Aktuella aktiviteter
SK2AU loppis mm 24/8
lör 24 aug @ 10:00
SK7OA loppis 25/8
sön 25 aug @ 11:00
Tångahed 31/8
lör 31 aug
SK7RN öppet styrmöte
tor 5 sep @ 19:00
CW-kurs uppstart hos SK0MT
ons 11 sep @ 19:00
D6 möte höst
fre 13 sep @ 13:00
SK4KR Fielday 15 sept.
sön 15 sep @ 13:00
SK4TL loppis 21/9
lör 21 sep
SM4-möte 28/9
lör 28 sep @ 10:00
SK5BN loppis 5/10
lör 5 okt
SK0QO prylmarknad i okt
lör 26 okt @ 10:00

Nyheter

SSA i dialog med PTS om hoten mot våra band

Publicerat 18 juli, 2019

Inför de viktiga förberedelserna av förslagen till nästa världsradiokonferens har SSA haft ett möte med PTS och sänt dem en skrivelse.

Här tar vi upp hoten mot 144 – 146 MHz och de högre banden samt den befarade störningsnivån vid trådlös laddning med hög effekt.

Mats SM6EAN redogör utförligt för dessa saker på våra sektionssidor som du når med denna LÄNK. Här kan du även ta del av skrivelsen till PTS.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianUppdatering kring hot mot 2 m- och 23 cm-banden inför WRC-23

Publicerat 7 juli, 2019

Kan en samexistens med datatrafik för drönare och annat i luften bli aktuell på två meter? Detta och andra obekräftade rykten har tagit fart, efter att det franska förslaget till nästa världsradiokonferens blev känt.

För en ordnad debatt och hantering av saken gäller det nu att begrunda de fakta som finns och några olika tänkbara vägar som gäller för ärendets utveckling.
Mats SM6EAN som är SSA:s sektionsledare för VHF/UHF/SHF och IARU ger oss följande sammanfattning:

I mitten av juni rapporterade vi på SSA-webben om nya hot mot 2m-bandet
(144-146 MHz) och 23cm-bandet (1240-1300 MHz).
Det handlar alltså om förslag till agendapunkter för World Radiocommunication Conference 2023 (WRC-23) och det är under årets konferens, WRC-19, som agendan för WRC-23 sätts. I augusti håller CEPT ett möte om förslag till agendapunkter och SSA planerar diskussion med PTS inom de svenska förberedelse till augustimötet.

Det har redan skrivits en hel del och reagerats på framför allt förslaget om 2m-bandet. Inom IARU har arbetet kring dessa båda förslag redan börjat, men det är ett långsiktigt arbete som behöver drivas i rätt instanser och på ett sätt som gynnar amatörradion. Det finns redan spekulationer och felaktig information publicerad på Internet, vilket inte gynnar amatörradion!

En av de stora riskerna är att vi blir betraktade som oseriösa av telemyndigheter. IARU har tidigare drivit frågor framgångsrikt inom CEPT och inför WRC, där IARU deltar som sektormedlem men saknar rösträtt, vilket ländernas telemyndigheter har. Det är därför som det långsiktiga förberedelsearbetet inför dessa konferenser är så viktigt.

För att hålla en samsyn har vi i SSA valt att nedan göra en kortare sammanfattning och för mer utförlig text hänvisa till DARC och RSGB.

Mats skriver mer om detta på våra sidor för VHF/UHF/SHF och IARU som du når över denna LÄNK.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianRätt svar från rätt person

Publicerat 24 juni, 2019

Årets vinnare Martin DC2TS. En sann filantrop och ödmjuk radioamatör.

Har någon vinnare i en frågetävling visat större lycka? Vårt pris hade inte kunnat hamna bättre. Martin DC2TS klarade att i konkurrens med flera hundra tävlande gissa så gott som mitt i prick. Vi visade en kabelhärva och frågade om dess längd men det här var ingen enkel uppgift. Vi fick svar som sträckte sig från några decimeter upp till 23 meter!  Martin angav 677 cm, den rätta längden var 678 cm!

Martin är engagerad i stöd till IBFD, den tyska organisationen för radioamatörer med nedsatt syn. IBFD var med på mässan och Martin fanns därför på plats när vinnaren i vår tävling korades.

