket som vinst.

Nu på lördag kl 11 ska vi överlämna SSA:s hedersnål med diplom till Martti Laine OH2BH. Vi vågar oss på att tillsammans med vännerna som arrangerar DX-match livesända ceremonin till Jönköping och under samma dag även sända ett minireportage från vad som finns att se på mässan. Håll tummarna för att tekniken vill vara välvillig!

SM6ZEM Hans-Christian
Print Friendly, PDF & Email
Share

Nu är det VM

Som alla aktiva amatörer har märkt har VM i fotboll redan börjat – i alla fall för oss radioamatörer! Från tidigt i morse har ett stort antal stationer med anropssignaler som slutar på FIFA eller FWC kunnat köras på alla band och moder. För att göra det enkelt för er rekommenderas en titt på QRZ.com där ni skriver in signalen SE18FWC. Johan SA3BYC har där på ett föredömligt sätt sammanfattat vad som gäller fram till den 15 juli.

Därefter kontaktar ni er distriktsledare eller den person hon/han har utsett till koordinator och bokar en dag eller två då ni kan använda ert distrikts specialsignal. Skulle ni inte få tag på dem, eller om era tilltänkta dagar redan är bokade, kan ni kontakta mig (SM6JSM) på signal@ssa.se så kan ni kanske få köra med ”reservsignalen” SH18FWC i stället.

Eric SM6JSM

SM6ZEM Hans-Christian
Print Friendly, PDF & Email
Share

Var beredd på en kris!

Lyssna på föredrag och ta del av uppvisningar som ger dig grundläggande kunskaper och praktiska råd för att klara dig i olika krissituationer. Besök ”Minimässan”, passa på att gå ombord på Kustbevakningens, Sjöräddningens, Sjövärnskårens och Sjöpolisens spännande fartyg, Se när TSA Täby Sändaramatörer demonstrerar Amatörradio och samband med solcell och batteri, besök Civilförsvarets ”Hitta Vilse” aktivitet för barn m.m.  Fullständigt program här.

SM6ZEM Hans-Christian
Print Friendly, PDF & Email
Share

SSA och dataskyddsförordningen

Den 25 maj träder den nya dataskyddsförordningen i kraft. Dataskyddsförordningen ersätter den tidigare personuppgiftslagen och reglerar dina rättigheter gentemot myndigheter och organisationer som behandlar dina personuppgifter.

SSA behandlar personuppgifter inom ramen för föreningens verksamhet. En del av verksamheten utgörs av delegerad myndighetsutövning i enlighet med beslut av Post- och telestyrelsen.

All behandling av personuppgifter måste vila på laglig grund. Datainspektionen är tillsynsmyndighet för frågor som rör förordningen och föreningens behandling av personuppgifter.

Föreningen ger ut tidskriften QTC Amatörradio med utgivningsbevis utfärdat av Patent- och registreringsverket samt driver den här webbplatsen (ssa.se) i enlighet med databasanmälan till Myndigheten för press, radio och TV. QTC Amatörradio och ssa.se regleras av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Ansvarig utgivare för QTC Amatörradio och för ssa.se är Hans-Christian Grusell, SM6ZEM.

Du kan läsa mer om vilken sorts personuppgifter som SSA behandlar, syftet med behandlingen och om vilka rättigheter du har i SSA integritetspolicy.

SM5PHU Jonas
Print Friendly, PDF & Email
Share

DX-match 2018

Vi hälsar Derek Cox, G3KHZ, varmt välkommen till Jönköping.
I oktober 2017 genomfördes Bangladesh IOTA DX-expedition till Bhola Island AS-140 och St. Martins Island AS-127.
Derek kommer att berätta om expeditionen, radiokörandet och mycket mera!

SM6ZEM Hans-Christian
Print Friendly, PDF & Email
Share

Möt sommaren och träffa Europas radioamatörer

 

 

Ta en tur ner till Friedrichshafen vid den vackra Bodensjön och Europas största amatörradiomässa. Ham Radio lockar runt 17 000 besökare och här finns bortåt två hundra utställare med de senaste nyheterna från alla välkända tillverkare. Ett jätteloppis huserar också i utställningshallarna under de första dagarna i juni.

SSA finns på plats med egen monter. För att svara på frågor och locka amatörer till vårt land och tävla om gratisresor till Sverige och våra besöksstationer. På bilden från 2017 ser vi Samuel SA2CHQ i samtal med Joshua DC7IA som även i år ska jobba i SSA:s monter.

Ham Radio mässan infaller i år samtidigt som DX-match i Jönköping. Eventuellt gör vi något tillsammans med SVARK och återkommer i så fall med information om den saken här på ssa.se.

SM6ZEM Hans-Christian
Print Friendly, PDF & Email
Share

Contest tider …..

Är det alltid men låt oss påminna om några under de närmaste dagarna.

12-13 maj Mills on the Air – Kvarnhelgen
12 maj SL-testen
19-20 maj Finnkampen
20 maj Portabeltestens våromgång

SM6ZEM Hans-Christian
Print Friendly, PDF & Email
Share

En hedersman i SSA

DL7 Bosse Hasselquist SM7HZK besökte igår SM7ALI Tage Karlsson i Röke utanför Hässleholm. Tage har varit medlem i SSA sedan 1945.

Trots sin aktningsvärda ålder på 98 år kör Tage dagligen amatörradio på såväl CW som SSB och 2m FM. Varje morgon alla dagar i veckan kan man höra Tage på 3623 (Nomiraringen) klockan 0730, han sviker aldrig och är alltid lika glad och trevlig.

Bo utdelade SSA:s Distriktshedersdiplom och en SSA QTC 50 år nål. Med på resan var också SM7BUA , SM7KSZ och SM6FKT, rapporterar Bosse.

 


Se Mats SM7BUA:s film från dagen här! 

SM6ZEM Hans-Christian
Print Friendly, PDF & Email
Share
>>>>> [ Äldre nyheter ] <<<<<