– Jag har varit i Sverige tidigare och vill snart återvända med min husbil. Då tar jag med den här mycket användbara radion för det blir perfekt, berättade en påtagligt rörd Martin DC2TS.

Martin mottog en Xiegu G90 som bekostats med medel från QTC:s annonsprovision. Radion var placerad i en glaskupa och den gyllene koaxen, vars längd man gissade på, var monterad i ett trassligt virrvarr.

På SSA Play kommer man att med tiden kunna se Martin ta emot priset samt annat från Ham Radio som t.ex. demonstrationen av provförrättning online hos RSGB.

Tack för denna gången, det blev en rad med härliga mässdagar! Mycket beroende på vår klippa Ralf SM6YIY som bor i trakten och trollar fram lösningar samt flera nya medverkande i vår monter. Bernt SA6RTJ, Wille SA6BET och Oliver SA6ODJ som alla gjorde strålande insatser för SSA och amatörradion samt för vårt land.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianPraktisk provförrättning

Publicerat 22 juni, 2019

På Ham Radio mässan i Friedrichshafen demonstrerar presidenten i RSGB Dave Wilson M0OBW för Wille SA6BET hur en modern provförrättning går till.

I Storbritannien tillämpas numera provförättningar enligt online exam system. Erfarenheterna är mycket goda, eftersom det ger flera fördelar för alla som är med i processen. Inga papper behövs för frågor och svar. Därmed elimineras också risken för skrivfel och man får mer tid till koncentration på uppgifterna. Frågor kan till och med ställas i grafisk form för hantering till rätt svar. Rättningen sker med automatik och provresultatet redovisas direkt med besked för varje fråga.

Dave visade exempel på det här och annat när Wille SA6BET villigt ställde upp vid demonstrationen, som en kandidat inför examen. Online provförrättning förekommer i flera länder och vi vill gärna att det snart blir verklighet även hos oss i Sverige.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianHändelserik första dag med SSA på Ham Radio mässan i Friedrichshafen

Publicerat 21 juni, 2019

Oliver SA5ODJ och Wille SA6BET fanns på plats i vår monter innan de hastade till deltagandet i Contest University.

Bernt SA6RTJ ägnade sig åt det senaste inom kris- och nödsamband som IARU Reg. 1 arrangerade och ICQ Ham Radio Podcast gjorde en intervju med Hans-Christian SM6ZEM. Mässbesökarna samlades gärna vid vår monter för att vid årets tävling gissa längden på en gyllene koaxialkabel som var uppsatt i en trasslig härva och i hopp om att vinna en Xiegu G90.

 

Ledningen i ARRL besökte oss. Till vänster Jay K0QB, Rick K5UR och Howard WB2ITX. I bilden till höger Bernt SA6RTJ och Ralf SM6YIY med kabelhärvan hängande upptill.

Vi ser fram mot fler begivenheter och med tiden reportage i QTC från dessa dagar.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianIARU-testen helgen 13 – 14 juli med SE9HQ

Publicerat 20 juni, 2019

Antennparken på SK3W. Foto: Gunnar SM3SGP

I år körs IARU-testen med SSA:s HQ-station från tre platser, SK3W, SK0UX och SM6MCW. Aktiviteten går både på CW och SSB, samtidigt på alla band. Det behövs operatörer för att bemanna de olika banden.

Den grova planen är

SM6MCW kör CW på 80m, 15m och 10m
SK0UX kör 40m CW och 20m SSB
SK3W kör allt i övrigt

Nytt för i år är att dessa stationer är sammankopplade i nätverk och använder loggprogrammet DXLog. När man är kopplad i nätverk kan man chatta med varandra, för att kunna flytta motstationer mellan banden, och så att allas loggar hela tiden kommer att vara uppdaterade.

Nybörjare eller intresserade, tag chansen och kom och titta hur det går till att köra ”CONTEST”.

Intresserade som vill vara med och köra, tag kontakt med någon av nedanstående:

SM6MCW Peter
SM0W Teemu
SM3SGP Gunnar

Lycka till!
Håkan SM5AQD

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHU